Premiera in chirurgia mondiala, la TimisoaraPrevious Article
Dr. Remus Sipos ( presedintele AMFMS ) despre actele adiționale propuse de CNAS pentru luna iulieNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

CIURCHEA: In noul Contract cadru 2016-2017 sunt prevazute sanctiuni care merg pana la dosar penal!

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
CIURCHEA: In noul Contract cadru 2016-2017 sunt prevazute sanctiuni care merg pana la dosar penal!
Related Articles

Veşti bune pentru românii care cotizează la sănătate. Ei ar putea beneficia de noi investigaţii gratuite prin lege, potrivit unui document lansat în dezbatere publică, dar contestat deja de o parte dintre medici.

Românii care îşi plătesc contribuţia la sănătate ar putea beneficia, începând din luna aprilie, de noi investigaţii gratuite, decontate de statul român. Asta pentru că, în urma negocierilor purtate cu organizaţiile medicale, oficialii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au pus la punct proiectul de Contract Cadru de asistenţă medicală pentru anii 2016 – 2017, document lansat în dezbatere publică şi care ar trebui să intre în vigoare după 31 martie. RMN-ul nativ la sân cu sau fără substanţă de contrast, două consultaţii gratuite la dentist în loc de una pentru copii şi electromiograma gratuită sunt doar câteva dintre investigaţiile şi procedurile cuprinse în document.

Proiectul, contestat deja de o parte dintre doctori, vine şi cu reglementări şi sancţiuni mai aspre pentru cei care încalcă legea. Astfel, spune doctorul Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, se încearcă limitarea furturilor din sănătate, iar cei care nu se conformează riscă nu doar rezilierea contractului, ci inclusiv un dosar penal.

RMN gratuit la sân pentru femei

Concret, medicii care au participat la negocierile cu autorităţile sunt mulţumiţi doar parţial de documentul care a fost lansat în dezbatere. Spre exemplu, doctorul Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor în Ambulator, spune că solicită de ani buni ca femeile care vor să-şi facă RMN la sâni să beneficieze de gratuitate. Asta pentru că sunt puţine româncele, asigurate sau nu, care îşi permit să achite, din propriul buzunar, peste 500 de lei pentru o astfel de investigaţie. În teorie, din aprilie, femeile care au bilet de trimitere de la medicul de familie, ar putea avea acces la o asemenea investigaţie fără a mai fi nevoite să achite bani, suplimentar. „Este o investigaţie care costă, pe care noi o cerem de ani buni. În prezent, femeile suspecte de cancer de sân fac ecograf şi mamografie, iar pentru RMN sunt obligate să plătească. Faptul că va fi inclusă această procedură în cele decontate, va face ca numărul de solicitări să crească, iar femeile bolnave să fie depistate mai din timp. E un avantaj, inclusiv pentru cele operate, pentru că în cancerul de sân riscul de recidivă este mare”, a explicat Cosmin Alexandrescu.

Citeste si

Legalitatea actelor adiţionale semnate cu CNAS,

Presedintele CNAS Radu Tibichi vorbeste despre legalitatea noul Contract Cadru.- interviu

Normele metodologice de aplicare în 2016 a HG nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale pentru anii 2016 – 2017  0

 

Medicii dentisti, nemulţumiţi de plafoane

La rândul lor, medicii dentişti laudă iniţiativa mai-marilor de la Sănătate de a lăsa tinerii până în 18 ani să-şi facă două consultaţii gratuite pe an, în loc de una, aşa cum este în prezent. „Este o măsură bună, poţi urmări copilul. Problema apare în momentul în care eşti limitat de acel plafon. Acum, lunar, un medic primar poate oferi consulaţii de maximum 1.600 de lei pe lună, un specialist primeşte de la Casă (CNAS- n.r.) 1.370 de lei, iar un medic simplu primeşte 1.070 de lei. Dacă un copil este adus la medicul care îşi termină plafonul, consultaţia deja nu mai este gratuită, iar el e pus pe lista de aşteptare dacă părintele nu-şi permite să achite din buzunar”, spune doctorul Alexandru Brezoescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bucureşti.

Proteză de deget gratuită pentru copiii mutilaţi

În afară de cele două consultaţii gratuite pentru copii în loc de una, „s-a introdus serviciul obturaţia dintelui după tratamentul afecţiunilor pulpare sau al gangrenei”, se mai arată în documentul lansat în dezbatere. În privinţa dispozitivelor medicale, vor fi decontate de către CNAS protezele de gambă modulare cu manşon din silicon, dar şi protezele simple pentru degete. Totodată, au fost introduse reglementări referitoare la eliberarea avizelor epidemiologice, care vor fi date strict de către medicii de familie. „Examenul de bilanţ al copilului se face în luna în care este născut. Dacă el, de pildă, e născut în martie şi îi dau atunci avizul, este posibil ca până în septembrie să se îmbolnăvească, nu de o simplă viroză, ci de boli mai grave. Aici trebuie văzut exact cum se procedează”, spune şi medicul de familie Gabriel Munteanu, care arată şi că proiectul vine cu foarte multe sancţiuni pentru doctori, deşi cardul de sănătate nu funcţionează.

Medicii de familie ar putea refuza să semneze contractul

Acelaşi lucru îl susţine şi Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familie (SNMF). Doctoriţa spune că, în lipsa unor modificări, medicii de familie vor cere prelungirea contractului actual până în luna iulie. „Contractul e prost făcut, Codul Fiscal ne arde pentru că funcţionăm pe PFA, salariile noastre nu au fost majorate, ni se impută reţete din cauză că nu funcţionează cardul de sănătate şi, cu toate că noi am cerut să avem la dispoziţie 3-5 zile lucrătoare pentru a introduce reţetele offline în sistem, nu am găsit înţelegere. Am cerut şi sancţiuni pentru CNAS, dacă nu îşi respectă obligaţiile. Lor nu le merg softurile şi noi tragem în doctori”, a declarat şefa medicilor de familie, adăugând că li s-a transmis că noul proiect de Contract cadru nu poate suferi modificări.

Cum vor autorităţile să limiteze furturile

Proiectul lansat în dezbatere prevede sancţiuni atât pentru furnizorii de dispozitive medicale, cât şi pentru medicii care lucrează cu radioactivi. Şi farmaciile sunt vizate, iar cei care vor mai încerca să păcălească sistemul riscă sancţiuni drastice, care pot merge până la deschiderea unui dosar penal. „Vor să elimine reţetele false, ceea ce mi se pare normal. Această prevedere se trage de la cazurile care au existat în ultimii ani, când sistemul a fost păgubit. E normal să coincidă ceea ce a intrat în farmacie cu ceea ce a ieşit din farmacie”, a declarat Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România. Pe de altă parte, doctorul Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate, afirmă că frauda este generalizată în sistemul sanitar românesc. „E un fel de ultim avertisment pentru cei care vor să păcălească sistemul”, a spus doctorul.

 

Citeste si :

Scrisoare trimisă Primului Ministru al României o serie de aspecte din sistemul de sănătate pe care le consideră că sunt „sistematic ignorate”.

Ne-am săturat să fim “vinovaţii de serviciu” pentru proasta administrare a sistemului sanitar”

Sursa

 

 

1 Comment

  1. Purdarelul 21:01, Jun 28, 2016

    Ia uite, poate vorbeste de dosarelul sau. Sau din cauza varstei ii este afectata memoria si a uitat ca tocmai este urmarit penal pentru activitatea de la CNAS SI SE BUCURA CA DE CELELALTE PREOCUPARI nu se ocupa organele abilitate (poate pentru ca unul din complicii sai s-a aruncat pe geam). Lumea stie!

    Reply to this comment

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Banner

Adio durere

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Nelu Tătaru, despre suspendarea izolării și carantinării: Vom reveni cu un proiect în acord cu cele cerute de CCR

Nelu Tătaru, despre suspendarea izolării și carantinării: Vom reveni cu un proiect în acord cu cele cerute de CCR   0

read more
Motivul uluitor pentru care un bărbat de 82 de ani, suspect de COVID-19, a fugit din spital, în pijama

Motivul uluitor pentru care un bărbat de 82 de ani, suspect de COVID-19, a fugit din spital, în pijama   0

read more
Nemţii anunţă: Expunerea la o simplă răceală poate creşte imunitatea la COVID-19

Nemţii anunţă: Expunerea la o simplă răceală poate creşte imunitatea la COVID-19   0

read more
În Târgoviște, secțiile de terapie intensivă sunt pline. Trei pacienți au fost transferați la spitale din Galați și Medgidia

În Târgoviște, secțiile de terapie intensivă sunt pline. Trei pacienți au fost transferați la spitale din Galați și Medgidia   0

read more
Turism medical la Viena: 1 din 6 pacienţi internaţionali este român. Cât costă, în medie, un tratament

