Norme Coca 2023 - 2024

Punctul zero a fost acum o lună, în 20 aprilie, când a început inițializarea dosarelor. Numai 4-4,5% din populație are capacitatea tehnică, mă refer IT, de a-și accesa dosarul. Dacă astăzi își accesează dosarul 4-4,5%, mâine vom avea 5% și tot așa va crește capacitatea de accesare", a declarat joi într-o conferință doctorul Marius Filip.

Dosarul electronic va conține toate informațiile medicale care în mod normal sunt în fișele de observație, în registrele de consultații și vor avea acces la acesta proprietarii datelor (pacienții) și medicii curanți.

Potrivit dr. Marius Filip, singura situație în care accesul la dosarul electronic se va face fără acordul pacientului va fi în situație de urgență.

Marius Filip (CNAS): Activarea dosarului electronic se face la prima consultatie

"Pacientul trebuie să își dea acordul. Dacă pacientul nu își dă acordul medicul va vizualiza doar zona de urgență. Accesul se poate face fără acceptul pacientului doar într-o singură zonă — în zona de urgență restul este cu acordul pacientului. În zona de urgență sunt informații care au fost considerate a fi vitale gen alergii, grupe de sânge, boli cronice, proteze, dispozitive și încă două care au fost cerute de medicii de familie: internările și ultimele prescripții", a spus Filip.

El a precizat că pacientul poate să vadă cine i-a accesat dosarul, ora, ziua și IP-ul calculatorului de pe care a fost accesat. Filip a afirmat, referindu-se la medicii de familie, că în general doctorii sunt reticenți referitor la "orice lucru nou pe care nu îl înțeleg".

"Pentru medicii de familie dosarul pacientului le aduce doar confirmarea prescripției electronice date de către ei, internările și niște elemente de analiză de laborator, restul elementelor teoretic ei deja le au în fișierele lor. Dosarul pacientului nu este pentru casa de asigurări, este pentru populația României. Dosarul este pentru a avea informații medicale accesibile medicului în mod facil, util și rapid pentru a fi informat cât mai complet despre patologia pacientului în vederea luării unei decizii corecte. Medicii în general sunt reticenți pentru orice lucru nou pe care nu îl înțeleg. Pentru medici de familie dosarul pacientului le aduce doar confirmarea prescripției electronice date de către ei, internările și niște elemente de analiză de laborator, restul elementelor teoretic ei deja le au în fișierele lor", a mai arătat Marius Filip.

AGERPRES/

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro