Cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitelor, MSD România a organizat o noua întâlnire cu specialiștii, sub umbrela “Împreună pentru viață. Sănătate prin cunoaștere”, pentru a discuta despre situația pacienților români bolnavi de hepatita C și opțiunile de tratament existente.
Hepatita C este o infecție virală care afectează, la nivel mondial, aproximativ 150 de milioane de persoane, iar dintre acestea, decedează anual peste 350.000 de pacienți.
În România sunt estimați circa 500.000 de pacienți infectați cu hepatită C în stadiu cronic, cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani. În același timp, medicii specialiști sunt de părere că România depistează doar 10% din totalul bolnavilor de hepatită C.
Tratamentul pe care îl aplică, în prezent, România, pacienților, este terapia dublă, formată din Peginterferon alfa și Ribavirin. Numai jumătate dintre cei tratați se vindecă. Pentru cei în cazul cărora boala recidivează, nu există altă soluție de tratament.
“Pacienții români primesc tratamente la care statele europene au renunțat de mulți ani. Avem mulți pacienți care au nevoie de alte soluții terapeutice și nu mai pot aștepta. Este important ca autoritățile din domeniul sănătății să aprobe noile terapii și să permită specialiștilor să aleagă cele mai potrivite soluții din punct de vedere cost-eficacitate, în funcție de caracteristicile pacienților lor.”, declară Prof. Univ. Dr. Mircea Diculescu, Șeful Clinicii de Gastroenterologie și Hepatologie Fundeni.
La nivelul Uniunii Europene, standardul terapeutic pentru hepatita C este tripla terapie, cu noi molecule adăugate terapiei duble. Acest tratament asigură de 2 ori mai multe șanse de vindecare pacienților care nu au fost tratați anterior și de 3 ori mai multe șanse pacienților care au fost tratați anterior, dar nu au răspuns la terapia standard.
“În România, hepatita C este o prioritate pentru autoritățile din domeniul sănătății, iar noi, MSD România, colaborăm cu toți actorii sistemului medical pentru a putea găsi cele mai bune și rapide soluții de acces al pacienților la noile tratamente inovative. Tripla terapie este soluția salvatoare în care foarte mulți pacienți și-au pus speranțele; sperăm ca autoritățile să facă acest tratament disponibil pentru pacienții români, în cel mai scurt timp posibil”, declară Fabrizio Giombini, Managing Director MSD România.
Pentru pacienții care nu răspund la terapia dublă sau recidivează în urma tratamentului stadard, în România nu există altă opțiune terapeutică.
„România este un caz aparte la nivel european în ceea ce privește accesul la tratament al pacienților cu hepatita C. Majoritatea statelor europene au implementat deja tratamentul cu tripla terapie încă din 2011. În România, autoritățile nu au făcut încă acest pas. MSD a facilitat accesul unui număr limitat de pacienți la un program compasional de tratament cu tripla terapie. Pacienții din România merită acum o șansă la tripla terapie, toate speranțele sunt îndreptate către actualizarea listei medicamentelor compensate, care sperăm să aibă loc în această toamnă.”, declară Dr. Simona Olaru, director medical MSD România.
***
Platforma „Împreună pentru viață”, dezvoltată de MSD ROMÂNIA, se adresează tuturor celor implicați în sistemul de sănătate din România și are ca scop principal îmbunătățirea calității vieții, prin facilitarea accesului la informații relevante și încurajarea colaborării între diversele categorii socio-profesionale, având în centrul atenției pacientul.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați:
Bianca Severin: bianca_severin@mccannpr.ro, 0725.346.009