Norme Coca 2023 - 2024

Anchetatorii audiaza in urma perchezitiilor din Capitala, 26 de persoane, printre care agenti de politie si angajati de la SMURD si Ambulanta, in cazul carora a fost inceputa urmarirea penala.

Dosarul a fost constituit ca urmare a unei sesizari a Ministerului Sanatatii, iar procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti (PTB) au inceput, in luna decembrie, urmarirea penala fata de 26 persoane, pentru luare si, respectiv, dare de mita, primire de foloase necuvenite si folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii, se arata intr-un comunicat de presa al PTB.

Anchetatorii au facut, luni dimineata, 17 perchezitii domiciliare si au in executare mandate de aducere pentru 26 de persoane, care urmeaza sa fie audiate.

Agentii de politie si angajatii Serviciului de Ambulanta si SMURD cercetati in acest caz sunt suspectati catransmiteau date despre persoane decedate reprezentantilor unor firme de pompe funebre, care ii contactau pe apartinatorii acestora, pentru a incheia contracte de prestari servicii funerare.

"Din cercetarile efectuate pana in prezent a rezultat ca invinuitii, angajati ai Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD), ai Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti - Ilfov (SABI) sau agenti de politie din cadrul Ministerului de Interne, transmiteau, in baza unei intelegeri prealabile, catre reprezentanti ai unor firme de pompe funebre date cu caracter personal si medical privind persoane decedate, precum si date privind apartinatorii acestora (nume, adresa, numar de telefon), de care luau cunostinta in exercitarea atributiilor de serviciu. La randul lor, reprezentantii firmelor de pompe funebre, invinuiti in cauza, contactau apartinatorii persoanei decedate in vederea incheierii unor contracte de prestari servicii funerare",
 a precizat Parchetul Tribunalului Bucuresti.

In cazul in care era incheiat un contract de servicii funerare, agentii de politie si angajatii Serviciului de Ambulanta si SMURD care transmiteau datele primeau mita o suma de bani de la reprezentantii firmelor de pompe funebre, in baza intelegii anterioare, se mai arata in comunicatul citat.

La perchezitii participa 12 procurori de la Parchetul Tribunalului Bucuresti si peste 150 de politisti de la Serviciul Omoruri si Serviciul Investigatii Criminale din Politia Capitalei, precum si de la Directia Generala Anticoruptie.

Cercetarile in cauza au fost facute cu suportul tehnic al Serviciului Roman de Informatii si cu sprijinul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta - Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD), respectiv al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABIF).

Surse din randul anchetatorilor au declarat, pentru MEDIAFAX, ca printre persoanele suspectate sunt sizece politisti de la sectiile 25 si 22 din Capitala.

Potrivit suselor citate, la acest caz se lucreaza de aproximativ un an.

RAED ARAFAT, PENTRU MEDIAFAX: "AM PRIMIT ACESTE SESIZARI DE CATEVA LUNI"

Raed Arafat

Ministerul Sanatatii a primit sesizari privind firme de pompe funebre care erau anuntate despre accidente, de catre angajati SMURD si SABI, precum si de politisti, inainte ca decesul sa fie declarat,pentru datele transmise luand intre 500 si 600 de lei, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

"Am primit aceste sesizari de cateva luni. Era vorba de unele firme de pompe funebre care erau anuntate despre un posibil deces inainte ca acesta sa se fi produs, adica sa fi fost declarat decesul de catre medici", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX secretarul de stat din Ministerul Sanatatii.

Raed Arafat a precizat ca, din pacate, datele proveneau de la angajati de la Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare, Serviciul de Ambulanta Bucuresi - Ilfov (SABI) si politisti, iar acestia primeau in schimb sume intre 500 si 600 de lei.

Secretarul de stat a mai spus ca asteapta rezultatele anchetatorilor cu privire la acest caz.

REPLICA SERVICIULUI DE AMBULANTA IN ACEST SCANDAL: "SPRIJINIM ANCHETA IN ACEST CAZ"

Managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov, Alis Grasu, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca sprijina ancheta autoritatilor, pentru rezolvarea acestui caz, cu atat mai mult cu cat faptele comise de angajati ai institutiei sunt interzise prin regulamentul intern si fisele de post.

"Conducerea SABI sprijina ancheta autoritatilor competente ale statului in acest caz. Regulamentul intern si fisa postului interzic aceste fapte", a spus Alis Grasu.

 

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro