Cel mai adesea pe stradă, dar poate în metrou, pe un stadion, într-o sală de concerte sau pur şi simplu la serviciu, s-ar putea întâmpla să fiţi martorul unui stop cardio-respirator al unei persoane. Ştiţi să interveniţi? Dacă aţi răspuns afirmativ, vă puteţi considera o persoană care în orice clipă poate deveni un erou. Şi asta în condiţiile în care un astfel de scenariu este pe cât de real, pe atât de dramatic, dacă, până la sosirea echipei medicale de intervenţie de urgenţă, nu se încep rapid manevrele de resuscitare. Pentru că diferenţa dintre viaţă şi moarte se numără în secunde.

10.175 de oameni au participat la proiectul ”Record pentru Viata”, un eveniment organizat la Arena Naţională din Capitală de Asociaţia Societatea de Salvare Bucureşti şi Serviciul De Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Deşi nu s-a reuşit depăşirea actualului record mondial, stabilit pe 17 septembrie 2013, în Germania, unde 11.840 de cursanţi au învăţat simultan procedurile de resuscitare, românii şi-au stabilit un nou record naţional şi sunt interesaţi într-un număr din ce în ce mai mare de cursurile de prim ajutor.

Participanţii la evenimentul "Record pentru viaţă - 110 ani de salvare a vieţii" au învăţat cum să facă evaluarea unui pacient, să recunoască stopul cardio-respirator, să aplice compresiile toracice şi ventilaţia, la sesiunea de resuscitare au participat aproximativ 600 de instructori. Alături de personal medical, fiecare participant a aplicat pe un manechin procedura standard de 30 de compresii cardiace şi două insuflări pulmonare.

Preşedinte Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România, dr Cristian Grasu a declarat pentru România Liberă că această campanie, lansată în urmă cu opt ani, este un demers care va continua, pentru că românii au nevoie să fie încurajaţi să înveţe să acorde primul ajutor, în condiţiile în care acest tip de cursuri se învaţă în alte ţări încă de la gradiniţă: "Interesul romanilor începe să crească. Gândiţi-vă că, faţă de acum 5 ani, când am avut 7.400 de oameni, acum au fost peste 10.000. Campaniile noastre în care explicam importanţa cunoaşterii acestor proceduri se pare că au dat roade şi nu ne vom opri, pentru că este important ca toată lumea să ştie să acorde primul ajutor".

Dr Grasu spune că este un semnal pozitiv: "În afară de echipele de specialişti de la serviciile de ambulanţă din toată ţara şi, bineînţeles miile de participanţi, la eveniment a fost prezentă şi o delegaţie din Republica Moldova, reprezentaţi ai serviciilor de urgenţă de la Chiţinău, care au participat şi ei alături de noi la exerciţiile practice de intervenţie într-o situaţie de stop cardio-respirator".

"Este vorba de o competiţie mondială, cu ocazia aniversării a 110 ani de existență a Salvării Bu­curești. Salvarea Bu­curești a fost înființată în 1906 și de atunci funcționează fără întrerupere în slujba cetățenilor din București și Ilfov. Este vital ca un număr cât mai mare de români să știe să facă resuscitare cardiopulmonară. Printr-o procedură executată corect, se menține activitatea organelor vitale până la sosirea unui ajutor specializat sau până când se reia activitatea cardiacă”, a mai spus dr. Cristian Grasu.

Autor: Elena Marinescu

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro