Casa de Asigurări de Sănătate va încheia acte adiționale cu furnizorii de servicii medicale, pentru luna aprilie.Previous Article
Scandal in fata Ministerului Sanatatii, intre jandarmi si medici. Cateva doctorite, la un pas sa fie duse la sectieNext Article

Zece molecule adăugate pe lista de medicamente compensate şi gratuite.

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Zece molecule adăugate pe lista de medicamente compensate şi gratuite.

Ministerul Sănătăţii a lansat azi, 24 martie, în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea listei care cuprinde denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Prin proiectul de Hotărâre a Guvernului antemenţionat, se introduc în Anexa Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 nouă denumiri comune internaţionale de medicamente noi şi se adaugă o DCI, ca urmare a încheierii contractului cost volum între CNAS şi deţinătorul de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentului.

Iată lista celor zece molecule adăugate pe lista medicamentelor compensate şi gratuite

Pe sublista B se introduc următoarele denumiri comune internaţionale (DCI) de medicamente de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu, în regim de compensare 50% din preţul de referinţă:
Combinaţii (Rosuvastatinum + Ezetinibum);
– Combinaţii (Aclidinium bromidum + Formoterolum fumarat);
– Combinaţii (Metoprololum + Ivabradinum);

Pe sublista C, secţiunea C2 se introduc următoarele denumiri comune internaţionale de medicamente de care beneficiază asiguraţii incluşi în programul naţional de oncologie, în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc:
Everolimus
– Bosutinibum – medicament orfan
– Afliberceptum – medicament orfan
– Panitumumabum.
Cele patru DCI au regim de compensare 100%.

Teriflunomidum se introduce în subprogramul de tratament al sclerozei multiple.
Vildagliptinum se introduce în programul naţional de diabet zaharat, tratamentul medicamentos al bolnavilor cu diabet zaharat.

Pe sublista C, secţiunea C1 (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu al unor grupe de boli în regim de compensare 100% din preţul de referinţă), se introduce Certolizumab pegol (tratament efectuat în baza contractului cost-volum-rezultat încheiat de CNAS cu producătorul medicamentului), pentru tratamentul spondilitei anchilozante (DCI-ul se introduce la poziţia cinci, punctul G31 “Imunosupresoare selective”, subpunctul G31d ”Spondilita anchilozantă”).

Impactul bugetar al introducerii celor zece denumiri comune internaţionale de medicamente

Trei DCI (Combinaţii Rosuvastatinum+ Ezetinibum, Combinaţii Aclidinium bromide+ Formoterolum fumarat, Combinaţii Metoprololum + Ivabradinum) nu vor genera impact bugetar, pentru că pentru primele două preţul combinaţiilor este mai mic decât suma componentelor luate separat, se argumentează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

DCI Everolimus are un cost per pacient mai mic cu 9% decât comparatorul său şi va genera economii bugetare.

DCI Bosutinibum este medicament orfan şi se adresează unor patologii cu o prevalenţă sub cinci cazuri la 10.000 de persoane. Impactul bugetar pentru aceste DCI va fi pozitiv.
Bosutinibum este indicat în tratamentul pacienţilor adulţi cu leucemie mieloidă cronică la care administrarea de imatinib, nilotinib și dasatinib nu este considerată opţiune terapeutică adecvată. Tratamentul unui pacient cu acest DCI ajunge la 1179 lei pe zi, adică 428.968 lei pe an. Numărul pacienţilor care se încadrează în această indicaţie orfană este necunoscut şi de aceea nu putem aprecia impactul bugetar total al acestei denumiri comune internaţionale a medicamentului.

DCI Afliberceptum are un cost per pacient mai mic cu 2,63% până la 7,96% decât medicamentele comparatoare, deci va duce la economii bugetare.

DCI Panitumumabum are un cost per pacient mai mic cu 7,35% până la 9,44% decât medicamentele comparatoare, astfel că vor aduce economii la buget.

DCI Teriflunomidum are un cost per pacient mai mic cu 5,26% decât medicamentul comparator, deci va aduce economii la buget.

DCI Vildagliptinum are un cost per pacient mai mic cu până la 96% decât medicamentul comparator, dar doar pentru un număr limitat de indicaţii, ceea ce face ca prescrierea şi decontarea DCI să se facă prin protocoale terapeutice.

DCI Certolizumab pegol face obiectul unui contract cost-volum încheiat între CNAS şi deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi este supus clauzei de confidenţialitate, pe cale de consecinţă impactul bugetar nu poate fi estimat.

În prezent, în cadrul sistemului de asigurări de sănătate din România, persoanele care deţin calitatea de asigurat la sănătate pot beneficia de medicamente, cu sau fără contribuţie personală, din lista cuprinzând denumirile comune internaţionale, pe bază de prescripţie medicală.

Guvernul a adoptat pe 13 mai 2014 – HG nr. 389/2014, în 7 Noiembrie 2014 – HG 996/2014, pe 15 septembrie 2015 – HG 741/2015, pe 1 octombrie 2015 – HG 799/2015 şi pe 23 octombrie 2015 – HG 877/2015 privind modificarea şi completarea HG nr. 720/2008 pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Prin aceste cinci HG s-au introdus 54 medicamente noi pentru care nu există alternativă terapeutică şi pentru boli cu impact major asupra sănătăţii sănătăţii, şi au fost delistate 16 medicamente, în timp ce 21 de medicamente au fost mutate pe o nouă sublistă cu un procent de compensare de 20%. Acestea au fost primele modificări substanţiale din 2008 încoace a Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale, pe bază de prescripţie medicală.
Denumirea comună internaţională (DCI) este denumirea ştiinţifică a unui medicament, aşa cum e recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii sau de Farmacopeea europeană.

Sursa

Autor Cristina Şomănescu

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

..Procedura de evaluare a pacientilor confirmati cu Covid 19 UPDATE

..Clarificari masuri carantina si izolare- febr 2022 actualitati

..Ord.213_2022- MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 106/2.11.2022 13

…….

..OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

..OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

..Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

Facebook

Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
BioNTech se aşteaptă să înceapă livrările a două vaccinuri adaptate la Omicron încă din octombrie

BioNTech se aşteaptă să înceapă livrările a două vaccinuri adaptate la Omicron încă din octombrie   0

read more
Dr. Robert Apostolescu: „În cazul pacienţilor care suferă de coxartroză reconstruim complet anatomia şoldului. După recuperare durerile dispar complet“

Dr. Robert Apostolescu: „În cazul pacienţilor care suferă de coxartroză reconstruim complet anatomia şoldului. După recuperare durerile dispar complet“   0

read more
Un pacient din opt prezintă cel puţin un simptom de COVID-19 lung | STUDIU

Un pacient din opt prezintă cel puţin un simptom de COVID-19 lung | STUDIU   0

read more
Dr. Ovidiu Palea, despre pacienţii diagnosticaţi cu hernie de disc: „Se discută frecvent despre operaţie, deşi nu este necesară“

Dr. Ovidiu Palea, despre pacienţii diagnosticaţi cu hernie de disc: „Se discută frecvent despre operaţie, deşi nu este necesară“   0

read more
Savanţii israelieni au creat în premieră „embrioni sintetici”

Savanţii israelieni au creat în premieră „embrioni sintetici”   0

read more
UE recomandă ca vaccinul anti-COVID-19 produs de Novavax să cuprindă un avertisment cu privire la efectele secundare cardiace

UE recomandă ca vaccinul anti-COVID-19 produs de Novavax să cuprindă un avertisment cu privire la efectele secundare cardiace   0

read more
Un studiu german a descoperit o genă care scade riscul de deces cauzat de COVID-19

Un studiu german a descoperit o genă care scade riscul de deces cauzat de COVID-19   0

read more
Oamenii de ştiinţă avertizează guvernele şi populaţia să se pregătească pentru mai multe valuri de COVID-19

Oamenii de ştiinţă avertizează guvernele şi populaţia să se pregătească pentru mai multe valuri de COVID-19   0

read more
Oamenii de ştiinţă britanici anunţă că există trei tipuri de COVID-19 lung – STUDIU

Oamenii de ştiinţă britanici anunţă că există trei tipuri de COVID-19 lung – STUDIU   0

read more
Hernia de disc se poate trata neinvaziv cu Terapia Virgil Pruteanu

Hernia de disc se poate trata neinvaziv cu Terapia Virgil Pruteanu   0

read more
Dr. Horia Cioflan: „Endometrioza este o boală de multe ori ascunsă, care ar trebui tratată chirurgical“ | INTERVIU

Dr. Horia Cioflan: „Endometrioza este o boală de multe ori ascunsă, care ar trebui tratată chirurgical“ | INTERVIU   0

read more
După infectarea cu SARS-CoV-2, milioane de oameni nu şi-au mai recuperat mirosul sau gustul – STUDIU

După infectarea cu SARS-CoV-2, milioane de oameni nu şi-au mai recuperat mirosul sau gustul – STUDIU   0

read more
Administrarea unui antibiotic după un raport sexual neprotejat poate diminua riscul de boli cu transmitere sexuală | STUDIU

Administrarea unui antibiotic după un raport sexual neprotejat poate diminua riscul de boli cu transmitere sexuală | STUDIU   0

read more
Cercetătorii din Marea Britanie afirmă că au identificat cauza probabilă a cazurilor de hepatită misterioasă la copii | STUDIU

Cercetătorii din Marea Britanie afirmă că au identificat cauza probabilă a cazurilor de hepatită misterioasă la copii | STUDIU   0

read more
Noi studii prezintă „dovezi convingătoare” că piaţa din Wuhan a fost epicentrul focarului de COVID-19

Noi studii prezintă „dovezi convingătoare” că piaţa din Wuhan a fost epicentrul focarului de COVID-19   0

read more
Jan Hendrik Sitz, General Manager Boehringer Ingelheim România: Avem în portofoliul de cercetare un medicament promiţător, care ar trebui să stagneze evoluţia unei boli degenerative

Jan Hendrik Sitz, General Manager Boehringer Ingelheim România: Avem în portofoliul de cercetare un medicament promiţător, care ar trebui să stagneze evoluţia unei boli degenerative   0

read more
Dr. David Khayat: „Să-i spui unui fumător să renunţe la fumat e ca şi cum
i-ai spune unui adolescent obez să nu mai mănânce pizza în fiecare zi“

Dr. David Khayat: „Să-i spui unui fumător să renunţe la fumat e ca şi cum i-ai spune unui adolescent obez să nu mai mănânce pizza în fiecare zi“   0

read more
Producătorii de Medicamente: Problema aprovizionării cu gaze către Europa ar putea provoca consecinţe negative asupra furnizării de medicamente esenţiale

Producătorii de Medicamente: Problema aprovizionării cu gaze către Europa ar putea provoca consecinţe negative asupra furnizării de medicamente esenţiale   0

read more
Adevărul Live de la 10:00: Ce intervenţie chirurgicală este
necesară pentru corecţia funcţiilor
nazale

Adevărul Live de la 10:00: Ce intervenţie chirurgicală este necesară pentru corecţia funcţiilor nazale   0

read more
Terapia epigenetică a determinat celulele diabetice să producă insulină

Terapia epigenetică a determinat celulele diabetice să producă insulină   0

read more
Intervenţii robotice, realizate în cadrul MedLife Medical Park, cu tehnologia de ultimă generaţie a robotului da Vinci Xi

Intervenţii robotice, realizate în cadrul MedLife Medical Park, cu tehnologia de ultimă generaţie a robotului da Vinci Xi   0

read more
Cum
trebuie pregătită naşterea?

Cum trebuie pregătită naşterea?   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.