Norme Coca 2023 - 2024
Autor: DAN RADU

Statul român este principala entitate răspunzătoare pentru moartea unui pacient, se arată în motivarea unei sentinţe de către Curtea de Apel Bucureşti. Spitalul „Sfântul Ioan” este obligat să plătească 125.000 de euro familiei bărbatului care a murit aici, în 2006, în aşteptarea unei transfuzii de sânge. Sistemul, acuzat că nu asigură dreptul la viaţă.

Gheorghe Florea, un electrician pensionat, murea pe 24 decembrie 2006, la Spitalul „Sfântul Ioan” din Capitală, în urma unei hemoragii digestive. Bărbatul, care fusese tratat cu două unităţi de masă eritrocitară (pulbere formată din hematii uscate) la internarea în spital, a aşteptat trei zile o transfuzie de sânge. Unitatea spitalicească nu avea însă rezerve. Bărbatul, după ce se stabilizase pe moment, şi-a pierdut viaţa în urma unei hemoragii cataclismice.

Familia pacientului a dat în judecată atât cei doi medici care au asigurat tratamentul – Radu Iorgulescu şi Mircea Litescu, cât şi spitalul. Cei doi medici au fost achitaţi în procesul penal pentru omor din culpă. Aceştia au probat că o intervenţie chirurgicală, în lipsa sângelui, ar fi ucis pacientul. De asemenea, au arătat că sarcina de a solicita sângele era atribuţia anestezistului, care a trimis o solicitare către Centrul de Transfuzii, însă a primit răspunsul că nici acolo nu sunt rezerve suficiente.

Aşteptând un deces inevitabil

Dacă spitalul şi medicii au fost achitaţi în procesul penal, judecătorii CAB Raluca Andraş şi George Matei au considerat că statul român, reprezentat prin Spitalul „Sfântul Ioan”, poate fi tras la răspundere pe latură civilă pentru că „nu a organizat sistemul de sănătate public în aşa fel încât, într-o perioadă de timp rezonabilă (în speţă pacientul nu a beneficiat de sânge suficient 3 zile) să asigure rezervele de sânge”.

Curtea mai apreciază Citeste intreg articolul AICI

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro