doctori+alearga+

Doar în 2013, un număr de aproximativ 3000 de medici au părăsit România, arată statisticile Colegiului Medicilor din România

Migrația medicilor români este dezbătută pe larg de presa din Marea Britanie. Publicații renumite precum The Guardian sau British Medical Journal au dedicat articole consistente analizei fenomenului migrației medicilor români în țări din Uniunea Europeană. Jurnaliștii britanici atrag atenția asupra faptului că migrația medicilor români a determinat criza sistemului de sănătate din România.

Sistemul de sănătate românesc a intrat în criză și se confruntă cu lipsa specialiștilor, în vreme ce mii de medici pleacă să lucreze în Marea Britanie și alte țări europene, notează The Guardian citându-l pe președintele Colegiului Medicilor din România, prof. Dr. Vasile Astărăstoae.

România cheltuie sume însemnate de bani pentru a educa medicii, investind practic pentru a rezolva problemele sistemelor de sănătate din Marea Britanie și alte țări europene.British Medical Journal punctează intrarea în criză a sistemului de sănătate românesc din cauza plecării medicilor care aleg să emigreze în locuri cu condiții mult mai bune de muncă.

De asemenea, în articole a fost remarcat faptul că mult anunțata invazie a românilor și bulgarilor după 1 ianuarie 2014 nu s-a produs, în vreme ce medicii români sunt foarte căutați la recrutări. "Este trist că presa din alte țări semnalează acest fenomen și că decidenții din România rămân indiferenți și nu iau nicio o măsură concretă pentru a motiva medicii să rămână în România. Trebuie să remarcăm, totodată și un grad de ipocrizie din partea țărilor care primesc medicii români, deoarece ele își rezolvă problema de sănătate publică, dar nu inițiază nici un program prin care cheltuielile educaționale ale statului român să fie recuperate prin programe și proiecte de pregătire profesională în România și investiții în sistemul de sănătate”, a declarat prof. Dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.

Ultima numărătoare oficială indică peste 20.000 de medici români plecaţi în străinătate în ultimi şase ani, mai ales în Marea Britanie, Germania, Franţa şi Belgia.

Medicii români sunt cel mai prost plătiţi din UE

Exodul nu ar trebui să mire pe nimeni, având în vedere că ultimele statistici din domeniul salariilor medicale în Europa indică cifre îngrijorătoare pentru România. Potrivit ultimelor cercetări privind salariul minim şi maxim al medicilor din Uniunea Europeană, România este pe ultimul loc, arată un studiu al MediHelp.

Cu un salariu minim pe lună pentru medici de 373 euro şi unul maxim de 874 euro, România este cu mult în spatele unor ţări precum Danemarca sau Belgia. De exemplu, Danemarca se poate mândri cu un salariu minim pentru un cadru medical de 8.333 euro şi unul maxim de 13.333 euro. Pe lângă faptul că are are cel mai mic salariu în rândul cadrelor medicale, România se confruntă, de asemenea şi cu cea mai mică sumă alocată cheltuielilor din sistemul medical. Suma totală alocată sistemului de sănătate a variat semnificativ în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene. Ponderea cheltuielilor cu sistemul de sănătate a depăşit 11% din produsul intern brut în patru state din Uniunea Europeană (Franţa, Germania, Olanda şi Danemarca), aproximativ dublă faţă de suma alocată cheltuielilor cu sistemul de sănătate în comparaţie cu produsul intern brut în România.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro