Cazul s-a întâmplat în toamna anului 2010, iar de atunci lucrurile nu par să se fi îndreptat prea mult. Spitalul de Urgenţă tot nu are tomograf, iar programările la tomograful privat în zilele de sâmbătă şi duminică se fac "la noroc"
646x404

În luna noiembrie a anului 2010, o dramă petrecută în Focşani avea să ne demonstreze încă odată cât de subdezvoltat şi ineficient este sistemul medical din România.

Ofiţerul de poliţie Adina Vizitiu, de numai 25 de ani, angajată la Serviciul de Cercetări Penale, avea să moară cu zile la doar zece zile după ce a născut o fetiţă perfect sănătoasă, iar sarcina a decurs normal.

Într-o vineri seară, Adina s-a pomenit cu o durere de cap îngrozitoare, a mers  la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon" din Focşani iar medicul de gardă i-a spus că suferă doar de o migrenă acută şi că nu necesită analize suplimentare.

„Medicul ne-a spus că nu are ce să-i facă mai mult", a spus după moartea soţiei sale Cornel Vizitiu, şi el angajat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, la Serviciul Economic.

Avea nevoie urgent de o tomografie

Pentru că s-a simţit foarte rău în timpul nopţii, Adina a ajuns din nou la spital. De această dată, un alt medic i-a recomandat efectuarea neîntârziată a unei investigaţii imagistice pentru confirmarea diagnosticului prezumtiv de anevrism.

Cum însă Spitalul de Urgenţă din Focşani avea tomograf, dar era stricat şi aşa a rămas şi în prezent, iar laboratorul firmei Interclinic din curtea spitalului nu avea program decât în timpul săptămânii, soţul Adinei susţine că doctoriţa i-a sugerat că ar fi bine să plece la Bucureşti pentru a face o investigaţie prin rezonanţă magnetică (RMN).

Adina era însă cu gândul la nou-născutul care trebuia alăptat şi, revenindu-şi cât de cât, vrut să meargă acasă, programându-se la computerul tomograf pentru ziua de luni, prima de lucru de după weekend.

Tânăra nu a mai apucat să facă analiza. Adina Vizitiu a murit duminică, 14 noiembrie 2010, de „anevrism, disecantă de aortă şi insuficienţă cardio-respiratorie" după cum se precizează în raportul întocmit de Serviciul de Medicină Legală Vrancea. Diagnosticul nu ar fi putut fi pus fără rezultatul tomografiei.

Adina Vizitiu avea doar 25 de ani FOTO: Pro TV

Cazul a atras atunci şi atenţia şi lui  Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, care a spus că „în mod normal, orice spital trebuie să asigure tomograf pentru situaţiile de urgenţă. Cei care au făcut contractul trebuiau să se gândească şi să asigure continuitate pentru servicii de urgenţă".

Abia după moartea Adinei Vizitiu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au încercat să modifice programul clinicilor private pentru a acoperi urgenţele şi în weekend.

Recent însă, în cadrul emisiunii „România te iubesc!”, de la PRO Tv, reporterii au realizat un reportaj cu camera ascunsă în care au aflat că dacă vrei să te programezi în weekend la computerul tomograf trebuie să ai mare noroc să reuşeşti.

Vă mai recomandăm:

Acuzaţii de malpraxis la Spitalul Judeţean din Alexandria: Copil mort de la o fractură, lăuză trimisă prea târziu la Bucureşti

Cea mai mare unitate spitalicească din Teleorman nu a fost ferită în ultimii ani de scandaluri de malpraxis. În 2011, un băiat de 11 a murit din cauza unei fracturi tratată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria. În 2014, o tânără de 37 de ani care a născut la spitalul din Alexandria  a murit din cauza complicaţiilor la o unitate din Bucureşti, unde a ajuns prea târziu. Anchetele deschise nu s-au soldat cu sancţiuni.

Scandaluri celebre în spitalele vasluiene: lehuza care a lăsat opt copii orfani ori copila moartă de la o injecţie

În decursul anilor, spitalele vasluiene au fost acuzate de malpraxis în urma unor incidente care au zguduit opinia publică. Unul dintre exemple este cel al lehuzei de 35 de ani care a murit la puţin timp după o operaţie de ocluzie intestinală, lăsând opt copii orfani

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro