Norme Coca 2023 - 2024

Potrivit reprezentanţilor CNAS, prezenţi la Constanţa pentru a prezenta proiectul dosarului electronic de sănătate, de la 1 iunie, pacienţii vor putea accesa, online, o „fişă“ medicală care va cuprinde atât datele personale, afecţiunile de care suferă aceştia, dar şi serviciile medicale pe care le pot accesa. 

Dosarul electronic de sănătate, prezentat la Constanţa de reprezentanţii CNAS, va cuprinde de la datele personale ale pacientului, la afecţiunile de care suferă şi până la analizele de laborator efectuate, diagnosticele puse în cabinetele de medicină de familie sau spitale sau recomandările medicale. 

„Deşi acest program pare greu de accesat, pacienţii vor înţelege datele de la medicii de familie, atunci când se vor înregistra pentru prima dată în sistem. Acest lucru va fi posibil de la 1 iunie, odată cu implementarea cardurilor de sănătate, şi va garanta transparenţa tuturor datelor şi servi-ciilor medicale puse la dispoziţia pacienţilor. Mai mult decât atât, având acces la datele şi diagnosticele medicale, pacientul va fi scutit de diagnostice greşite, de interpretări greşite ale analizelor, de drumuri bătute între spitale şi medicii de familie. El va avea la dispoziţie tot parcursul său medical, indiferent de locaţia în care se află, adică spital sau ambulatoriu. 

Pe de altă parte, vorbim clar şi despre faptul că un pacient externat va primi, tot online, o scrisoare medicală clară, care va conţine diagnosticul, data la care a fost internat, cu ce medicamente a fost tratat, cine l-a operat, ce investigaţii i s-au făcut, dar şi ce medic l-a tratat. Apoi, momentul externării şi recomandările clare pentru boala de care suferă, astfel ca medicul curant să evite erorile şi să dea mai departe prescripţia corectă”, a declarat dr. Marius Filip, expert CNAS, responsabil de promovarea dosarului electronic. 

Pacienţii pot cere tratamente „online“ 

Un alt aspect important legat de accesarea dosarului de sănătate vizează posibilitatea pacienţilor de a cere medicamente prin intermediul calculatorului. Concret, un bolnav care suferă de o afecţiune gravă sau este imobilizat la pat poate cere medicului de familie să îi prescrie tratamentul prin intermediul acestui sistem. 

„Am introdus această opţiune pentru a facilita accesul pacienţilor la serviciile medicale şi a scurta timpul de aşteptare pentru tratamente. În acest fel, medicul de familie va prescrie reţeta online şi pacientul va merge direct la farmacie să îşi cumpere medicamentele”, a mai spus reprezentantul CNAS. 

DES: Accesul la dosarul electronic se va face doar daca pacientul isi da acordul

Medicii de familie, anunţaţi când pacientul ajunge la spital 

Pe de altă parte, noul sistem informatic va uşura şi munca medicilor de familie, având în vedere că aceştia vor primi o înştiinţare online atunci când pacientul ajunge la spital. Din acel moment, medicul de familie va accesa dosarul electronic al pacientului şi va afla care este starea acestuia de sănătate, dacă acesta a suferit sau nu o operaţie şi ce diagnostic a primit. Astfel, acesta va afla într-un timp mult mai scurt ce tratament va trebui să-i prescrie pacientului la ieşirea din spital, pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale. 

„Desigur că ideea dosarului de sănătate, ca şi a cardului de sănătate, ni se pare extrem de benefică pentru pacienţi şi sistem. Se vor reduce «hârtiile» din cabinetele medicale şi nu se vor mai pierde pe drum diagnos-ticele. În plus, legătura dintre medicii din spital şi cei de familie va suferi schimbări radicale, adică şi medicii din spitale vor fi nevoiţi să elibereze scrisori medicale relevante şi nu scrise de mână, ca până acum. Pentru pacienţii care nu au aparţinători care să îi ajute să acceseze dosarele la calculator, se va merge tot pe sistemul vechi, cu acte medicale tipărite”, a declarat dr. Laura Condur, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie „Tomis” din Constanţa. 

Preşedintele CJAS, Dragoş Poteleanu, susţine că, până în prezent, 50 de medici de familie au accesat câte două dosare de sănătate pentru ca sistemul să poată fi verificat şi la Constanţa. 

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro