Veşti bune pentru românii care cotizează la sănătate. Ei ar putea beneficia de noi investigaţii gratuite prin lege, potrivit unui document lansat în dezbatere publică, dar contestat deja de o parte dintre medici.

Românii care îşi plătesc contribuţia la sănătate ar putea beneficia, începând din luna aprilie, de noi investigaţii gratuite, decontate de statul român. Asta pentru că, în urma negocierilor purtate cu organizaţiile medicale, oficialii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au pus la punct proiectul de Contract Cadru de asistenţă medicală pentru anii 2016 - 2017, document lansat în dezbatere publică şi care ar trebui să intre în vigoare după 31 martie. RMN-ul nativ la sân cu sau fără substanţă de contrast, două consultaţii gratuite la dentist în loc de una pentru copii şi electromiograma gratuită sunt doar câteva dintre investigaţiile şi procedurile cuprinse în document.

Proiectul, contestat deja de o parte dintre doctori, vine şi cu reglementări şi sancţiuni mai aspre pentru cei care încalcă legea. Astfel, spune doctorul Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, se încearcă limitarea furturilor din sănătate, iar cei care nu se conformează riscă nu doar rezilierea contractului, ci inclusiv un dosar penal.

RMN gratuit la sân pentru femei

Concret, medicii care au participat la negocierile cu autorităţile sunt mulţumiţi doar parţial de documentul care a fost lansat în dezbatere. Spre exemplu, doctorul Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor în Ambulator, spune că solicită de ani buni ca femeile care vor să-şi facă RMN la sâni să beneficieze de gratuitate. Asta pentru că sunt puţine româncele, asigurate sau nu, care îşi permit să achite, din propriul buzunar, peste 500 de lei pentru o astfel de investigaţie. În teorie, din aprilie, femeile care au bilet de trimitere de la medicul de familie, ar putea avea acces la o asemenea investigaţie fără a mai fi nevoite să achite bani, suplimentar. „Este o investigaţie care costă, pe care noi o cerem de ani buni. În prezent, femeile suspecte de cancer de sân fac ecograf şi mamografie, iar pentru RMN sunt obligate să plătească. Faptul că va fi inclusă această procedură în cele decontate, va face ca numărul de solicitări să crească, iar femeile bolnave să fie depistate mai din timp. E un avantaj, inclusiv pentru cele operate, pentru că în cancerul de sân riscul de recidivă este mare”, a explicat Cosmin Alexandrescu.

Citeste si

Legalitatea actelor adiţionale semnate cu CNAS,

Presedintele CNAS Radu Tibichi vorbeste despre legalitatea noul Contract Cadru.- interviu

Normele metodologice de aplicare în 2016 a HG nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale pentru anii 2016 – 2017  0

 

Medicii dentisti, nemulţumiţi de plafoane

La rândul lor, medicii dentişti laudă iniţiativa mai-marilor de la Sănătate de a lăsa tinerii până în 18 ani să-şi facă două consultaţii gratuite pe an, în loc de una, aşa cum este în prezent. „Este o măsură bună, poţi urmări copilul. Problema apare în momentul în care eşti limitat de acel plafon. Acum, lunar, un medic primar poate oferi consulaţii de maximum 1.600 de lei pe lună, un specialist primeşte de la Casă (CNAS- n.r.) 1.370 de lei, iar un medic simplu primeşte 1.070 de lei. Dacă un copil este adus la medicul care îşi termină plafonul, consultaţia deja nu mai este gratuită, iar el e pus pe lista de aşteptare dacă părintele nu-şi permite să achite din buzunar”, spune doctorul Alexandru Brezoescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bucureşti.

Proteză de deget gratuită pentru copiii mutilaţi

În afară de cele două consultaţii gratuite pentru copii în loc de una, „s-a introdus serviciul obturaţia dintelui după tratamentul afecţiunilor pulpare sau al gangrenei”, se mai arată în documentul lansat în dezbatere. În privinţa dispozitivelor medicale, vor fi decontate de către CNAS protezele de gambă modulare cu manşon din silicon, dar şi protezele simple pentru degete. Totodată, au fost introduse reglementări referitoare la eliberarea avizelor epidemiologice, care vor fi date strict de către medicii de familie. „Examenul de bilanţ al copilului se face în luna în care este născut. Dacă el, de pildă, e născut în martie şi îi dau atunci avizul, este posibil ca până în septembrie să se îmbolnăvească, nu de o simplă viroză, ci de boli mai grave. Aici trebuie văzut exact cum se procedează”, spune şi medicul de familie Gabriel Munteanu, care arată şi că proiectul vine cu foarte multe sancţiuni pentru doctori, deşi cardul de sănătate nu funcţionează.

Medicii de familie ar putea refuza să semneze contractul

Acelaşi lucru îl susţine şi Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familie (SNMF). Doctoriţa spune că, în lipsa unor modificări, medicii de familie vor cere prelungirea contractului actual până în luna iulie. „Contractul e prost făcut, Codul Fiscal ne arde pentru că funcţionăm pe PFA, salariile noastre nu au fost majorate, ni se impută reţete din cauză că nu funcţionează cardul de sănătate şi, cu toate că noi am cerut să avem la dispoziţie 3-5 zile lucrătoare pentru a introduce reţetele offline în sistem, nu am găsit înţelegere. Am cerut şi sancţiuni pentru CNAS, dacă nu îşi respectă obligaţiile. Lor nu le merg softurile şi noi tragem în doctori”, a declarat şefa medicilor de familie, adăugând că li s-a transmis că noul proiect de Contract cadru nu poate suferi modificări.

Cum vor autorităţile să limiteze furturile

Proiectul lansat în dezbatere prevede sancţiuni atât pentru furnizorii de dispozitive medicale, cât şi pentru medicii care lucrează cu radioactivi. Şi farmaciile sunt vizate, iar cei care vor mai încerca să păcălească sistemul riscă sancţiuni drastice, care pot merge până la deschiderea unui dosar penal. „Vor să elimine reţetele false, ceea ce mi se pare normal. Această prevedere se trage de la cazurile care au existat în ultimii ani, când sistemul a fost păgubit. E normal să coincidă ceea ce a intrat în farmacie cu ceea ce a ieşit din farmacie”, a declarat Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România. Pe de altă parte, doctorul Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate, afirmă că frauda este generalizată în sistemul sanitar românesc. „E un fel de ultim avertisment pentru cei care vor să păcălească sistemul”, a spus doctorul.

 

Citeste si :

Scrisoare trimisă Primului Ministru al României o serie de aspecte din sistemul de sănătate pe care le consideră că sunt „sistematic ignorate”.

Ne-am săturat să fim “vinovaţii de serviciu” pentru proasta administrare a sistemului sanitar”

Sursa

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro