Norme Coca 2023 - 2024

CNAS a plătit 25 de milioane de euro în 2012 pentru persoanele care s-au confruntat cu probleme de sănătate din cauza consumului de alcool, potrivit studiului "Impactul economic al consumului de alcool asupra sistemului naţional de sănătate", susţinut de compania Lundbeck România.

alcoholic-1_28608aec1f

Studiului a fost realizat între mai-octombrie 2013 şi a vizat anul 2012, iar concluziile indică faptul că există efecte multiple şi complexe în plan economic, social şi al starii de sănătate din cauza consumului excesiv de alcool.

Numai în 2012, au fost 70.000  de cazuri externate asociate consumului de alcool si aproape 6.000 de zile de spitalizare. Ca urmare, CNAS a rambursat anul trecut costurile aferente tratării persoanelor care au avut probleme de sănătate din această cauză circa 25 de milioane de euro.

Valoarea medie rambursată pentru pacient internat este de 1.537 de lei, peste media naţională a tarifului pe caz ponderat, care este de 1.444 lei.

Studiul a mai relevat că la nivel naţional, consumul mediu de alcool este de 13,3 litri pe locuitor, într-un an. Mai mult, România are cea mai înaltă rată de mortalitate cauzată de alcool, cu peste 3500 de cazuri pe an.

În restul Europei, consumul mediu de alcool la adulţi este de 12, 5 litri de alcool pur pe european într-un an, iar berea este cea mai consumată băutură alcoolică.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro