Norme Coca 2023 - 2024

Protocolul pe care îl are România pentru declararea morții cerebrale este cel mai complicat, cel mai complex și cel mai sigur protocol din lume, a declarat vineri într-o conferință de presă coordonatorul național de transplant Victor Zota.

"Protocolul pe care îl are România pentru declararea morții cerebrale este cel mai complicat, cel mai complex și cel mai sigur protocol din lume. În același timp presupune și efectuarea unor investigații paraclinice care nu sunt chiar foarte ușor de făcut în toate spitalele din țară. Având în vedere că noi la ora actuală avem peste 40 de spitale implicate în declararea morții cerebrale și în prelevare dorim să modificăm (n.r. protocolul), o modificare destul de mică dar extrem de importantă să găsim alternative pentru electroencefalograma care se efectuează la ora actuală în mare parte din spitale", a spus Zota.

La rândul său profesor doctor Dan Tulbure a spus că nu se pune problema de a modifica sau de a schimba protocolul ci de a-l "adapta", lucru care ar duce la un număr mai mare de donatori.

"Protocolul diagnostic al morții cerebrale este cât se poate de bine stabilit în toată lumea. Evident că pentru a pune diagnosticul respectiv esențială este definirea cauzei care a produs leziunile ireversibile de la nivelul creierului. De obicei este validat imagistic cu pacientul în stare critică după un accident sau un accident vascular. Din punct de vedere tehnic diagnosticul în Terapie Intensivă este unul care se pune în principal pe observația clinică care este probată pas cu pas de niște investigații care sunt absolut uzuale în terapia intensivă. Singurul lucru care i-a încurcat și pe alții și care ne încurcă și pe noi este obligativitatea din protocol a efectuării electroencefalogramei.

La electroencefalogramă s-a renunțat de ani de zile în Anglia și alte două-trei țări europene. Modificarea la care ne referim este să definim o categorie specială de pacienți care să aibă obligativitatea de a efectua electroencefalograma.

La pacienții la care cauza care a determinat moartea cerebrală nu este foarte clar definită evident că va trebui să existe și un argument suplimentar pentru validarea diagnosticului prin linie iso-electrică. Nu este vorba de schimbarea protocolului ci este vorba de adaptarea lui în scopul de a crește numărul de donatori", a explicat profesorul doctor. 

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro