Norme Coca 2023 - 2024

IAȘI. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a dat în judecată pe Vasile Astărăstoae, pe fiica acestuia, Daniela, dar şi două dintre instituţiile pe care le-a condus, Institutul de Medicină Legală (IML) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi. Inspectorii ANI susţin că vor să recupereze de la familia Astărăstoae prejudiciul creat prin încheierea contractului cu încălcarea prevederilor legale referitoare la conflictul de interese.

Reprezentanţii ANI l-au dat în judecată pe fostul şef al UMF Iaşi, prof.dr. Vasile Astărăstoae, dar şi pe fiica acestuia, Daniela. Astfel, reclamanţii le solicită judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Iaşi să dispună anularea celor zece contracte de muncă, respectiv prestări servicii încheiate de Vasile Astărăstoae, în calitate de şef al IML şi al UMF Iaşi, în valoare totală de 204.759 de lei, cu propria persoană, precum și cu fiica sa, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanțare europeană.

„Vom sesiza Curtea de Conturi!”

Cei de la ANI susţin că, potrivit procedurilor, după încheierea acestui nou proces, vor sesiza Curtea de Conturi, pentru recuperarea prejudiciului.

„Am introdus o acţiune pentru anularea actelor respective. Conform procedurilor legale, actele încheiate în situaţia de conflict de interese trebuie anulate. Din acest motiv am chemat în judecată toate părţile implicate, respectiv Vasile Astărăstoae, Daniela Astărăstoae, IML şi UMF Iaşi, dar şi Ministerul Muncii. După soluţionarea acestei cereri aflate pe rolul Curţii de Apel Iaşi, vom sesiza Curtea de Conturi, pentru recuperarea prejudiciului”, a declarat Ioana Lazăr, din cadrul Departamentului Juridic al ANI.

De unde a pornit scandalul

În decembrie 2011, ANI a anunţat că a constatat, în urma procedurilor de evaluare, indicii referitoare la posibila săvârșire de către Vasile Astărăstoae, în calitate de director al IML și rector al UMF Iaşi a infracțiunilor de conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice.

Aceasta, ca urmare a semnării de către Astărăstoae a unui număr de zece contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, în valoare totală de 204.759 de lei, încheiate între IML şi UMF Iași, cu propria persoană, precum și cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanțare europeană.

„Începând cu data de 1 mai 2010, Vasile Astărăstoae a participat, în baza unui număr de patru contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, la impementarea a trei proiecte cu finanțare europeană, atât în calitate de reprezentat legal al UMF Iași – instituție publică parteneră în proiect –, cât și în calitate de salariat. IML Iași, reprezentat legal de acelaşi Vasile Astărăstoae, în calitate de director, a încheiat trei contracte civile de muncă, respectiv de prestări servicii, cu Daniela Astărăstoae, fiica acestuia, şi trei contracte cu propria persoană”, au menţionat cei de la ANI.

În urma constatărilor făcute, inspectorii ANI au sesizat Parchetul, iar Vasile Astărăstoae a şi fost condamnat cu suspendare pentru conflict de interese de Judecătoria Iaşi.

A pierdut procesele

În urmă cu câteva luni, judecătorii bucureșteni au respins cererea formulată de Vasile Astărăstoae împotriva celor de la ANI. Fostul şef al UMF Iaşi a intentat două procese Agenției Naționale pentru Integritate. Astărăstoae a deschis procese împotriva inspectorilor de integritate după ce aceștia au constatat că rectorul UMF s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate şi în conflict de interese.

Rectorul UMF Iași a contestat în instanță raportul ANI, ce l-a declarat incompatibil pe Astărăstoae în urmă cu aproximativ trei ani, dar fără succes, deoarece magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-au respins acţiunile.

În ciuda eforturilor, medicii rămân funcţionari!

Fostul şef al Colegiului Medicilor din România, al IML Iaşi şi al UMF „Gr.T. Popa” a spus recent că spera ca doctorii să nu mai fie consideraţi funcţionari publici. El a adăugat că s-au făcut eforturi şi demersuri legale tocmai în acest scop. „Vrem ca medicii să nu mai fie consideraţi, din punct de vedere legal, funcţionari publici”, a menţionat rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae.

Acesta făcea referire la proiectul de lege prin care se diferenţia statutul doctorilor de cel al funcţionarilor publici şi pe care fostul preşedinte, Traian Băsescu, şi-a dat acordul, semnându-l. Însă, recent, Curtea Constituţională a considerat că această prevedere legală este neconstituţională, astfel că medicii rămân cu statutul de funcţionari publici.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro