Salariile medicilor ar putea fi majorate din anul viitor. Anunțul a fost făcut de către ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul unei întâlniri cu sindicaliștii. Oficialul a mai spus că formula de calculare a lefurilor angajaților din Sănătate va fi modificată. 

Sindicatele au solicitat majorarea salariilor cu 25 la sută.

"Cum poţi să acorzi o calitate bună pacientului când vine şi se adresează, când medicul nu dispune de condiţii normale de muncă, nu are salariu decent şi nu este îndestulat cu echipamentul?", a întrebat preşedintele Federaţiei Sindicale "Sănătatea", Aurel Popovici.

Medicii spun că măsura nu mai poate fi amânată.

"S-ar putea de hotărât ceea ce este necesar pentru familie: servicii, cheltuieli necesare pentru existenţă", a spus medicul de familie Parascovia Mamulat.

Totuşi, în viziunea viitorilor medici, majorarea propusă de către sindicatul "Sănătatea" este nesemnificativă:

"Cel puţin 10.000 de lei trebuie să fie un salariu ca să-ţi permiţi minimul. Evident un salariu bun îi va motiva pe medici să lucreze mai bine".

Ministrul Sănătății a propus ca salariile să crească în funcţie de specializarea, responsabilităţile şi experienţa și performanța angajaţilor.

"Ca să nu mai existe situaţii că cel care îl iubeşte mai tare pe şeful are sporuri mai mari, o să se termine. Cel puţin asta eu îmi doresc", a declarat ministrul Sănătăţii, Ruxandra Glavan.

Angajaţii din sistemul medical susţin propunerea.

"Să fie un salariu de bază şi plus doi indici de performanţă, care ar reda lucrul medicului, capacităţile lui şi satisfacţia pacientului", a spus medicul de familie Claudia Casapu.

Ministrul a mai anunțat că Fondul de Administrare și Întreținere al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină va fi micșorat.

"Fără supărări, domnul preşedinte dar atunci când salariul mediu a celor 325 de angajaţi ai Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină constituie 9.000 de lei, iar salariu mediu în sistem pe ţară constituie 4.800, nu consider sub nici o formă corect", a declarat ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan.

În prezent, în sistemul medical din Moldova activează 53.500 de angajați.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro