In 2009, un articol publicat in http://www.japantimes.co.jp devenea viral. Articolul continea sfaturile de viata ale lui Shigeaki Hinohara, unul dintre cei mai longevivi doctori practicanti din lume, pe atunci in varsta de 97 de ani. Sfaturile de viata ale cunoscutului doctor vin prin prisma propriului stil de viata si munca.
Inca din 1941, Shigeaki Hinohara este medic la Spitalul International St. Luke din Tokio, tinand cursuri totodata si la Colegiul de Pregatire Sanitara St. Luke. Dupa varsta de 75 de ani, a publicat aproximativ 150 de carti, inclusiv “Living Long, Living Good” (A trai mult, a trai bine) care s-a vandut in peste 1 milion de exemplare. Astazi, Hinohara conduce cele doua institutii. Ca fondator al Miscarii Noilor Varstnici, Hinohara ii incurajeaza pe ceilalti sa traiasca o viata lunga, sanatoasa si fericita, fiind el insusi un model extraordinar de viata, munca si integritate, un model a ceea ce promoveaza. Si astazi, Shigeaki Hinohara este o persoana activa fizic si intelectual. Tine conferinte si prelegeri, calatoreste, munceste in spital, face munca de voluntariat.
Acest articol este menit a fi unul inspirational , ne putem inspira din stilul de viata si de a gandi al doctorului in varsta de 103 ani. Iata 15 lectii de viata si experienta impartasite de doctorul Hinohara in urma cu cativa ani. Sa invatam din cuvintele medicului:
1. Energia vine din starea de bine, nu din a manca sau a dormi mult.
Foto: citat viata, Shutterstock
"Cu totii ne amintim cum, atunci cand eram copii, ne luam cu joaca si distractia si uitam adesea sa mancam sau sa dormim. Sunt de parere ca putem sa pastram aceasta atitudine si cand suntem adulti. Este cel mai bine sa nu ne stresam corpul cu prea multe reguli."
2. Toti oamenii care traiesc mult – indiferent de nationalitate, rasa sau gen – au un singur lucru in comun: niciunul nu este supraponderal.
"La micul dejun eu beau cafea, un pahar de lapte si suc de portocale in care adaug o lingura de ulei de masline. Uleiul de masline este bun pentru artere si imi mentine pielea sanatoasa. Masa de pranz este alcatuita din lapte si cateva fursecuri sau nimic cand sunt prea ocupat sa mananc. Nu mi se face foame niciodata deoarece ma concentrez asupra muncii mele. La cina, mananc legume cu putin peste si orez si de doua ori pe saptamana consum 100 de grame de carne slaba."
3. Planifica intotdeauna.
"Agenda mea este deja plina pana in 2014, cu prelegeri, conferinte si munca obisnuita de la spital. Cu toate acestea, in 2016 o sa ma si distrez putin: intentionez sa merg sa vad Jocurile Olimpice de la Tokio."
4. "Nu exista nicio nevoie sa te pensionezi vreodata, insa daca trebuie, ar trebui sa fie mult mai tarziu de 65. Varsta actuala de pensionare a fost stabilita in urma cu jumatate de secol la 65 de ani cand durata medie de viata in Japonia era de 68 de ani si numai 125 de japonezi atinsesera varsta de 100 de ani. Astazi, femeile japoneze traiesc in jur de 86 de ani, iar barbatii 80 si avem 36.000 de centenari in tara noastra. In 20 de ani, vom avea in jur de 50 000 de persoane cu varsta de peste 100."