Norme Coca 2023 - 2024

Noul tratament fără interferon pentru hepatita C va fi administrat începând din august, timp de 12 săptămâni, unui număr de aproximativ 5.000 de pacienţi, care vor fi obligaţi să respecte medicaţia și să meargă la controlul periodic, a anunţat, miercuri, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, potrivit Mediafax.

"România este printre puţinele ţări, şi mă refer chiar la ţări bogate, unde va fi introdus acest nou tratament pentru hepatita C, începând cu luna august. Vom da tratament pentru toţi pacienţii cu fibroză grad IV, fie că sunt 4.000 - 5.000 sau 6.000. Şi pacienţii transplantaţi vor fi şi ei printre primii care vor primi acest tratament nou fără interferon. (...) Tratamentul durează 12 săptămâni", a declarat preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, la o conferință privind Ziua Mondială a Hepatitei (28 iulie).

CITESTE SI : 

Hepatita C, boala pe care cei mai multi o descopera accidental. Cum va puteti proteja impotriva virusului care nu are vaccin

 

Ciurchea a atras atenția că statul cheltuiește pe acest tratament "o sumă enormă", dar "fără cooperarea pacienţilor s-ar putea ca o parte din bani să fie aruncaţi".

"Chiar nu ne putem permite. Tratamentul trebuie administrat după nişte reguli. Pacientul trebuie să respecte nişte condiţii igieno-dietetice, trebuie să vină să-şi facă viremia (încărcătura virală) aşa cum este trecut în criterii. Dacă un pacient îşi ia tratmentul, dar nu mai vine să facă viremia, nu ştim dacă s-a videcat şi vom avea o problemă dacă îl plătim sau nu îl plătim. Compania dă tratamentul, dar pentru noi pacientul care nu vine să-şi facă viremia nu există,", a mai spus Ciurchea.

Liana Gheorghe, şef de clinică la Spitalul Fundeni, a declarat, la rândul său, că o mare responsabilitate au deopotrivă pacienţii şi medicii.

"Pacientul să semneze un soi de contract prin care, dacă nu apare la controale, nu primeşete tratament. Pacienţii trebuie ţinuţi aproape de medici", a spus medicul.

CITESTE SI : 

Doar un sfert dintre bolnavi stiu ca au hepatita C

 

Ciurchea a adăugat că, şi dacă ar fi vorba despre un număr mic de bolnavi care nu vin la control, tot ar fi o problemă din cauza costurilor foarte mari.

"Chiar şi pentru un număr mic care nu vin la control este o problemă. Dacă tot dăm drumul la acest contract cost-volum pe hepatită, mă gândesc să păstrăm o raportare, o evidenţă a pacienţilor. Poate să fie incluşi în registrul naţional şi să poată fi urmăriţi. Pentru că, da, reamintesc, noi vom plăti numai cazurile vindecate, am spus-o de la început. Dacă pacientul ia tratament doar pe jumătate şi nu vine la control, este o problemă neimputabilă companiei. Pacientul, înainte de a începe tratamentul, poate fi de acord cu orice, dar apoi uită. Aici toată lumea trebuie să fie împreună, pentru că nu ne permitem să plătim tratamente care nu se iau şi care sunt foarte scumpe", a mai spus Ciurchea.

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro