Bianca Stan: Suntem multi, zece, dar daca vrei sa inveti medicina atunci vei invata. In saloane intram pe rand, nu doua grupe in acelasi timp, ca sa nu-i sufocam pe pacienti.Ce cursuri ti-ai dori sa ai la facultate dar nu aveti?
Bianca Stan: Mi-ar placea sa avem consiliere psihologica pentru studenti. Ar trebui sa ne invete cum sa fim empatici. Ca sa ajungi un medic bun trebuie sa-ti lasi sentimentele la o parte si trebuie sa inveti intr-un ritm foarte dur si foarte mult. Si in acest ritm uiti uneori cine esti si in ce directie mergi. Iar daca nu esti inca destul de matur ar fi bine sa ai pe cineva care sa-ti reaminteasca care ti-e ancora si sa-ti reaminteasca de ce esti unde esti. Caci toti acesti ani la Medicina te pot schimba si te pot transforma in ceva ce nu-ti doresti.Adica?
Bianca Stan: Concurenta de pilda te inraieste. De la an la an poti trece sau cadea de la loc bugetat la loc cu taxa in functie de note. Noi avem 385 de locuri cu taxa si, daca intr-un an ai a 387-a nota atunci cazi la taxa.
Si concurenta nu va face sa invatati mai mult?
Bianca Stan: E buna pana cand realizezi - sau nu realizezi - ca trebuie sa nu primeze nota in fata a ceea ce trebuie chiar sa intelegi ca viitor medic. Sunt discipline cu foarte multa materie si nu reusesti sa acoperi toata materia chiar daca stai zi si noapte. La astfel de discipline, daca inveti pentru a intelege risti sa iei mai putin decat cel care a invatat pentru nota, adica doar partile din materie din care stim ca sunt sanse mari sa se dea. Ar trebui sa invat ca sa inteleg, dar daca avem grila la examen ni se cer niste detalii care nu ma ajuta cu nimic sa inteleg medicina.
Ai profesori pe care-i respecti, admiri?
Bianca Stan: E frumos sa ai oameni care sa te indrume. Domnul doctor Silviu Constantinoiu de la Spitalul Sf. Maria a reusit sa ne faca pe noi, pe studenti, foarte bine primiti pe sectia de chirurgie. Am simtit ca vrea ca noi studentii sa invatam chirurgie si totul era foarte relaxat. Dar am invatat foarte mult. Apoi domnul profesor de microbiologie Mircea Ioan Popa – am ramas impresionata ca domnul profesor stia numele fiecaruia dintre noi. Faptul ca stia numele meu, un simplu student, m-a facut sa ma simt chiar importanta. M-a facut sa simt ca pentru dansul, sa fie profesor si sa ne predea conteaza.
Ce nu ti-a dat Romania, ce nu gasesti aici desi simti ca ar trebui sa gasesti?
Bianca Stan: Hmmm... lipsa de dragoste. Vorbesc foarte serios. De exemplu: ca asistent universitar, daca nu ai dragoste fata de studenti atunci mai bine nu te fa asistent universitar. Daca nu-ti place ca profesor sa predai studentilor, atunci mai bine nu fa asta. Pe langa a fi un bun profesionist, ca profesor de medicina trebuie sa stii si cum sa transmiti si cum sa formezi oamenii. Noi stam in fata lor si ii privim ca pe niste oameni foarte mari si ei sunt exemplul nostru. Si daca ei, exemplul nostru, nu ne trateaza cu dragoste, atunci ce fel de medici vom ajunge noi?
Bianca Stan a fost unul dintre studentii care au participat la cursurile MedClass. Cursurile MedClass au oferit gratuit studentilor medicinisti si rezidentilor module educationale in comunicare, etica, antreprenoriat si bussines. Cursurile fac parte din programul “De profesie: medic in Romania”, sustinut de Consiliul Investitorilor Straini si in care HotNews.ro este partener media.