2015 ne-a prins cu spitalele golite de specialisti. Numai anul trecut trei mii au plecat in strainatate. In multe unitati sanitare, anumite sectii s-ar inchide daca n-ar exista medici pensionari, dispusi sa ii ingrijeasca pe bolnavi.


In alte parti, garzile sunt acoperite cu doctori din Bulgaria, asa cum se intampla de pilda la Calarasi.

De suferinzii internati la Spitalul Judetean din Buzau au grija medici pensionari care nu s-au retras din activitate. Fara ei, sectia de cardiologie ar fi in pericol sa se inchida.

"In decembrie 9 s-au pensionat, am incheiat cu ei contract de munca pe perioada determinata", a declarat Adriana Bratosin, purtator de cuvant Spitalul Judetean Buzau.

Aruncam o privire si la Spitalul Patelimon din Capitala. Cadrele medicale sunt putine si suprasolicitate, in loc de 21 sunt doar 12. O doctorita nu stie ce sa faca intai, sa consulte urmatorul pacient venit in garda, sa vorbeasca cu familia altuia sau sa se ocupe de un transfer.

"Aici avem intubat, aici intubat, avem doua ventilatoare. Cu totul suntem 12 si acum alegram in partea ailalta, aici la monitorizare este absolut plin", spune Liudmila Gheorghiu, medic primar medicina de urgenta.

"Fiind foarte multi pacienti, aglomeratie, risti sa nu te ocupi cum trebuie, sa-ti scape lucruri", spune doctorul Daniel Neacsa.

Lucrurile stau diferit la Spitalul Judetean Calarasi. Pentru ca n-au anestezisti sa faca de garda, patru doctori trec saptamanal Dunarea din Bulgaria ca sa participe la operatii.

Migratia ramane o constanta a sistemului sanitar din Romania. An de an 3.000 de doctori parasesc spitalele noastre, asa ca in unitatile sanitare raman sa munceasca putin peste 13 mii de medici, la jumatate fata de necesar.

Anul trecut, in sistemul sanitar au fost deblocate 3.500 de posturi pentru doctori, asistente si infirmiere, insa tot nu acopera golul lasat de cei care pleaca in strainatate.

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro