Norme Coca 2023 - 2024

Sursa Alba24.ro

„Plicul”, subiectul despre care se discută de zeci de ani că ar circula în spitalele din România, a fost una din teme abordate în emisiunea „Testul de sinceritate” de la Alba 24. Realizatorul emisiunii, jurnalistul Dan Lungu, i-a provocat pe managerul Spitalului judeţean Alba, Nicoleta Coşarcă, şi pe şeful UPU, dr. Aurel Crişan, să vorbească deschis despre acest subiect. 

Dacă Nicoleta Coşarcă a recunoscut că îi este teamă de fiecare dată că ar putea fi întrebată despre „plic”, dr. Aurel Crişan a spus că nu contestă existenţa plicului, însă a precizat că în Urgenţe cadrele medicale sunt prea ocupate ca să se uite după plicuri.
„Mă aşteptam să îmi puneţi întrebarea aceasta şi de fiecare dată când ne întâlnim chiar îmi e teamă de întrebarea aceasta(…)Dacă l-aţi da şi dumneavoastră aţi fi la fel de culpabil ca şi cel care l-a luat” a spus Coşarcă.

Managerul Spitalului Judeţean Alba a adăugat că în ultimii ani au existat mai multe încercări de a rezolva problema plicului, iar pe unele dintre ele le consideră hilare cum ar fi cea de legalizare şi de impozitare a sumei care ar fi primită ca atenţie de medici.

Legalizarea plicului care mi s-a părut mai jenată decât însăşi noţiunea de plic. Cum adică să legalizezi aşa ceva? Cum să legalizezi aşa ceva. Dar v-aş întreba altceva. În momentul în care salariile au început să devină mai bune şi mai rezonabile, din momentul acesta în care nu putem să ne mai întoarcem la ceea cea a fost acum patru ani, la un salariu pe jumătate cât acesta, eu sper că cei care dădeau plicuri vor înceta să le mai dea. Asta e singura rezolvare, să ştiţi. Ei pentru cazul acela, dacă cineva mi-ar condiţiona, acela e foarte grav. Eu chiar în Spitalul Judeţean Alba nu am auzit de astfel de cazuri” a spus Coşarcă.

Întrebată dacă a primit vreodată o sesizare privind condiţionarea actului medical, Coşarcă a răspuns că nu a primit nicio sesizare de acest fel.

„Nu. Nici un fel de sesizare. Acesta este paradoxul. Am auzit şi discuţii, aşa fără să mă cunoască cine sunt, în care se spunea „nu a vrut să mi-l primească înseamnă că nu mai are mult de trăit. Până acolo am ajuns, atât de pervertită e mentalitatea noastră că e scris în codul acesta al ADN-ului. Înainte de 1989 toată lumea vorbea de treaba aceasta, deci e o chestie ancestrală, pot să spun. Nu o putem tăia, numai povestim despre ea” a mai spus Coşarcă.

La rândul său şeful UPU Alba, dr. Aurel Crişan, a spus că din punctul său de vedere „laitmotivul acesta al plicului i se acordă mai multă importanţă decât ar trebui să i se acorde”.

Aurel Crişan a recunoscut însă existenţa plicului în spitalele din România, însă a spus că la Urgenţe cadrele medicale „nu au timp de plicuri”.

„Nici nu am contestat lucrul acesta. Există, o ştim cu toţii. Nu ne ascundem după. Acum ce pot eu să vă spun, aşa poate cu o anume doză de umor, la noi în Urgenţă atât avem de lucru încât nu avem timp de plicuri. Atâta e de lucru încât nici nu se pune problema de a te gândi pur şi simplu la aşa ceva. Din punctul de vedere al urgentistului vă spun că eşti aşa de focusat pe caz, omul acela îşi pierde viaţa, omul acela trebuie să smuls din ghearele morţii că nu ne stă capul la tot felul de prostii” a spus Crişan.

Întrebat dacă i s-a oferit vreodată un plic şi dacă e greu să refuzi, medicul a răspuns că au existat pacienţi care au rămas şocaţi pentru că i-ar fi dat afară din cabinet pentru acest gest de a oferi un plic cu bani.

„Din punctul meu de vedere chiar nu şi câţiva au rămas destul de şocaţi când i-am scos afară. Apoi au venit să îşi ceară scuze. Din punctul meu de vedere nu e greu să refuzi, chiar nu. Prima dată rămâi aşa un pic siderat „băi ce ai cu mine, du-te domne şi îţi vezi de treabă”. Mai vin, umblă după tine şi le spui „ieşi afară”. Deci eu nu am nici un fel de treabă şi vorbesc din punctul de vedere al colegilor mei din Urgenţă şi chiar cred în ceea ce spun. Suntem prea ocupaţi ca să te uiţi după plicuri” a mai spus dr. Aurel Crişan.

Discuţia despre plicul din spitale o puteţi urmări pe larg în „Testul de sinceritate” la minutul 77 al emisiunii:

 

citeste-mai-departe

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro