Fostul director general al Institutului Mamei și Copilului, Ștefan Gațcan spune că între mită și mulțumirile pacientului există mare diferență.

Deși recunoaște că fenomenul mitei persistă în sistemul de sănătate, invitatul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA, a specificat că pedepsele trebuie să fie aplicate doar celor care cer mită, nu și celor care acceptă anumite mulțumiri din partea pacienților.

„Din experiența mea, cunosc foarte bine despre mulțumirile care se dau prin spitale, dar fără ca să fie condiționată de medic. Dacă există condiționare din partea medicului, asta este o încălcare gravă. În momentul în care am văzut că există flagrantul acesta, mi-am zis că vreau să trăiesc liniștit, de aceea am înființat prima maternitate privată din R. Moldova. Am oferit femeilor să plătească această taxă legal, cu impozite”, a declarat Ștefan Gațcan.

Fostul director l Institutului Mamei și Copilului spune că fenomenul mitei există în toate instituțiile medicale din țară.

„Dacă această mită este condiționată, aceasta este culpă și aceasta trebuie pedepsită conform legislației în vigoare. Dacă este culpă, în aceeași secundă trebuie puse cătușele pe mâini. Vorbesc despre acel medic care condiționează serviciul medical în instituțiile publice”, a punctat invitatul.

Medicul obstretician-ginecolog spune că e treaba pacientului dacă vrea să îl mulțumească pe medic pentru serviciile pe care le-a acordat.

„În cazul când doctorul și-a efectuat serviciile lui, iar pacientul dorește ceva să mulțumească este treaba pacientului. E altă problemă că medicul este dator să anunțe organele respective și să noteze în registrul anticorupție și de integritate. Care este problema, dacă înregistrează cinsit orice cadou sau mulțumire care vine din partea pacientului. Nu noi suntem în drept să spunem pacientului cât să dea”, a conchis invitatul.

 

 

 

Sursa

 

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro