Norme Coca 2023 - 2024

Va doriti sa deveniti mame? Atunci folositi la maximum bagajul genetic din interiorul ovarelor pana la varsta de 30 de ani. Acesta se epuizeaza in timp. La barbati in schimb, materialul genetic se regenereaza.

Varsta optima pentru a deveni mame este inainte de 30 ani. Aceasta pentru ca rezerva ovariana este determinata genetic. O data consumata, nu se reface si trecerea timpului scade sansele de a da nastere unui bebelus.

Timpul conteaza. O simtim cu totii mai ales in ceea ce priveste sanatatea si imbatranirea. Dar poate cel afectat organ este ovarul. Din acest motiv, medicii spun ca infertilitatea feminina se previne si nu doar se trateaza. Dupa 27 de ani, indicatia este sa va evaluati rezerva ovariana pe care o mai aveti.

"Un simplu test de sange si o simpla ecografie endo-vaginala in zilele doi - trei ale ciclului. Ajuta sa nu amine momentul conceperii unui copilas si sa nu ajunga la proceduri costisitoare si sofisticate", a explicat meciul primar ginecolog, dr. Ruxandra Dumitrescu.

In cazul unei viitoare mame, cel mai important aspect pentru obtinerea unei sarcini este rezerva ovariana.

"Cel mai corect este ca doamnele sa aleaga sa devina mame pana la 30 de ani. Dupa aceasta varsta ciclurile anovulatorii incep sa cresca. Din 12 luni pe an, doua pe an sunt anovulatorii in mod natural", a mai spus medicul ginecolog.

Dupa 35 de ani, cinci cicluri din cele 12 anuale sunt anovulatorii. Asadar, sarcina nu poate aparea. Si aceasta fara sa suferiti de vreo afectiune. Pe masura ce trece timpul, la fiecare ciclu lunar, mai are loc un fenomen care impiedica aparitia unei sarcini.

"Din pacate, din studii reiese ca intotdeuna numarul si calitatea merg imprepuna. Cu cat mai multi foliculi produce intr-un ciclu, cu atat si calitatea e mai buna", a dezvaluit medicul primar ginecolog Vythoulkas Andreas.

Odata cu trecere timpului, materialul genetic feminin poate suferi frecvent mutatii.

La 40 de ani insa, 80% din materialul genetic feminin prezinta mutatii genetice, care impiedica aparitia unei sarcini. Asadar, timpul este pretios pentru femei din punctul de vedere al obtinerii unei sarcini.

La barbati, materialul genetic nou se produce la doua luni. Iata motivul pentru care presiunea timpului nu este atat de mare.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro