Peste 100 de medici ieşeni sunt aşteptaţi azi la un mi­ting privind situaţia din sistemul sanitar. Manifes­tarea face parte dintr-un apel lansat la nivel naţional de gru­pul „Alianţa Medicilor“ care spune că nu doreşte legali­za­rea şpăgii, ci condiţii mai bune de muncă. Totul vine în contextul în care Guvernul a anunţat că „atenţiile“ acordate de pacienţi medicilor vor fi impozitate şi vor tre­bui declarate. „Nu dorim şpagă şi nici legalizarea ei, dorim modernizarea sistemului medical, dorim salarii după responsabilitate, dorim să putem oferi un act me­di­cal de calitate pacienţilor noştri, dorim o administra­re eficientă a fondurilor din sănătate, dorim elimina­rea risipei din sistemul medical“, se arată în manifestul lansat pe o reţea de socializare.

Tot acolo, medicii pun situaţia precară din sistemul sanitar pe deciziile politice din ultimele două decenii. „După 25 de ani de decizii politice total lipsite de înţelepciune când a fost vorba de sistemul medical, am ajuns la situaţia catastrofală în care medicii, pentru că au un salariu de mizerie, pleacă lunar cu sutele din ţară. La aceasta se adaugă condiţiile precare din foarte multe spitale astfel încat mulţi medici rămasi în România se află în imposibilitatea să desfăşoare un act medical de calitate pentru pacienţii lor“, se mai spune în postare.

Acum, medicii au decis că e momentul să iasă în stradă pentru a discuta propunerile lansate şi pentru a fi înaintate mai apoi autorităţilor. La Iaşi, medicii sunt azi aşteptaţi în faţa Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“, de unde vor porni spre Direcţia de Sănătate Publică Iaşi şi se vor opri în faţa Casei Judeţene de Asigurări de Sănă­tate Iaşi. „Noi am zis că e momentul ca să coborâm de pe internet în viaţa reală, să ne întâlnim cu toţi colegii şi să discutăm ce probleme au apărut, ce revendicări vor fi şi alte observaţii, pentru a finaliza o listă ce va fi trimisă apoi mai departe la autorităţi. Punctele atinse privesc veniturile medicilor, privesc condiţiile din spitale, privesc şi alocarea banilor pentru sănătate, inclusiv elemente legate de statutul medicului. Sunt în total vreo cinci capitole pe care le avem de discutat“, a precizat dr. Răzvan Socolov, organizatorul mitingului de la Iaşi.

Acesta de declarat pentru reporterii „Ziarului de Iaşi“ că peste 100 de medici au confirmat prezenţa la manifes­ta­rea de azi. „Există confirmări din partea colegilor, iar acum autorizaţia este făcută pentru 100 - 150 de persoane. Noi cam aici ne-am situa, având în vedere confirmările primite pe internet. Dar e posibil să vină mai mulţi colegi mai ales că suntem în apropierea Spita­lu­lui Spiridon. Oricum, nu cred că vor fi mai puţin de 100 de medici“, a adăugat dr. Socolov.

„Alianţa Me­di­cilor“ a fost prima organizaţie a medicilor care s-a pozi­ţio­nat categoric împotriva legalizării şpăgii şi mitei date de pacient medicilor şi a cerut salarii decente. În opinia Alianţei o astfel de practică este degradantă atât pentru medic, cât şi pentru pacient, făcându-l de fapt pe pacient să plătească de doua ori pentru aceleaşi servicii medi­cale.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro