Norme Coca 2023 - 2024

Cancerul de col uterin poate fi prevenit printr-un simplu vaccin, la vârsta adolescenței. Explică-i fetiței tale de ce trebuie să fie „injectată“ și care sunt consecințele, pe termen lung, ale acestei măsuri.

Cancerul de col uterin este o boală care apare frecvent, iar țara noastră are printre cele mai mari rate ale mortalității asociate acestei afecțiuni care progresează lent și care „nu doare“. Acest tip de cancer este însoțit de înmulțirea necontrolată a celulelor care acoperă colul uterin (cervix), cauza cea mai frecventă fiind infecția, în urma contactului sexual, cu virusul papilloma uman (Human Papilloma Virus - HPV).

Medicina a găsit o soluție pentru a preveni cancerul de col: vaccinarea fetelor de 9 - 26 de ani, care n-au avut contact sexual sau care abia și-au început viața sexuală. S-a constatat că, dacă vaccinul e administrat în intervalul 9 - 15 ani, răspunsul imun al organismului este mai crescut.

Cei mai mulți medici susțin că este indicat ca fetele să fie vaccinate în jurul vârstei de 12 ani, ca să capete protecție înainte de a-și începe viața sexuală.

Bine de știut

Vaccinarea se face doar în scop profilactic. Vaccinul nu vindecă nici cancerul de col uterin deja apărut și nici infecția cu HPV deja instalată. Nu exclude nici posibilitatea, mai rară, a dezvoltării unui cancer de col uterin produs de o altă cauză decât infecţia cu virusul papilloma uman.

În ce constă

Fetiței tale îi vor fi injectate în braț 3 doze de vaccin HPV, într-o perioadă de 6 luni: după prima doză, următoarele vor fi făcute la 2 luni, respectiv la 6 luni de la prima injectare.

Vaccinul se administrează numai pe baza unei prescripții medicale, la recomandarea medicului de familie sau ginecolog.
Studiile au arătat o eficacitate foarte bună a injecțiilor cu pricina, fiind asigurată o protecție totală împotriva leziunilor precanceroase cauzate de HPV de tip 16 și 18.

Cercetările mai arată că vaccinarea asigură protecție totală într-o perioadă de 5 ani de la administrare, cercetări în curs urmând să dea mai multe informații despre protecția pe termen lung.

Are efecte secundare

Vaccinul creează anticorpi care neutralizează acțiunea virusului la nivelul colului uterin. S-a discutat mult despre efectele secundare ale vaccinului, mai ales că au fost mediatizate cazuri în țările străine. Posibilele efecte secundare ale vaccinului sunt înroșierea sau iritația pielii la locul injecției, precum și cefaleea, vărsăturile și dificultățile de respirație.

Info: Chiar dacă este vaccinată, adolescenta sau tânăra femeie care și-a început viața sexuală trebuie să-și facă, periodic, testul Babeș-Papanicolau.

Cum îi spui adolescentei tale

Pentru adolescenții plini de viață, care trăiesc intens prezentul, „boala“ este o noțiune îndepărtată, greu de înțeles. În plus, tinerele fete au puține cunoștințe despre organismul lor și despre cum funcționează acesta. Pentru multe, „uterul“ sau „vaginul“ reprezintă o definiție vagă din cartea școlară de anatomie, și nu un component al corpului lor, cu rol în maternitate sau în sexualitate.

Prin urmare, ce cuvinte să folosești pentru ca o fetiță să înțeleagă necesitatea vaccinării? Specialiștii în pediatrie sugerează ca părinții să explice vaccinul HPV ca o modalitate de prevenție a unei infecții cu transmitere sexuală.
Dar, dacă ți-e greu să găsești cuvintele potrivite, apelează la un interlocutor avizat – medicul de familie, spre exemplu.

Dr. Zorela Sgarbură, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, Clinica Ego Metacs Medical

Mortalitatea prin cancerul de col plasează România pe locul întâi în Europa. Este o situaţie dramatică şi ruşinoasă, iar pentru remedierea ei ar trebui să se coalizeze autorităţi, medici ginecologi, medici de familie, şcoală, părinţi şi mai ales fiecare femeie - pentru că fiecare femeie este pândită de această boală care ucide!

Faptul că nu te supără nimic înseamnă o falsă securitate, deoarece cancerul de col evoluează silenţios, fără să doară, fără să supere sau cu simptome banale. O modalitate de a preveni această boală ucigaşă este controlul periodic anual, ocazie cu care este obligatoriu să se recolteze testul screening pentru depistarea precoce a cancerului, numit testul Babeş-Papanicolaou.

În plus, a apărut vaccinul care se administrează, în mod optim, adolescentelor, înainte de a începe viaţa sexuală - pentru că pe această cale are loc contaminarea cu virusul HPV. Părinţii, şcoala ar trebui să ştie că printr-un gest minim, inofensiv, pot salva viaţa fiicelor lor.


Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro