Măsurile prevăzute de Ministerul Justiţiei în Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020 ar urma să coste 437 de milioane de lei, adică aproape 100 de milioane de euro, arată documentul pus în dezbatere publică. Guvernul şi-a fixat 8 domenii strategice în care se va concentra să combată corupţia, noutăţile constând în Sănătate şi Educaţie. Toate contractele şi cheltuielile din sistemul de sănătate ar urma să fie publice, spitalele evaluate printr-un „index de integritate”, inclusiv de pacienţi, în timp ce în sistemul de educaţie ar urma să fie introdus un sistem de sancţiuni anti-plagiat şi mecanisme de avertizare timpurie, iar în clasa a XI-a ar urma să apară materia „Educaţie Juridică”, propune Strategia. Documentul asumat de Guvern arată că menţine concepţia de până acum, că fiecare dosar penal al DNA sau plecat de la ANI constituie un „eşec de management” pentru aparatul de stat. Pentru DNA, principalul actor de combatere a corupţiei, căruia îi sunt alocaţi cei mai mulţi bani – 24 de milioane de euro, Strategia prevede un nou sediu, dezvoltarea Serviciului Tehnic care se ocupă cu interceptările, dar şi 90 de poliţişti care să pună în aplicare mandatele de supraveghere tehnică.

Sănătatea şi Educaţia: publicarea tuturor cheltuielilor din sănătate şi măsuri anti-plagiat

În Sănătate, Strategia anunţă o investiţie de 95 de milioane de lei(aproximativ 21 de milioane de euro) pentru prevenirea corupţiei. Printre măsurile vizate se numără publicarea informaţiilor privind toate contractele publice din sistemul de sănătate, precum şi stadiul execuţiei acestora, sau înfiinţarea unei structuri de integritate unitare pentru sistemul de sănătate şi asigurările de sănătate.

La Sănătate, Strategia mai propune publicarea veniturilor şi cheltuielilor din sistem, publicarea sponsorizărilor primite de angajaţi şi a stadiului resurselor umane. Datele ar urma să fie centralizate într-o Platformă de Monitorizare a Veniturilor şi Cheltuielilor pentru spitalele din sistemul public şi privat de sănătate.

Alte propuneri mai includ cooperarea cu industria farmaceutică pentru „limitarea oportunităţilor de corupţie în relaţia medic-companii producătoare” sau dezvoltarea „indexului integrităţii” pentru spitalele publice, care să conţină şi evaluarea calităţii serviciilor de către pacienţi.

CITESTE MAI DEPARTE

Sursa

Autor de Andrei Luca POPESCU

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro