Medicii britanici au adoptat astăzi o moțiune prin care cer interzicerea permanentă a vânzării țigărilor pentru cei născuți după 2000. Votul s-a desfășurat cu ocazia adunării anuale a reprezentanților Asociației Medicale Britanice (BMA), sindicatul medicilor din Marea Britanie.
Potrivit ziarului The Guardian, BMA, care în trecut a obținut interdicția fumatului în spațiile publice și, apoi, în mașinile în care se află copii, va face acum lobby pe lângă guvern pentru a introduce noua interdicție.
Tim Crocker-Buque, cel care a propus moțiunea, a declarat că aceasta ar putea face din Marea Britanie prima țară care să eradicheze țigările. „Fumatul nu este alegerea informată a adultului. 80% din fumători încep să fumeze în adolescență, ca urmare a presiunii intense a semenilor. Cei care încep să fumeze la 15 ani au un risc de trei ori mai mare de a muri în urma unui cancer cauzat de fumat decât cei care încep pe la 25 de ani”.
Propunerea a avut însă și oponenți, care au atras atenția că numărul fumătorilor cu vârste de 11-15 ani s-a înjumătățit în ultimele decenii, au opinat că interzicerea țigărilor ar trebui să ducă și la interzicerea alcoolului sau că această măsură va încuraja piața neagră a țigărilor, cu efecte potențial mai dăunătoare asura sănătății.
Deloc surpinzător, grupurile fumătorilor și ale producătorilor de tutun au criticat si ele moțiunea, pe care au catalogat-o ca „arbitrară, nerealizabilă și intolerantă”.
Sursa