Orice calatorie lunga si dificila incepe cu un singur pas. Intrebati de ce nu acorda mai multa atentie calitatii alimentatiei sau necesitatii de a face miscare, cei mai multi oameni invoca motivul timpului insuficient pentru a face astfel de eforturi esentiale pentru propria sanatate. De cele mai multe ori, masurile simple si rapide sunt cele care aduc rezultate impresionante pe termen lung, intrucat efectele lor se cumuleaza in timp, iar indeplinirea lor frecventa le transforma in obiceiuri.
Aveti nevoie de un singur minut pentru a pune in practica metodele de mai jos, care va pot ajuta sa va imbunatatiti considerabil starea de sanatate. Eficacitatea lor nu este atat de evidenta la prima vedere, insa ea ajunge sa fie vizibila odata cu trecerea timpului.
1. Stati mai des in picioare
Unul dintre motivele pentru care incidenta cazurilor de obezitate, diabet sau boli cardiace creste semnificativ de la un an la celalalt este comoditatea care domina stilul de viata al omului modern. Multe dintre profesiile prezentului implica o activitate sedentara, iar petrecerea timpului liber se consuma si ea in fata computerului, pe canapea, in masina sau in cafenelele din mall. Oamenii nu mai prefera de multa vreme scarile obisnuite in defavoarea celor rulante sau a liftului, evita pe cat posibil mersul pe jos si se distreaza in mediul virtual, in loc sa o faca in natura.
Aceasta tendinta periculoasa de a trai sedentar poate avea consecinte devastatoare asupra sanatatii, evidentiate de multe studii de specialitate. O cercetare recenta a descoperit ca persoanele care stau pe scaun numeroase ore din zi la serviciu sunt mai predispuse tulburarilor mentale. Rezultatele unui alt studiu arata ca femeile care stau in sezut 10 ore pe zi prezinta un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, comparativ cu cele care stau pe scaun 5 ore pe zi sau mai putin.
Incercati sa stai in picioare un singur minut atunci cand urmeaza sa va asezati, ca un exercitiu care sa va reaminteasca de faptul ca sezutul va poate dauna sanatatii.
2. Savurati un aliment sanatos in locul unui desert
Obisnuiti sa cedati tentatiei de a consuma un desert nesanatos in a doua parte a zilei, cand rezervele de energie scad considerabil Atunci cand dati curs acestei slabiciuni, nu faceti altceva decat sa cresteti dependenta organismului de zahar, fenomen demonstrat in cadrul mai multor studii de specialitate.
Inainte sa cumparati o prajitura, ganditi-va ca puteti savura in schimb o banana sau o portie de iaurt grecesc cu fructe de padure. In cele 60 de secunde in care va bucurati de gustul lor, oferiti organismului nutrienti de calitate, fibre care alunga foamea si vitamine.
3. Spalati-va pe dinti pentru combaterea poftelor alimentare nocturne
Cand va confruntati cu o dorinta aprinsa de a savura un aliment preferat chiar inainte de culcare, tarziu in noapte, indepartati-va de frigider si zaboviti un minut in baie, pentru a va spala pe dinti.
Gustul mentolat al pastei de dinti schimba aroma oricarui preparat apetisant (astfel ca tentatia de a-l consuma dispare). In plus, odata ce va spalati dantura, va veti de doua ori inainte sa mai mancati o prajitura sau cateva chipsuri de cartofi, intrucat stiti ca va trebui sa repetati operatiunea imediat dupa aceea.
4. Cantariti-va regulat
Acest obicei care va rapeste doar cateva secunde va ajuta sa aveti o viziune realista asupra propriei greutati. Studiile de specialitate au demonstrat ca persoanele supraponderale isi subestimeaza aproape intotdeauna greutatea corporala si au o perceptie falsa asupra modului in care corpul lor arata in realitate.
Din acest motiv, folosirea regulata a cantarului este o masura necesara pentru monitorizarea greutatii, la care sa apelati de cel putin 3-4 pe luna, potrivit recomandarilor medicilor nutritionisti. Este important sa nu dezvoltati o obsesie fata de numerele afisate pe ecranul cantarului oscilatiile de greutate sunt normale, cata vreme nu depasesc cateva sute de grame.
6. Petreceti cateva clipe in natura
Doar in minut petrecut in aer liber, intr-un parc sau o gradina, va ajuta sa va imbunatatiti starea de sanatate. Copacii si alte plante transforma dioxidul de carbon in oxigen, iar aerul oxigenat este lipsit de bacterii, virusuri si alti agenti patogeni periculosi. Inspirati adanc pentru un sistem respirator mai sanatos!
7. Imbratisati o persoana draga
O imbratisare sincera, de doar cateva secunde, poate face minuni pentru sanatatea fizica si emotionala. Acest gest de afectiune stimuleaza productia oxitocinei, un hormon care induc o stare generala de bine in organism si previne instalarea depresiei.
8. Savurati la cina o salata mare
Incheiati-va ziua cu o salata mare de legume, bogata in vitamine, minerale, clorofila (substanta care ofera plantelor culoarea verde, benefica pentru sistemul sanguin), enzime (care imbunatatesc digestia si tonusul general) si multi alti fitonutrienti esentiali pentru echilibrul sistemului nervos si functiile de baza ale organismului.
9. Respirati adanc timp de 60 de secunde
Inspirati si expirati lent, cat mai adanc, timp de 60 de secunde. Aceasta tehnica de relaxare deja populara s-a dovedit a fi eficienta, in cadrul unor studii de specialitate, in reducerea nivelului de cortizol in organism (hormonul stresului). Procesul conduce la mai putina anxietate, un somn linistit si o predispozitie mai mica la ingrasare.
10. Notati pe hartie cateva lucruri pozitive
Cercetatorii au descoperit ca exprimarea recunostintei poate avea beneficii reale asupra sanatatii si a starii de fericire. Dedicati un singur minut pe zi notarii pe hartie a lucrurilor pozitive din viata dumneavoastra!