Casa de Asigurări de Sănătate va încheia acte adiționale cu furnizorii de servicii medicale, pentru luna aprilie.Previous Article
Scandal in fata Ministerului Sanatatii, intre jandarmi si medici. Cateva doctorite, la un pas sa fie duse la sectieNext Article

Zece molecule adăugate pe lista de medicamente compensate şi gratuite.

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Zece molecule adăugate pe lista de medicamente compensate şi gratuite.

Ministerul Sănătăţii a lansat azi, 24 martie, în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea listei care cuprinde denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Prin proiectul de Hotărâre a Guvernului antemenţionat, se introduc în Anexa Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 nouă denumiri comune internaţionale de medicamente noi şi se adaugă o DCI, ca urmare a încheierii contractului cost volum între CNAS şi deţinătorul de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentului.

Iată lista celor zece molecule adăugate pe lista medicamentelor compensate şi gratuite

Pe sublista B se introduc următoarele denumiri comune internaţionale (DCI) de medicamente de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu, în regim de compensare 50% din preţul de referinţă:
Combinaţii (Rosuvastatinum + Ezetinibum);
– Combinaţii (Aclidinium bromidum + Formoterolum fumarat);
– Combinaţii (Metoprololum + Ivabradinum);

Pe sublista C, secţiunea C2 se introduc următoarele denumiri comune internaţionale de medicamente de care beneficiază asiguraţii incluşi în programul naţional de oncologie, în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc:
Everolimus
– Bosutinibum – medicament orfan
– Afliberceptum – medicament orfan
– Panitumumabum.
Cele patru DCI au regim de compensare 100%.

Teriflunomidum se introduce în subprogramul de tratament al sclerozei multiple.
Vildagliptinum se introduce în programul naţional de diabet zaharat, tratamentul medicamentos al bolnavilor cu diabet zaharat.

Pe sublista C, secţiunea C1 (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu al unor grupe de boli în regim de compensare 100% din preţul de referinţă), se introduce Certolizumab pegol (tratament efectuat în baza contractului cost-volum-rezultat încheiat de CNAS cu producătorul medicamentului), pentru tratamentul spondilitei anchilozante (DCI-ul se introduce la poziţia cinci, punctul G31 “Imunosupresoare selective”, subpunctul G31d ”Spondilita anchilozantă”).

Impactul bugetar al introducerii celor zece denumiri comune internaţionale de medicamente

Trei DCI (Combinaţii Rosuvastatinum+ Ezetinibum, Combinaţii Aclidinium bromide+ Formoterolum fumarat, Combinaţii Metoprololum + Ivabradinum) nu vor genera impact bugetar, pentru că pentru primele două preţul combinaţiilor este mai mic decât suma componentelor luate separat, se argumentează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

DCI Everolimus are un cost per pacient mai mic cu 9% decât comparatorul său şi va genera economii bugetare.

DCI Bosutinibum este medicament orfan şi se adresează unor patologii cu o prevalenţă sub cinci cazuri la 10.000 de persoane. Impactul bugetar pentru aceste DCI va fi pozitiv.
Bosutinibum este indicat în tratamentul pacienţilor adulţi cu leucemie mieloidă cronică la care administrarea de imatinib, nilotinib și dasatinib nu este considerată opţiune terapeutică adecvată. Tratamentul unui pacient cu acest DCI ajunge la 1179 lei pe zi, adică 428.968 lei pe an. Numărul pacienţilor care se încadrează în această indicaţie orfană este necunoscut şi de aceea nu putem aprecia impactul bugetar total al acestei denumiri comune internaţionale a medicamentului.

DCI Afliberceptum are un cost per pacient mai mic cu 2,63% până la 7,96% decât medicamentele comparatoare, deci va duce la economii bugetare.

DCI Panitumumabum are un cost per pacient mai mic cu 7,35% până la 9,44% decât medicamentele comparatoare, astfel că vor aduce economii la buget.

DCI Teriflunomidum are un cost per pacient mai mic cu 5,26% decât medicamentul comparator, deci va aduce economii la buget.

DCI Vildagliptinum are un cost per pacient mai mic cu până la 96% decât medicamentul comparator, dar doar pentru un număr limitat de indicaţii, ceea ce face ca prescrierea şi decontarea DCI să se facă prin protocoale terapeutice.

DCI Certolizumab pegol face obiectul unui contract cost-volum încheiat între CNAS şi deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi este supus clauzei de confidenţialitate, pe cale de consecinţă impactul bugetar nu poate fi estimat.

În prezent, în cadrul sistemului de asigurări de sănătate din România, persoanele care deţin calitatea de asigurat la sănătate pot beneficia de medicamente, cu sau fără contribuţie personală, din lista cuprinzând denumirile comune internaţionale, pe bază de prescripţie medicală.

Guvernul a adoptat pe 13 mai 2014 – HG nr. 389/2014, în 7 Noiembrie 2014 – HG 996/2014, pe 15 septembrie 2015 – HG 741/2015, pe 1 octombrie 2015 – HG 799/2015 şi pe 23 octombrie 2015 – HG 877/2015 privind modificarea şi completarea HG nr. 720/2008 pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Prin aceste cinci HG s-au introdus 54 medicamente noi pentru care nu există alternativă terapeutică şi pentru boli cu impact major asupra sănătăţii sănătăţii, şi au fost delistate 16 medicamente, în timp ce 21 de medicamente au fost mutate pe o nouă sublistă cu un procent de compensare de 20%. Acestea au fost primele modificări substanţiale din 2008 încoace a Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale, pe bază de prescripţie medicală.
Denumirea comună internaţională (DCI) este denumirea ştiinţifică a unui medicament, aşa cum e recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii sau de Farmacopeea europeană.

Sursa

Autor Cristina Şomănescu

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
9 din 10 contacți ai unuia dintre pacienții infectați în România cu noua variantă de coronavirus sunt pozitivi. 4 lucrează la o școală

9 din 10 contacți ai unuia dintre pacienții infectați în România cu noua variantă de coronavirus sunt pozitivi. 4 lucrează la o școală   0

read more
Raed Arafat: O mască chirurgicală protejează mai mult decât o mască de stofă, iar masca FFP2 protejează mai mult decât una chirurgicală

Raed Arafat: O mască chirurgicală protejează mai mult decât o mască de stofă, iar masca FFP2 protejează mai mult decât una chirurgicală   0

read more
Contradicţii cu privire la intervalul optim dintre cele două doze de vaccin anti-Covid. Ce susţin specialiştii

Contradicţii cu privire la intervalul optim dintre cele două doze de vaccin anti-Covid. Ce susţin specialiştii   0

read more
OMS: Măştile de pânză sunt încă la fel de eficiente, indiferent de tulpina virusului

OMS: Măştile de pânză sunt încă la fel de eficiente, indiferent de tulpina virusului   0

read more
Deținuții, declarați de Guvern prioritari la vaccinare. Liviu Dragnea se poate vaccina înaintea populației generale

Deținuții, declarați de Guvern prioritari la vaccinare. Liviu Dragnea se poate vaccina înaintea populației generale   0

read more
Peste 740.000 de persoane s-au programat pentru vaccinare în ultimele 7 zile

Peste 740.000 de persoane s-au programat pentru vaccinare în ultimele 7 zile   0

read more
BioNTech oferă 50 de milioane de ace speciale pentru extragerea celei de-a șasea doze de vaccin dintr-o fiolă

BioNTech oferă 50 de milioane de ace speciale pentru extragerea celei de-a șasea doze de vaccin dintr-o fiolă   0

read more
Anthony Fauci: Date noi arată că vaccinurile COVID sunt mai puţin eficiente împotriva noilor tulpini ale coronavirusului

Anthony Fauci: Date noi arată că vaccinurile COVID sunt mai puţin eficiente împotriva noilor tulpini ale coronavirusului   0

read more
Ministerul Sănătăţii: Recomandări privind vaccinarea anti-COVID a persoanelor care iau tratament anticoagulant

Ministerul Sănătăţii: Recomandări privind vaccinarea anti-COVID a persoanelor care iau tratament anticoagulant   0

read more
Recomandările Ministerului Sănătății pentru persoanele care iau tratament anticoagulant și care doresc să se vaccineze împotriva COVID

Recomandările Ministerului Sănătății pentru persoanele care iau tratament anticoagulant și care doresc să se vaccineze împotriva COVID   0

read more
Adrian Gheorghe este noul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

Adrian Gheorghe este noul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate   0

read more
Românii sunt departe de imunitatea de grup. Concluziile primului studiu de seroprevalență realizat la Timișoara

Românii sunt departe de imunitatea de grup. Concluziile primului studiu de seroprevalență realizat la Timișoara   0

read more
Simptomele pneumoniei diferă în funcţie de vârstă. „Semnele care alarmează sunt febra şi tusea”

Simptomele pneumoniei diferă în funcţie de vârstă. „Semnele care alarmează sunt febra şi tusea”   0

read more
Noua variantă a coronavirusului descoperită în Africa de Sud ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor

Noua variantă a coronavirusului descoperită în Africa de Sud ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor   0

read more
Cîțu: Am introdus etapa a treia A, în care intră angajații esențiali din privat. Vaccinarea în această etapă ar putea începe mai repede

Cîțu: Am introdus etapa a treia A, în care intră angajații esențiali din privat. Vaccinarea în această etapă ar putea începe mai repede   0

read more
De ce nu merg românii să-și facă analize medicale

De ce nu merg românii să-și facă analize medicale   0

read more
Guvernul a aprobat introducerea unor noi categorii de persoane în etapa a doua de vaccinare

Guvernul a aprobat introducerea unor noi categorii de persoane în etapa a doua de vaccinare   0

read more
Cum este afectată inima de virusul SARS-CoV2 şi ce simptome pot prevesti  complicaţii cardiovasculare în urma infecţiei

Cum este afectată inima de virusul SARS-CoV2 şi ce simptome pot prevesti  complicaţii cardiovasculare în urma infecţiei   0

read more
Bogdan Aurescu, mesaj emoționant la vaccinare: Am pierdut-o pe mama, am suferit mult că n-am putut să o îmbrățișez și să o sărut

Bogdan Aurescu, mesaj emoționant la vaccinare: Am pierdut-o pe mama, am suferit mult că n-am putut să o îmbrățișez și să o sărut   0

read more
Chinezii testează o terapie ce poate extinde durata de viaţă. „Sperăm să găsim o modalitate de a întârzia îmbătrânirea”

Chinezii testează o terapie ce poate extinde durata de viaţă. „Sperăm să găsim o modalitate de a întârzia îmbătrânirea”   0

read more
COVID-19 se răspândeşte mai uşor în timpul vorbirii decât prin tuse STUDIU

COVID-19 se răspândeşte mai uşor în timpul vorbirii decât prin tuse STUDIU   0

read more
Mihai Craiu, despre traumele emoționale ale copiilor care stau acasă: „Am văzut o mulțime de manifestări, leșin, ticuri, nevroze”

Mihai Craiu, despre traumele emoționale ale copiilor care stau acasă: „Am văzut o mulțime de manifestări, leșin, ticuri, nevroze”   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.