Norme Coca 2023 - 2024

Viaţa pacienţilor care au nevoie de transfuzii de sânge este în pericol. În peste 80% dintre unităţile de transfuzie din spitale, echipamentele pentru păstrarea sângelui în condiţii optime sunt stricate.

Ministerul Sănătăţii a efectuat controale în sute de spitale, în urma acestora fiind descoperite grave nereguli în centrele de transfuzii.

În 70% dintre cele 250 de unităţi spitaliceşti verificate, frigiderele şi congelatoarele nu dispun de un sistem de monitorizare automată a temperaturii, iar în în 84% există echipamente defecte.

Nici la capitolul transport nu stăm prea bine. În aproape 82% din centre s-a descoperit că genţile pentru transportul sângelui nu sunt omologate. Prin urmare, sângele se poate deteriora uşor, iar odată transfuzat la pacienţi poate duce chiar la deces.

Ministerul Sănătăţii a verificat 250 de spitale şi a aplicat şi amenzi de peste 31.000 de lei.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor, a declarat că situaţia din centrele de transfuzii implică un risc foarte mare pentru cei care au nevoie de sânge. "Oamenilor care pot primi sange sau componente ale sangelui li se poate pune viata in pericol, chiar pot muri daca sangele a fost neconform. Daca la centrele de recoltare lucrurile sunt in regula pentru ca este personal calificat, la spitale avem o mare problema. Personalul nu intotdeauna respecta toate regulile, dar personalul are si el vina lui. Cea mai importanta vina o au managerii de spitale, care nu dau o importanta deosebita conservarii si cele mai mari nereguli, in afara cele gasite de ministrul Sanatatii, au fost cele de depozitare. Cred ca Institutul de hematologie ar trebui sa gaseasca o solutie", a declarat Vasile Barbu, la RomâniaTV.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro