Cifre ingrijoratoare vehiculate de medici. 20% dintre copiii romani au rahitism. Intra in aceasta categorie si multi dintre minorii ingrijiti atent si echilibrat.
Boala se manifesta prin deformari ale coastelor, picioare strambe sau dinti care se cariaza des. Pediatrii spun ca de vina este carenta de vitamina D, a carei lipsa face ca in oase sa nu se mai depuna calciul. Specialistii le recomanda parintilor sa-si tina copiii afara la soare, sa faca miscare, iar acolo unde unde este cazul sa le dea ulei de peste.
Unul dintre cazuri, o fetita are 3 ani si va incepe urgent un tratament de recuperare pentru sechele de rahtism.
Organismul uman produce vitamina D daca pielea, neprotejata de creme, este expusa la soare cel putin 10 minute pe zi. In Romania, unde clima e temperata, procesul e incetinit toamna si iarna, iar administrarea de suplimente sintetice este obligatorie. Rahitismul apare cand parintii nu dau copilului zilnic ulei de peste, picaturi sau pastile.
Unii pediatri uita sa spuna ca, dupa trei saptamani, sticluta trebuie inlocuita, deoarece vitamina se inactiveaza. Pentru ca rahitismul nu doare, diagnosticul e pus dupa ce copilul incepe sa mearga.
Medici: Daca oasele nu sunt bine incarcate cu saruri minerale, ca asta face vitamina D, apar acele deformari ale picioarelor, in o, in x, deformari ale coloanei.
Reporter: Pot fi permanente?
Sedentarismul copiilor, care prefera sa stea acasa cu laptopul in fata decat sa bata mingea la soare, hrana procesata, saraca in peste si profilaxia incorecta explica cele mai recente cifre privind frecventa rahitismului. 2 din 10 copii prezinta semne ale bolii si multi nu recupereaza carentele pana la adolescenta si varsta adulta.
In formele grave, revenirea oaselor la normal e dificila; pe langa dozele mari de vitamina D injectabila, pacientul e sfatuit sa manance cod, somon, branzeturi si carne de vita