Norme Coca 2023 - 2024

Dosarul electronic al pacientului va fi activat la prima consultație, indiferent că are loc la medicul de familie sau în spital, iar în acel moment sunt adunate în dosar toate datele despre pacient existente în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), respectiv internări, rețete, analize, a declarat joi, într-o conferință de presă, dr. Marius Filip, expert onorific al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) și responsabil cu promovarea dosarului electronic.

"Inițializarea se face cu ocazia unui prim consult. Următoarea accesare a dosarului ne permite să accesăm un minim de date legate de pacientul respectiv. Cine nu are nicio internare, este sănătos, are un dosar gol. Istoricul medical al pacientului va fi introdus fie prin preluarea datelor cu acordul medicilor, și aceasta este tema unui program viitor, din computerele pe care le au, din bazele de date, fie în spital... Medicul de familie nu va scrie și nu este obligat, cel puțin la început, să scrie aceste date. Din punct de vedere medical, dosarul poate fi accesat de toți medicii care au cod de parafă, sunt specialiști și au semnătură electronică. Sunt în această situație 35.000 de medici cu cod de parafă", a susținut Filip.

Potrivit acestuia, accesul la dosarul electronic se poate face pe baza cardului de sănătate sau prin matrice de securitate și semnătură electronică.

DES: Accesul la dosarul electronic se va face doar daca pacientul isi da acordul

"Accesul se poate face pe baza a două chei: cadrul de asigurări de sănătate introdus în cititor sau matricea de securitate și semnătura electronică pe altă parte și în acel moment se deschide dosarul pacientului. Matricea de securitate este elementul alternativ la card. Sunt combinații de cifre de pe orizontală și diagonală. Este preluată de la sistemul bancar. Matricea de securitate este proprietatea pacientului. Matricea va fi înmânată pacientului de către medic. Matricele sunt aleatorii, cifrele respective sunt aleatorii. Pozițiile de pe matricele respective se prăjesc la fiecare accesare, nu pot fi folosite de fiecare dată. Pacientul folosește matricea pentru a accesa dosarul electronic, nu medicul o folosește. Se folosește o poziție de pe matrice, poziție care apoi nu mai poate fi folosită. Data viitoare se folosește altă poziție, de pe altă matrice. Matricea se va da către pacient, va fi printată pe hârtie. Va putea fi dată de orice medic, inclusiv de spital, ambulator sau de familie", a spus doctorul.

Referindu-se la siguranța dosarului electronic, Marius Filip a spus că CNAS garantează siguranța informațiilor din rețeaua electronică, însă nu și pe cea de la nivelul cabinetelor medicale sau al spitalelor.

"Garantăm ca sistem siguranța informațiilor din rețeaua informațională.Nu garantăm sub nicio formă calitatea siguranței informației la nivelul cabinetului medicului sau a spitalelor", a spus Filip, care a menționat că softul a costat aproximativ 20 de milioane de euro, bani nerambursabili din fondurile europene.

AGERPRES/

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro