Datele cu privire la numărul persoanelor, care au ales o asigurare medicală privată, nu sunt raportate niciunei autorităţi, însă se estimează în jur de 15.000 – 20.000 de asigurări de sănătate private individuale. În plus, un număr estimativ al persoanelor, ale căror abonamente medicale au fost contractate de către angajator, ajunge la 100.000 - 200.000.
Există diferenţe considerabile între ţările europene, în ceea ce priveşte rolul unui asigurări medicale private individuale în cadrul sistemului de sănătate, precum şi mărimea şi funcţionarea diferitelor pieţe pentru asigurarea medicală privată individuală. Gradul de acoperire legală este dominant în toate ţările, prin urmare pieţele asigurărilor medicale private individuale sunt puternic influenţate de normele şi aranjamentele părţii finanţate public a sistemului de sănătate. Înseamnă, de asemenea, că asigurările medicale private individuale joacă un rol modest în cadrul acestor pieţe.
Comparând cifrele cheltuielilor private pentru sănătate ca procent din totalul cheltuielilor cu sănătatea, se poate observa că acestea variază între 30,6% şi 20,5%, în mod constant între 1997 şi 2003, înregistrând o uşoare creştere după aceea. O interpretare a acestei situaţii poate fi că asigurările medicale private individuale intrau pe piaţă, dar nu aveau o influenţă clară asupra cheltuielilor private; o altă interpretare ar putea fi că piaţa de „abonamente” s-a extins.
Un studiu privind sistemul asigurărilor medicale private individuale prezentat pe xprimm.ro arată că, în România, 87,5% din persoanele intervievate au avut intenţia de a-şi achiziţiona o asigurare medicală privată individuală, iar 65,4% dintre ei consideră că un nivel de deductibilitate mai mare al primelor ar putea influenţa pozitiv decizia lor de cumpărare. Cu toate acestea, nu există date exacte cu privire la numărul sau tipul persoanelor care au ales o asigurare medicala privată. Se pare că angajatorii aleg, de obicei, abonamente de servicii medicale pentru angajaţi în detrimetul asigurărilor medicale private suplimentare.
„Facilităţile fiscale acordate asigurărilor private de sănătate ar trebui să fie una dintre soluţiile cele mai urgente pe care statul român ar trebui să le ia în considerare. Dacă 10% din populaţia României, care îşi permite o asigurare privată de sănătate, nu ar beneficia de bugetul naţional de sănătate, datorită faptului că asiguratorul va acoperi toate cheltuielile, statul ar putea direcţiona bugetul spre alte clase ale societăţii, care, din păcate, nu îşi pot permite o asigurare privată”, declară Zahal Levy, preşedintele MediHelp International.