Turism medical la Viena: 1 din 6 pacienţi internaţionali este român. Cât costă, în medie, un tratament   0

read more
Comisia Europeană a autorizat tratamentul cu Remdesivir pentru Covid-19. SUA au cumpărat aproape toate stocurile

Comisia Europeană a autorizat tratamentul cu Remdesivir pentru Covid-19. SUA au cumpărat aproape toate stocurile   0

read more
Peste un sfert dintre români sunt mai interesați de asigurările de sănătate ca urmare a pandemiei COVID-19

Peste un sfert dintre români sunt mai interesați de asigurările de sănătate ca urmare a pandemiei COVID-19   0

read more
Focar de coronavirus la Spitalul Județean Galați: 11 cadre medicale infectate

Focar de coronavirus la Spitalul Județean Galați: 11 cadre medicale infectate   0

read more
Un vaccin experimental pentru Covid-19 al Pfizer şi BioNTech a 
arătat rezultate pozitive într-un studiu clinic, dar şi efecte secundare

Un vaccin experimental pentru Covid-19 al Pfizer şi BioNTech a arătat rezultate pozitive într-un studiu clinic, dar şi efecte secundare   0

read more
Alexandru Rafila: „Zonele turistice sunt surse posibile pentru răspândirea infecției”. Sfatul pentru concediu

Alexandru Rafila: „Zonele turistice sunt surse posibile pentru răspândirea infecției”. Sfatul pentru concediu   0

read more
A început testarea națională anti-COVID: Vom ști câți români au trecut prin infecție. Datele vor fi puse la dispoziția decidenților

A început testarea națională anti-COVID: Vom ști câți români au trecut prin infecție. Datele vor fi puse la dispoziția decidenților   0

read more
Şase cabinete stomatologice şcolare, unul pentru fiecare sector, s-au redeschis în București

Şase cabinete stomatologice şcolare, unul pentru fiecare sector, s-au redeschis în București   0

read more
Institutul de boli pneumologice “Marius Nasta” a închis o secție veche de peste 100 de ani. Ce capacitate de internare avea

Institutul de boli pneumologice “Marius Nasta” a închis o secție veche de peste 100 de ani. Ce capacitate de internare avea   0

read more
Grupul Digi și Asociația HEM lansează un apel pentru donare de sânge “Fă-ți curaj! Donează și tu”

Grupul Digi și Asociația HEM lansează un apel pentru donare de sânge “Fă-ți curaj! Donează și tu”   0

read more
Cardul de sănătate devine obligatoriu de miercuri, 1 iulie, pentru unele servicii medicale

Cardul de sănătate devine obligatoriu de miercuri, 1 iulie, pentru unele servicii medicale   0

read more
Ce au scos la iveală autopsiile pacienților uciși de COVID. Medic: Constatările sunt șocante

Ce au scos la iveală autopsiile pacienților uciși de COVID. Medic: Constatările sunt șocante   0

read more
Cât de bine protejează masca de protecție. Experimentul simplu al unui microbiolog american

Cât de bine protejează masca de protecție. Experimentul simplu al unui microbiolog american   0

read more
O tânără a fost plimbată două zile între spitalele din Cluj, care au refuzat internarea. „Au tratat-o de parcă avea lepră”

O tânără a fost plimbată două zile între spitalele din Cluj, care au refuzat internarea. „Au tratat-o de parcă avea lepră”   0

read more
Tătaru: Cei care se expun riscului de infectare să se gândească și la medici. Au obosit, lucrează în condiții foarte grele

Tătaru: Cei care se expun riscului de infectare să se gândească și la medici. Au obosit, lucrează în condiții foarte grele   0

read more
Gilead a stabilit un preț exorbitant pentru tratamentul cu Remdesivir. Cât va costa tratarea unui pacient bolnav de Covid-19

Gilead a stabilit un preț exorbitant pentru tratamentul cu Remdesivir. Cât va costa tratarea unui pacient bolnav de Covid-19   0

read more
Spitalul Victor Babeș din București, ocupat două treimi cu pacienți Covid-19. Câți s-au vindecat

Spitalul Victor Babeș din București, ocupat două treimi cu pacienți Covid-19. Câți s-au vindecat   0

read more
Robotul daVinci Xi, o extensie a chirurgului, pentru o acuratețe mărită și rezultate îmbunătățite

Robotul daVinci Xi, o extensie a chirurgului, pentru o acuratețe mărită și rezultate îmbunătățite   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.