Suma va fi folosita de spitale pentru achizitia de medicamente si materiale sanitare necesare ingrijirii acestei categorii de pacienti.Printre acestea se numara si Spitalul Judetean de Urgenta Buzau.
Dr. Victor Ionita – sef sectie ATI a SJU Buzau
Aflat in vizita, astazi, la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat deblocarea unor sume importante de bani pentru monitorizarea, ingrijirea si tratamentul bolnavilor critici aflati in sectiile de Anestezie-Terapie Intensiva (ATI) precum si pentru tratamentul pacientilor cu infarct miocardic acut. Potrivit unui comunicat de presa remis de Ministerul Sanatatii, suma totala este de 177,8 milioane de lei, dintre care 20 de milioane vor fi alocate unui numar de 15 spitale din tara care trateaza pacienti cu infarct miocardic acut, iar restul vor ajunge la 79 de spitale care dispun de sectii ATI, printre acestea numarandu-se si Spitalul Judetean de Urgenta Buzau. Banii, dupa cum a anuntat ministrul in comunicatul amintit, vor fi folositi pentru achizitionarea de medicamente si materiale sanitare necesare tratamentului pacientilor cu infarct miocardic si al celor aflati in stare critica, in ATI.
Banicioiu a recunoscut ca cele doua programe ce prevedeau deblocarea sumei respective erau aprobate inca de la inceputul anului, de catre comisiile se specialitate, existand chiar si o prevedere bugetara in acest sens, insa nu fusesera demarate pana in prezent.
„Acest program, ca si cel pentru ATI, erau inca de la inceputul anului aprobate de comisiile de specialitate si exista si prevederea bugetară necesara, dar nu au fost demarate. Acum, pacientii diagnosticati cu infarct miocardic acut vor avea la dispozitie materialele sanitare necesare pentru instalarea stenturilor in centrele de specialitate”, a subliniat ministrul Banicioiu, in comunicatul amintit.
Alocarea sumelor mai-sus mentionate reprezinta doua strategii in cadrul unui program mai amplu al Ministerului Sanatatii, prin care se doreste realizarea unui Sistem National Integrat care sa se ocupe de managementul marilor urgente, pre si intra-spitalicesc.
Nicolae Banicioiu a anuntat ca urmatorul pas in realizarea acestui obiectiv consta in alocarea de sume suplimentare pentru pacientii cu trauma si accident vascular cerebral, dar si pentru cei cu risc de moarte subita, in contextul in care, pana in prezent, Casa Natională de Asigurari de Sanatate asigura doar sumele necesare pentru tratarea urgentelor.
In cadrul acestei strategii vor fi realizate actiuni similare si pentru un pacientii cu trauma si accident vascular cerebral, cat si pentru cei cu risc de moarte subita, a tinut sa mentioneze ministrul Sanatatii.