Chiuretajul doare? O intrebare frecventa care necesita intelegerea instrumentelor folosite pentru chiuretaj si toata procedura de chiuretaj in ansamblu.

Chiuretajul uterin are 2 mari categorii de indicatii:

Chiuretaj diagnostic pentru:
- sangerari vaginale anormale
- menstruatii foarte dureroase
- subfertilitate
- unele rezultate anormale la testul Papanicolau

Chiuretaj terapeutic pentru:
- retentie de produse de conceptie dupa nastere
- polipi uterini sau cervicali
- fibrom uterin
- avort incomplet sau terminarea unei sarcini.

Pe scurt, chiuretajul presupune anestezierea pacientei (anestezie locala sau generala), dilatarea cervixului pana la dimensiunea dorita (in functie de indicatia chiuretajului), folosirea chiuretei pentru a extrage tesut din cavitatea uterina.

Filmuletul de mai sus prezinta o animatie despre chiuretaj.
Video chiuretaj

Chiureta poate avea diferite marimi si forme ca si in poza de mai jos.

chiureta folosita la chiuretaj
Poze chiureta

Fiind o procedura chirurgicala adesea efectuata in orb (adica fara a vedea direct ce se intampla in interior), riscul cel mai de temut cand se face un chiuretaj este perforatia uterina (cand chiureta trece prin peretele uterin). Pentru a complica situatia si mai mult, odata cu perforatia uterina se poate leza si o ansa intestinala sau ovarul, existand rezultate histopatologice care au raportat tesut apartinand acestor organe (extrem de rar).

Cea mai comuna complicatie pentru chiuretaj este infectia, aceasta trebuind suspectata in cazul prelungirii sangerarii, durere semnificativa re-aparuta dupa 2-3 ile si/sau aparitia unui moros neplacut.

Chiuretajul doare sau nu? Durerea din timpul chiuretajului depinde de tipul de anestezie folosit. Daca este anestezie generala pacienta nu simte absolut nimic. Problema se pune dupa disparitia anesteziei cand in functie de tipul chiuretajului (daca a fost diagnostic si s-a inlaturat doar o parte mica de tesut sau daca a fost terapeutic si s-a chiuretat un volum mai mare de tesut), durerea poate necesita analgesice (paracetamol, codeina) si antiinflamatoare (ibuprofen, diclofenac) pentru tratament.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro