Vineri, 17 martie, este marcată Ziua Mondială a Somnului, iar medicii din cadrul Spitalului Judeţean de Ugenţă (SJU) Bacău au vorbit, într-o conferinţă de presă, despre importanţa somnului atât la adulţi, cât şi la copii. „Viaţa noastră este o alternanţă a stării de veghe şi a stării de somn. În starea de veghe, muncim învăţăm, ne distrăm, mâncăm, consumăm energie.

Autor Geta Panait  Sursa desteptarea.ro

În timpul somnului recuperăm energia pierdută. La nou-născut, necesarul de somn este de 14 – 18 ore iar la adult 7-8 ore. La un moment dat, poate apărea insomnia, care este o boală a civilizaţiei, declanşată de stres sau de anumite afecţiuni. Cam 50 la sută dintre adulţi au experimentat o insomnie, adică o dificultate de a adormi sau imposibilitatea de a adormi, trezirea din timpul somnului. A doua zi, persoana respectivă nu mai funcţionează la parametri optimi, îi este somn, nu se poate concentra”, a explicat dr. Doina Lazăr, medic şef Secţia de Neurologie.

Pentru a avea un somn de calitate şi pentru a fi mai odihniţi a doua zi, medicii recomandă să se respecte ora la care se merge la culcare, precum şi cea de trezire, să se evite cinele copioase, dormitorul să fie aerisit, cu o temperatură ambientală confortabilă, patul şi perna să fie confortabile şi să nu se instaleze în camera de dormit televizor sau calculator. Dacă apare o tulburare de somn, prima vizită trebuie făcută la medicul de familie şi, dacă acesta consideră, se poate apela apoi la un specialist.

citeste-mai-departe

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro