Norme Coca 2023 - 2024

Maternitatile sunt finantate doar la o treime din necesar, dar ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu se „leapada” de orice raspundere si vine cu promisiuni evazive, in loc de solutii.

 

Salvati Copiii trage un semnal de alarma

Salvati Copiii trage un semnal de alarma

Multe dintre sectiile de neonatologie din tara nu mai au bani pentru ingrijirea prematurilor. Banii destinati Programului national de sanatate Mama si Copilul au fost epuizati, iar pentru consumabile, urgente si intretinerea aparatelor medicale, trebuie apelat la bugetele spitalelor. Cum si aceste fonduri sunt insa insuficiente sau pe terminate, singura speranta a medicilor si a parintilor cu copii nascuti prematur sta in rectificarea bugetara, pe care Guvernul o tot amana. In aceasta situatie se afla, deocamdata, maternitatile Filantropia si Cantacuzino din Capitala, Spitalul Judetean Sibiu si cel din Piatra Neamt, dar toate unitatile medicale se confrunta cu o subfinantare cronica.

Organizatia Salvati Copiii a atras atentia, intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Sanatatii, ca anul acesta exista riscul ca mortalitatea infantila sa creasca pentru prima data in ultimii 20 de ani, din cauza lipsei de fonduri cu care se confrunta maternitatile. „Exista riscul producerii, in Romania, a unei crize umanitare in randul copiilor. Si nu din cauze naturale, ci, concret, prin actiunea Guvernului de a reduce drastic bugetele anuale pentru ingrijirea acestor copii, cat si prin intarzierea nepermisa a rectificarii bugetare pentru anul 2014, care blocheaza astfel finantarea corespunzatoare”, arata Salvati Copiii Romania.

 

Nicolae Banicioiu, prezent la inaugurari

Nicolae Banicioiu, prezent la inaugurari

Maestru in a se lauda cu ce-au facut altii (vezi taierile de panglici pentru proiectele finalizate sau proiectul de cardiochirurgie cardiaca pediatrica) si in a nu-si asuma raspunderea pentru nimic, ministrul Nicolae Banicioiu arata cu degetul spre predecesorul sau. Printr-un comunicat de presa ne informeaza ca „anul acesta, Ministerul Sanatatii s-a confruntat cu o serie de situatii in cazul programelor de sanatate deoarece in proiectul de buget intocmit anul trecut de conducerea MS de la acea data, fondurile alocate programelor nationale de sanatate au fost insuficiente”, de parca vechiul ministru n-ar fi facut parte din acelasi guvern.

Ba chiar se lauda canoua conducere a Ministerului Sanatatii a solicitat suplimentarea fondurilor destinate functionarii programelor nationale de sanatate, la rectificarea bugetara care va fi realizata la sfarsitul lunii, inclusiv pentru componenta de ingrijire nou-nascuti prematuri”, de parca nu acesta este rolul lui, de a se asigura ca sistemul pe care si-a asumat sa-l conduca poate functiona. Iar pana atunci a cerut spitalelor sa aloce fondurile necesare pentru asigurarea asistentei medicale a nou-nascutilor prematur, aruncand raspunderea in carca acestora.

 

bebelusi - salvati copiiiTotodata, ministrul Banicioiu sustine ca a solicitat reprezentantilor Agentiei Nationale de Programe sa analizeze posibilitatea ca, incepand de anul viitor, componenta de ingrijire a nou-nascutilor prematuri sa devina program national, astfel incat sa existe o monitorizare exacta a fondurilor alocate pentru maternitati.

In prezent, nici Ministerul Sanatatii, nici Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu au habar care este bugetul total alocat maternitatilor si sectiilor de neonatologie din tara. Ministerul furnizeaza bani pentru maternitati prin doua programe nationale (Programul de sanatate a femeii si copilului si Programul pentru pacientul critic), dar cele doua programe nu sunt destinate exclusiv maternitatilor si sectiilor de neonatologie, ci si altor departamente (pediatrie, in cazul primului, sau terapie intensiva adulti, in cazul celui de-al doilea program). Casa Nationala, la randul sau, acopera restul de fonduri prin sistemul DRG sau prin decontarea tarifului/zi de spitalizare.

Practic, toti reprezentantii autoritatilor ne-au explicat ca singura cale prin care putem afla bugetul total alocat ar fi cea empirica – sa cerem aceste date fiecarei maternitati si sectii de neonatologie din tara”, explica reprezentantii organizatiei Salvati Copiii.

 

bebe prematurEste insa arhicunoscut ca anul acesta, sumele primite de maternitati de la Ministerul Sanatatii au fost mult mai mici decat anii trecuti. Spitalul Judetean de Urgenta Sibiu, spre exemplu, a primit anul acesta 78.000 de lei, suma care nu acopera nici un sfert din bugetul cerut, in timp ce anul trecut a dispus de 341.000 lei.  Tot anul acesta, Maternitatea Cantacuzino din Bucuresti a primit 72.000 de lei pentru ingrijirea nou-nascutilor, in timp ce in 2013 a beneficiat de 200.000 de lei. Dar ministrul habar nu are. Ar fi de vazut ce contracte au reusit sa incheie, in mandatul sau, aceste unitati medicale…

Desi proasta finantare a programului dedicat nou nascutilor prematuri este o problema extrem de grava, cei care o cunosc cel mai bine, respectiv directorii institutiilor medicale sau sefii de sectii nu au voie sa vorbeasca. Iar cei care au curajul sa o faca, platesc uneori cu functia. Medicul Adrian Craciun de la Maternitatea Cantacuzino din Capitala sustine ca pentru ca a avut curajul sa expuna problemele reale, i s-a cerut demisia.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro