Norme Coca 2023 - 2024
Corpul de control din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a finalizat ancheta desfăşurată la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad, în cazul octogenarului mort în drum în stop cardio-respirator la puţin timp după ce a fost lăsat să iasă pe uşa spitalului.Incidentul petrecut pe 9 martie s-a lăsat cu sancţiuni asupra medicilor găsiţi vinovaţi. Concluzia DSP Vaslui este că nu au fost respectate atribuţiile de serviciu şi au aplicat amenzi şi avertismente pentru spitalul şi medicii care au permis ca un octogenar să moară nedemn, în drum, la puţin timp după ce a plecat pe uşa spitalului.“Direcţia de Sănătate Publică Vaslui a aplicat sancţiuni contravenţionale atât unităţii sanitare, cât şi medicului coordonator şi medicilor de tură din cadrul CPU (sancţiuni contravenţionale cu amendă în cuantul de 1.000 lei), pentru nerespectarea atribuţiilor care le revin în conformitate cu Ordinul MS 1706/2007. Totodată a fost sesizat Colegiul Medicilor Vaslui pentru analiza cazului din punct de vedere profesional”, se precizează în comunicatul de presă emis la solicitarea reporterului “Adevărul”.

Oficialii DSP Vaslui şi ai Spitalului Bârlad nu au divulgat numele doctorilor amendaţi. Au făcut menţiunea că spitalul a primit doar avertisment şi trei medici urgentişti câte 1.000 lei. Potrivit graficului de gărzi postat pe siteul spitalului, pe 8 martie a fost de gardă dr. Cristian Vladu şi pe 9 martie a fost de gardă dr. Svetlana Andronachi.

Pacientul sănătos, mort subit în drum

Ancheta autorităţilor sanitare a fost deschisă pe 10 martie, la o zi după un incident care a făcut înconjuru ţării. Gheorghe Covalic (84 ani), din localitatea vasluiană Unţeşti, comuna Bogdăneşti, a fost adus cu ambulanţa la spitalul bârlădean pe  9 martie, fiind preluat chiar din cabinetul medicului de familie din comuna vasluiană Bogdăneşti, unde domiciliază. În intervalul orara 12.00-15-00, cât a fost în grija medicilor bârlădeni, a fost suspus unui text de analize de sânge, i s-a făcut o radiografie pulmonară şi un EKG. A fost consultat şi de un pneumolog care a pus diafgnostocul “pneumonie acută interstiţiară”. Recomandarea a fost de a face tratament la domiciliu. Bătrânul a plecat din spital şi s-a îndreptat către o clinică de dializă din oraş, unde ştia că fiul său este adus în acea zi pentru epurarea rinichilor. A murit în stradă, la aproximativ 3 km de spital.

"Tata a plecat pe picioarele lui la doctor, era un pic răcit, şi seara ne-au anunţat că e mort. Până azi dimineaţă (12 martie - n.r.), nu am ştiut că a murit în drum. Nu e omeneşte să-l dai afară din spital. Suntem săraci, nu avem bani de umblat pe drumuri", a spus pe 12 martie reporterului "Adevărul", Culiţă Covalic, unul dintre fiii bărbatului decedat.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro