Clanurile universitare de la Universitatea de Medicina si Farmacie TimisoaraPrevious Article
MINISTERUL SANATATII FACE O IMENSA GRESEALA PRIN NUMIREA UNEI PERSOANE DECEDATE INTR-O COMISIE NATIONALA Next Article

Verificarile Camerei de Conturi au scos la iveala grave nereguli in contabilitatea unor spitale din Iasi.

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Verificarile Camerei de Conturi au scos la iveala grave nereguli in contabilitatea unor spitale din Iasi.
Related Articles

controale-medici

Verificările Camerei de Conturi au scos la iveală grave nereguli în contabilitatea unor spitale din Iaşi. Bunuri necontabilizate, lucrări neevidenţiate sau sume ce trebuiau încasate şi nu erau urmărite de nimeni sunt doar câteva dintre constatările auditorilor ieşeni.

Verificările realizate de auditorii Camerei de Conturi Iaşi au scos la iveală problemele la unele unităţi medicale din Iaşi. Aşa reiese din recentul raport, pe anul 2013, dat publicităţii de instituţia condusă de Nicolae Văcăroiu. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Spiridon”, respectiv cel de Psihiatrie “Socola” apar episodic în observaţiile auditorilor.

 Bunurile fără stăpân
 Reprezentanţii instituţiei de control au notat în raport că în cazul Spitalului “Sf. Spiridon” nu au fost înregistrate bunuri aflate în custodie la terţi pentru obiectivele de investiţii, în sumă estimată de 1,945 milioane de lei. Totodată, în cazul a 11 unităţi de sănătate publică, între care şi “Sf. Spiridon” din Iaşi, s-a constatat menţinerea eronată a activelor fixe în curs de execuţie care erau deja finalizate şi recepţionate, abaterile financiare-contabile estimate global fiind de 3,2 milioane de lei. O altă abatere ce a ieşit la iveală în urma auditului a fost faptul că nu s-a majorat valoarea activelor fixe corporale de natura construcţiilor aflate în administrare, cu valoarea lucrărilor de reparaţii capitale. Auditorii au mai descoperit la Iaşi şi nu numai că au fost acceptate la plată şi decontate materiale nerecepţionate şi lucrări neexecutate. Nici activitatea de audit nu s-a desfăşurat conform prevederilor legale, se arată în raport. De asemenea, reprezentanţii Curţii de Conturi au ajuns la concluzia în timpul verificărilor că nu au fost restituite caselor de asigurări de sănătate judeţene sumele recuperate de unităţile sanitare de la persoanele din vina cărora s-au adus daune sănătăţii altor persoane.
 Investiţii necertificate
În acelaşi raport, Spitalul “Sf. Spiridon” din Iaşi şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă din Timiş sunt date drept exemple negative când vine vorba de angajarea şi lichidarea de cheltuieli în sumă totală de 1,8 milioane de lei pentru obiectivele de investiţii, fără a fi verificate şi certificate de persoanele autorizate în acest sens. “Nu au fost întocmite, în toate cazurile, deconturile de cheltuieli pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare pacienţilor externaţi, contrar prevederilor OMS nr. 1100/2005”, au mai scris oficialii Curţii, făcând trimitere inclusiv la situaţia consemnată la Spitalul “Sf. Spiridon”. Mai multe unităţi sanitare, inclusiv cel de urgenţă din Iaşi, nu au virat la bugetul statului veniturile obţinute din chiria rezultată din închirierea bunurilor din domeniul public al statului. La nivel naţional, abaterile estimate ajung la suma de 1,1 milioane de lei. Ca menţiune, în timpul misiunilor de audit, o parte a unităţilor medicale arătate cu degetul au virat la buget sumele în cauză, dar nu şi “Sf. Spiridon”. Managerul Spitalului “Sf. Spiridon” susţine că toate problemele au fost remediate chiar în timpul controlului. “Nu sunt prejudicii. Problemele ţin mai mult de neevidenţierea unor sume, care au fost remediate în perioada controlului de la Curte şi trimise în timp util acestora. Am invocat, între altele, lipsa de personal. Sunt greşeli inerente care au fost însă remediate în timp util”, spune ec. Ioan Bârliba, managerul unităţii.
 Încasările nu erau urmărite
 Tot la nivelul Ministerului Sănătăţii, între observaţiile auditorilor, se vorbeşte şi de Spitalul Clinic de Psihiatrie “Socola”. Unitatea în cauză este dată drept exemplu în ceea ce priveşte modul de stabilire, evidenţiere şi urmărire a încasării veniturilor bugetare. “Echipa de audit a constatat că Ministerul Sănătăţii nu a monitorizat, conform prevederilor legale, activitatea entităţilor subordonate, în coordonarea şi sub autoritatea ministerului. În acest sens exemplificăm: Spitalul Clinic de Psihiatrie „Socola” Iaşi, care nu a încasat venituri proprii în sumă de 431 mii lei, provenite din servicii medicale de specialitate, prestate de către această unitate, invalidate de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, deşi Ministerul Sănătăţii avea atribuţii de coordonare, îndrumare şi control a activităţii unităţilor sanitare din subordine”, a indicat conducerea Curţii de Conturi.
La finele săptămânii trecute “Ziarul de Iaşi” a trimis managerului Lucian Burlea o solicitare în format electronic.
Răspunsul dat de acesta îl puteţi citi mai jos:

“În anul 2014 Curtea de Conturi a efectuat un control la Ministerul Sănătății. Ca urmare a acestui control , la nivelul Spitalului Clinic de Psihiatrie SOCOLA Iași  s-au  constatat  unele deficiențe legate de monitorizarea  internărilor invalidate.
Astfel, prin Nota de constatare din 30.05.2014 ,  Curtea de Conturi  a consemnat că   în perioada 2011-2013 Spitalul Clinic de Psihiatrie SOCOLA Iași nu a luat măsuri  pentru încasarea sumei de 430.938 lei , reprezentând servicii medicale prestate , invalidate de Școala Națională de Sănătate Publică , Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București  și nedecontate de casa de asigurări de sănătate.
Ca urmare a acestei constatari noua echipă managerială  a pus în aplicare dispozițiile legale  în vigoare . Astfel, în temeiul  Ordinului CNAS nr. 649/2011, Ordinului CNAS nr. 25/2012 și Ordinului CNAS nr.  226 /2013 privind aprobarea Regulilor de validare a cazurilor spitalizate în regim de spitalizare continuă şi a Metodologiei de evaluare a cazurilor invalidate pentru care se solicită revalidarea a fost înființată la nivelul spitalului și ulterior institutului , comisia  de analiză a cazurilor invalidate  în vederea revalidării.  Astfel, după înființarea acestei comisii, lunar se analizază toate cazurile invalidate  și  se pune în aplicare metodologia de revalidare , rezultatul fiind faptul că numărul cazurilor invalidate  a scăzut semnificativ ajungându-se la numai 2 cazuri invalidate pentru anul 2014.

În ce privește derularea programelor naționale de sănătate nu s-au semnalat abateri sau deficiențe în această activitate”.

 

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

STIRILE ZILEI

ORDIN nr. 2.239 din 30 decembrie 2020- actualizari legislative (…. testele antigenice rapide..)

ORDIN nr. 2.239 din 30 decembrie 2020- actualizari legislative (…. testele antigenice rapide..)   0

ORDIN nr. 2.239 din 30 decembrie 2020privind modificarea anexei nr. 3 la Ordinul ministrului sănătății nr. 1.513/2020 pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului [...]

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

Facebook

Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Agenţia Europeană pentru Medicamente îndeamnă producătorii de vaccinuri să nu se concentreze doar pe varianta Omicron

Agenţia Europeană pentru Medicamente îndeamnă producătorii de vaccinuri să nu se concentreze doar pe varianta Omicron   0

read more
Alege sănătatea cu abonamentele medicale SANADOR!

Alege sănătatea cu abonamentele medicale SANADOR!   0

read more
Spray-ul nazal Taffix™, testat de israelieni pentru varianta Omicron

Spray-ul nazal Taffix™, testat de israelieni pentru varianta Omicron   0

read more
Excelenţa în Chirurgia obezităţii de la Spitalul Medicover, certificată la nivel european

Excelenţa în Chirurgia obezităţii de la Spitalul Medicover, certificată la nivel european   0

read more
Au fost identificate genele care sunt asociate cu pierderea mirosului atunci când suntem infectaţi cu coronavirus

Au fost identificate genele care sunt asociate cu pierderea mirosului atunci când suntem infectaţi cu coronavirus   0

read more
Un studiu israelian arată că a patra doză de vaccin anti-COVID-19 creşte numărul de anticorpi, dar „insuficient” pentru a evita infectarea cu Omicron

Un studiu israelian arată că a patra doză de vaccin anti-COVID-19 creşte numărul de anticorpi, dar „insuficient” pentru a evita infectarea cu Omicron   0

read more
Pakistanul anunţă concluziile unui studiu despre eficienţa unor remedii tradiţionale chineze împotriva COVID-19

Pakistanul anunţă concluziile unui studiu despre eficienţa unor remedii tradiţionale chineze împotriva COVID-19   0

read more
Chirurgia cardiacă modernă este minim invazivă

Chirurgia cardiacă modernă este minim invazivă   0

read more
Dr. Liviu Ojoga, Şef Secţie Ortopedie-Traumatologie SANADOR:„Pentru a evita accidentările pe pârtie, organismul trebuie pregătit pentru efort“

Dr. Liviu Ojoga, Şef Secţie Ortopedie-Traumatologie SANADOR:„Pentru a evita accidentările pe pârtie, organismul trebuie pregătit pentru efort“   0

read more
Un nou studiu arată că scleroza multiplă este provocată de un virus

Un nou studiu arată că scleroza multiplă este provocată de un virus   0

read more
Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament Covid

Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament Covid   0

read more
Care este viitorul vaccinării anti-COVID? Valeriu Gheorghiță: Toată strategia de vaccinare, la nivel mondial, se va schimba

Care este viitorul vaccinării anti-COVID? Valeriu Gheorghiță: Toată strategia de vaccinare, la nivel mondial, se va schimba   0

read more
Vaccinarea la copiii de 5-11 ani: Doar 4 la un milion riscă să facă miocardită după vaccin, față de 1 la 1.600 dacă face COVID

Vaccinarea la copiii de 5-11 ani: Doar 4 la un milion riscă să facă miocardită după vaccin, față de 1 la 1.600 dacă face COVID   0

read more
Rafila: Numărul persoanelor internate zilnic din cauza Covid este de 200-250. Gradul de ocupare al paturilor Covid este de 16%

Rafila: Numărul persoanelor internate zilnic din cauza Covid este de 200-250. Gradul de ocupare al paturilor Covid este de 16%   0

read more
Ce fac dacă am simptome de COVID? Regulile pentru pacienți se schimbă, au fost înființate centrele de evaluare

Ce fac dacă am simptome de COVID? Regulile pentru pacienți se schimbă, au fost înființate centrele de evaluare   0

read more
Românii pot să-și facă doza booster la 4 luni după ce au terminat schema de vaccinare. Decizia intră în vigoare de luni

Românii pot să-și facă doza booster la 4 luni după ce au terminat schema de vaccinare. Decizia intră în vigoare de luni   0

read more
Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament pentru infarct miocardic și accidente vasculare

Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament pentru infarct miocardic și accidente vasculare   0

read more
Doi compuşi din cannabis ar putea preveni infecţia cu coronavirus, potrivit unui studiu

Doi compuşi din cannabis ar putea preveni infecţia cu coronavirus, potrivit unui studiu   0

read more
DOCUMENT. Restricții în Capitală, după intrarea în scenariul roșu. Masca redevine obligatorie pe stradă

DOCUMENT. Restricții în Capitală, după intrarea în scenariul roșu. Masca redevine obligatorie pe stradă   0

read more
OMS: Varianta Omicron este dominantă la nivel mondial, reprezentând aproape 60% din cazuri

OMS: Varianta Omicron este dominantă la nivel mondial, reprezentând aproape 60% din cazuri   0

read more
Se deschid primele centre de plasmafereză
din România. Substanţa colectată va fi oferită în schimbul medicamentelor cu plasmă

Se deschid primele centre de plasmafereză din România. Substanţa colectată va fi oferită în schimbul medicamentelor cu plasmă   0

read more
Imagistică funcțională avansată pentru diagnosticul oncologic

Imagistică funcțională avansată pentru diagnosticul oncologic   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.