Norme Coca 2023 - 2024

Un proiect derulat în premieră de UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi îi va ajuta să opteze pentru o specializare la rezidenţiat în cunoştinţă de cauză.

„De multe ori după promovarea examenului de rezidenţiat studenţii nu ştiuce specializare doresc să urmeze, ce anume li s-ar potrivi. Este ca şi cum ţi-ai alege viitorul aruncând cu banul. Raţiunea proiectului demarat de UMF Iaşi este tocmai ca viitorii medici să îşi poată alege drumul în cunoştinţă de cauză şi să poată profesa medicina pe o specializare care li se potriveşte“,  a declarat Andreea Brătescu, preşedinta Ligii Studenţilor Medicinişti din cadrul UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi despre proiectul inedit şi desfăşurat în premieră la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi.

Denumit „Consiliere profesională în specializările medicale pentru o carieră de succes“ şi cofinanţat din Fondul European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, proiectul se va desfăşura timp de 18 luni, obiectivul principal fiind e facilitarea procesului de inserţie pe piaţa muncii a 450 de studenţi la specializările medicale din cadrul UMF Iaşi, prin oferirea de servicii interactive de informare, orientare şi consiliere profesională şi de stagii de pregătire practică.

„Este un proiect de suflet al acestei Universităţi pentru că se adresează tocmai celor pentru care există această şcoală, studenţilor şi rezidenţilor. Şcoala nu trebuie doar să-i instruiască, ci să le dezvolte competenţe, să-i şlefuiască! Medicina este foarte vastă, iar studenţii  trebuie să afle ce specializare li se potriveşte astfel încât să aibă o carieră de succes“, a arătat prof. Dr  Vasile Astărăstoaie, rectorul UMF Iaşi.

„Cu câţiva ani în urmă, existau doar câteva specializări; acum sunt 67 şi studenţii ştiu pre puţine despre ele când îşi aleg specializarea. Acest proiect le oferă un bagaj de cunoştinţe şi informaţii  pentru ca alegerea lor să fie cea mai bună. Dacă până acum unii descopereau după 5 sau 7 ani de rezidenţiat  că specializarea aleasă nu le se potriveşte, sperăm ca în viitor să evităm astfel de situaţii“, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină din Iaşi, managerul de proiect.

De precizat că Centrul de Consiliere „MedVISE“ din cadrul UMF Iaşi, implicat în derularea proiectului, va funcţiona şi după finalizarea acestuia.

„Studiul privind nevoile de orientare şi consiliere profesională a studenţilor la medicină“, desfăşurat în cadrul proiectului în perioada iunie - august 2014, pe un eşantion de 380 studenţi la medicină şi 153 medici rezidenţi, a subliniat faptul că 85,5% dintre studenţi consideră că activităţile de consiliere şi orientare profesională sunt necesare pentru alegerea specializării potrivite şi pentru a descoperi alte opţiuni de carieră la finalizarea studiilor de licenţă. Un procent de 64% dintre studenţii care au răspuns chestionarului consideră că nu au suficiente informaţii despre specificul specialităţilor medicale pentru a putea face o alegere potrivită.

„Rezultatele acestui studiu confirmă premisa de la care am pornit acest proiect şi anume nevoia reală a studenţilor la medicină de a fi consiliaţi şi orientaţi profesional în vederea alegerii specialităţii. Studenţii medicinişti ştiu foarte bine că au nevoie de mai multe informaţii în ceea ce priveşte specificul specializării, doresc să afle mai multe de la specialişti în cadrul workshopurilor şi au nevoie de consiliere. Într-un context dificil, în care constatăm o puternică demotivare a viitorilor medici de a profesa în România, noi ne propunem ca dincolo de pregătirea de specialitate, să le arătăm studenţilor ce înseamnă locul de muncă, ce particularităţi are şi să îi ajutăm să afle ce li s-ar potrivi cel mai bine“, a mai punctat prof. Dr. Doina Azoicăi.

De precizat ca un număr de 150 de studenţi  UMF Iaşi  vor participa la stagiile de practică incluse în acest proiect în unităţile medicale din Iaşi, stagii ce au rolul de a-i familiariza cu viitorul loc de muncă şi cu relaţiile dintre cadrele medicale. Deasemenea, vor fi organizate vizite de studiu atât în ţară cât şi în străinătate, vizite la care vor participa 135 de studenţi. Consilierea profesională va include şi stagii de practică în unităţile de Terapie Intensivă, Pediatrie şi Oncologie pediatrică, Cardiologie şi Medicină Internă - Nefrologie.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro