Casa de Asigurări de Sănătate va încheia acte adiționale cu furnizorii de servicii medicale, pentru luna aprilie.Previous Article
Scandal in fata Ministerului Sanatatii, intre jandarmi si medici. Cateva doctorite, la un pas sa fie duse la sectieNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Zece molecule adăugate pe lista de medicamente compensate şi gratuite.

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Zece molecule adăugate pe lista de medicamente compensate şi gratuite.

Ministerul Sănătăţii a lansat azi, 24 martie, în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea listei care cuprinde denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Prin proiectul de Hotărâre a Guvernului antemenţionat, se introduc în Anexa Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 nouă denumiri comune internaţionale de medicamente noi şi se adaugă o DCI, ca urmare a încheierii contractului cost volum între CNAS şi deţinătorul de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentului.

Iată lista celor zece molecule adăugate pe lista medicamentelor compensate şi gratuite

Pe sublista B se introduc următoarele denumiri comune internaţionale (DCI) de medicamente de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu, în regim de compensare 50% din preţul de referinţă:
Combinaţii (Rosuvastatinum + Ezetinibum);
– Combinaţii (Aclidinium bromidum + Formoterolum fumarat);
– Combinaţii (Metoprololum + Ivabradinum);

Pe sublista C, secţiunea C2 se introduc următoarele denumiri comune internaţionale de medicamente de care beneficiază asiguraţii incluşi în programul naţional de oncologie, în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc:
Everolimus
– Bosutinibum – medicament orfan
– Afliberceptum – medicament orfan
– Panitumumabum.
Cele patru DCI au regim de compensare 100%.

Teriflunomidum se introduce în subprogramul de tratament al sclerozei multiple.
Vildagliptinum se introduce în programul naţional de diabet zaharat, tratamentul medicamentos al bolnavilor cu diabet zaharat.

Pe sublista C, secţiunea C1 (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu al unor grupe de boli în regim de compensare 100% din preţul de referinţă), se introduce Certolizumab pegol (tratament efectuat în baza contractului cost-volum-rezultat încheiat de CNAS cu producătorul medicamentului), pentru tratamentul spondilitei anchilozante (DCI-ul se introduce la poziţia cinci, punctul G31 “Imunosupresoare selective”, subpunctul G31d ”Spondilita anchilozantă”).

Impactul bugetar al introducerii celor zece denumiri comune internaţionale de medicamente

Trei DCI (Combinaţii Rosuvastatinum+ Ezetinibum, Combinaţii Aclidinium bromide+ Formoterolum fumarat, Combinaţii Metoprololum + Ivabradinum) nu vor genera impact bugetar, pentru că pentru primele două preţul combinaţiilor este mai mic decât suma componentelor luate separat, se argumentează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

DCI Everolimus are un cost per pacient mai mic cu 9% decât comparatorul său şi va genera economii bugetare.

DCI Bosutinibum este medicament orfan şi se adresează unor patologii cu o prevalenţă sub cinci cazuri la 10.000 de persoane. Impactul bugetar pentru aceste DCI va fi pozitiv.
Bosutinibum este indicat în tratamentul pacienţilor adulţi cu leucemie mieloidă cronică la care administrarea de imatinib, nilotinib și dasatinib nu este considerată opţiune terapeutică adecvată. Tratamentul unui pacient cu acest DCI ajunge la 1179 lei pe zi, adică 428.968 lei pe an. Numărul pacienţilor care se încadrează în această indicaţie orfană este necunoscut şi de aceea nu putem aprecia impactul bugetar total al acestei denumiri comune internaţionale a medicamentului.

DCI Afliberceptum are un cost per pacient mai mic cu 2,63% până la 7,96% decât medicamentele comparatoare, deci va duce la economii bugetare.

DCI Panitumumabum are un cost per pacient mai mic cu 7,35% până la 9,44% decât medicamentele comparatoare, astfel că vor aduce economii la buget.

DCI Teriflunomidum are un cost per pacient mai mic cu 5,26% decât medicamentul comparator, deci va aduce economii la buget.

DCI Vildagliptinum are un cost per pacient mai mic cu până la 96% decât medicamentul comparator, dar doar pentru un număr limitat de indicaţii, ceea ce face ca prescrierea şi decontarea DCI să se facă prin protocoale terapeutice.

DCI Certolizumab pegol face obiectul unui contract cost-volum încheiat între CNAS şi deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi este supus clauzei de confidenţialitate, pe cale de consecinţă impactul bugetar nu poate fi estimat.

În prezent, în cadrul sistemului de asigurări de sănătate din România, persoanele care deţin calitatea de asigurat la sănătate pot beneficia de medicamente, cu sau fără contribuţie personală, din lista cuprinzând denumirile comune internaţionale, pe bază de prescripţie medicală.

Guvernul a adoptat pe 13 mai 2014 – HG nr. 389/2014, în 7 Noiembrie 2014 – HG 996/2014, pe 15 septembrie 2015 – HG 741/2015, pe 1 octombrie 2015 – HG 799/2015 şi pe 23 octombrie 2015 – HG 877/2015 privind modificarea şi completarea HG nr. 720/2008 pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Prin aceste cinci HG s-au introdus 54 medicamente noi pentru care nu există alternativă terapeutică şi pentru boli cu impact major asupra sănătăţii sănătăţii, şi au fost delistate 16 medicamente, în timp ce 21 de medicamente au fost mutate pe o nouă sublistă cu un procent de compensare de 20%. Acestea au fost primele modificări substanţiale din 2008 încoace a Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale, pe bază de prescripţie medicală.
Denumirea comună internaţională (DCI) este denumirea ştiinţifică a unui medicament, aşa cum e recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii sau de Farmacopeea europeană.

Sursa

Autor Cristina Şomănescu

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Banner

Adio durere

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Nelu Tătaru, despre suspendarea izolării și carantinării: Vom reveni cu un proiect în acord cu cele cerute de CCR

Nelu Tătaru, despre suspendarea izolării și carantinării: Vom reveni cu un proiect în acord cu cele cerute de CCR   0

read more
Motivul uluitor pentru care un bărbat de 82 de ani, suspect de COVID-19, a fugit din spital, în pijama

Motivul uluitor pentru care un bărbat de 82 de ani, suspect de COVID-19, a fugit din spital, în pijama   0

read more
Nemţii anunţă: Expunerea la o simplă răceală poate creşte imunitatea la COVID-19

Nemţii anunţă: Expunerea la o simplă răceală poate creşte imunitatea la COVID-19   0

read more
În Târgoviște, secțiile de terapie intensivă sunt pline. Trei pacienți au fost transferați la spitale din Galați și Medgidia

În Târgoviște, secțiile de terapie intensivă sunt pline. Trei pacienți au fost transferați la spitale din Galați și Medgidia   0

read more
Turism medical la Viena: 1 din 6 pacienţi internaţionali este român. Cât costă, în medie, un tratament

Turism medical la Viena: 1 din 6 pacienţi internaţionali este român. Cât costă, în medie, un tratament   0

read more
Comisia Europeană a autorizat tratamentul cu Remdesivir pentru Covid-19. SUA au cumpărat aproape toate stocurile

Comisia Europeană a autorizat tratamentul cu Remdesivir pentru Covid-19. SUA au cumpărat aproape toate stocurile   0

read more
Peste un sfert dintre români sunt mai interesați de asigurările de sănătate ca urmare a pandemiei COVID-19

Peste un sfert dintre români sunt mai interesați de asigurările de sănătate ca urmare a pandemiei COVID-19   0

read more
Focar de coronavirus la Spitalul Județean Galați: 11 cadre medicale infectate

Focar de coronavirus la Spitalul Județean Galați: 11 cadre medicale infectate   0

read more
Un vaccin experimental pentru Covid-19 al Pfizer şi BioNTech a 
arătat rezultate pozitive într-un studiu clinic, dar şi efecte secundare

Un vaccin experimental pentru Covid-19 al Pfizer şi BioNTech a arătat rezultate pozitive într-un studiu clinic, dar şi efecte secundare   0

read more
Alexandru Rafila: „Zonele turistice sunt surse posibile pentru răspândirea infecției”. Sfatul pentru concediu

Alexandru Rafila: „Zonele turistice sunt surse posibile pentru răspândirea infecției”. Sfatul pentru concediu   0

read more
A început testarea națională anti-COVID: Vom ști câți români au trecut prin infecție. Datele vor fi puse la dispoziția decidenților

A început testarea națională anti-COVID: Vom ști câți români au trecut prin infecție. Datele vor fi puse la dispoziția decidenților   0

read more
Şase cabinete stomatologice şcolare, unul pentru fiecare sector, s-au redeschis în București

Şase cabinete stomatologice şcolare, unul pentru fiecare sector, s-au redeschis în București   0

read more
Institutul de boli pneumologice “Marius Nasta” a închis o secție veche de peste 100 de ani. Ce capacitate de internare avea

Institutul de boli pneumologice “Marius Nasta” a închis o secție veche de peste 100 de ani. Ce capacitate de internare avea   0

read more
Grupul Digi și Asociația HEM lansează un apel pentru donare de sânge “Fă-ți curaj! Donează și tu”

Grupul Digi și Asociația HEM lansează un apel pentru donare de sânge “Fă-ți curaj! Donează și tu”   0

read more
Cardul de sănătate devine obligatoriu de miercuri, 1 iulie, pentru unele servicii medicale

Cardul de sănătate devine obligatoriu de miercuri, 1 iulie, pentru unele servicii medicale   0

read more
Ce au scos la iveală autopsiile pacienților uciși de COVID. Medic: Constatările sunt șocante

Ce au scos la iveală autopsiile pacienților uciși de COVID. Medic: Constatările sunt șocante   0

read more
Cât de bine protejează masca de protecție. Experimentul simplu al unui microbiolog american

Cât de bine protejează masca de protecție. Experimentul simplu al unui microbiolog american   0

read more
O tânără a fost plimbată două zile între spitalele din Cluj, care au refuzat internarea. „Au tratat-o de parcă avea lepră”

O tânără a fost plimbată două zile între spitalele din Cluj, care au refuzat internarea. „Au tratat-o de parcă avea lepră”   0

read more
Tătaru: Cei care se expun riscului de infectare să se gândească și la medici. Au obosit, lucrează în condiții foarte grele

Tătaru: Cei care se expun riscului de infectare să se gândească și la medici. Au obosit, lucrează în condiții foarte grele   0

read more
Gilead a stabilit un preț exorbitant pentru tratamentul cu Remdesivir. Cât va costa tratarea unui pacient bolnav de Covid-19

Gilead a stabilit un preț exorbitant pentru tratamentul cu Remdesivir. Cât va costa tratarea unui pacient bolnav de Covid-19   0

read more
Spitalul Victor Babeș din București, ocupat două treimi cu pacienți Covid-19. Câți s-au vindecat

Spitalul Victor Babeș din București, ocupat două treimi cu pacienți Covid-19. Câți s-au vindecat   0

read more
Robotul daVinci Xi, o extensie a chirurgului, pentru o acuratețe mărită și rezultate îmbunătățite

Robotul daVinci Xi, o extensie a chirurgului, pentru o acuratețe mărită și rezultate îmbunătățite   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.