Colegiul Medicilor Satu Mare găzduieşte în perioada 20 – 22 noiembrie o conferinţă a căror invitaţi sunt trei medici voluntari din Marea Britanie.Specialiştii englezi, doi dintre ei medici generalişti – dr. Anthony Clarke, David Creack şi medicul psihiatru, Jenny Bryden le-au vorbit celor aproximativ 36 de medici sătmăreni prezenţi la simpozion din experienţa lor profesională cu abordarea unor aspecte importante ce vizează sănătatea mentală a adultului şi copilului. Printre participanţii la simpozion s-au numărat medici de familie, medici psihologi, psihiatri, medici de laborator şi pediatri.  Cursurile se desfăşoară sub formă interactivă,  cu jocuri de rol, discuţii libere, pe grupuri, medicii sătmăreni fiind extrem de receptivi şi dornici să cunoască cât mai multe informaţii din practica colegilor englezi.  Medicii sunt voluntari ai Organizaţiei Prime şi se află pentru a doua oară  în mijlocul medicilor sătmăreni, prima întâlnire având loc în luna iunie a acestui an.

“Prin această conferinţă încercăm să readucem la zi conceptul  de asistenţă primară. În România eram obişnuiţi că numai medicul de familie este singurul medic care are un prim contact cu pacientul. ~n alte ţări  constatăm că sunt angrenaţi în această activitate medici de diferite specialităţi în funcţie de incidenţa afecţiunilor care grevează sănătatea populaţiei.

În cele trei zile vor vorbi despre sănătate mentală a adultului şi copilului. Împreună cu invitaţii noştri din Marea Britanie împărtăşim din experienţa noastră cu a lor.  Cei doi medici generalişti au şi competenţe de psihoterapie. La noi este un concept care mai trebuie să fie analizat probabil la nivelul curriculelor de pregătire a diferitelor specialităţi” a precizat preşedintele Colegiului Medicilor, Satu Mare, dr. Călin Bumbuluţ
Preşedintele CM a  subliniat  că în România, în momentul de faţă medicii de familie nu pot prescrie de prima dată o serie de medicamente care ajută pacienţii în tratarea anxietăţii, depresiei, a diferitelor fobii.

“Acum încercăm să avem un contact cu aceste lucruri. Noi am avut o solicitare mai veche la Ministerul Sănătăţii, ca medicul de familie să capete competenţe sporite  în ceea ce priveşte tratamentul acestor afecţiuni uşoare, nu vorbim de psihopatii, ci de acele afecţiuni care determină la nivelul populaţiei probleme de relaţionare socială, familială etc. Sunt lucruri importante pe care încercăm să le structurăm şi în România în aşa fel încât pacienţii care vin la consultaţie, la primul medic cu care se întâlnesc să aibă o soluţionare cât mai largă a problemelor pe care ei le prezintă” a mai spus dr. Călin Bumbuluţ

Astfel, pe parcursul celor trei zile vor fi abordate diverse situaţii, pornind de la cazurile de fobii, anxietate, relaţionare medic-pacient. De asemenea, vor fi puse în discuţie şi aspecte ce vizează depresia, inclusiv cea de stres, afectarea stresului asupra pacienţilor. Nu în ultimul rând cei prezenţi vor împărtăşi opinii privind schimbarea conceptului de medic de familie, respectiv trecerea de la stadiul în care medicul de familie este privit doar ca acel profesionist care face triajul cazurilor la  specialistul care face şi managementul de caz şi se îngrijeşte de întreaga coordonare şi supraveghere a tratamentului unui pacient.

Cei trei medici englezi sunt voluntari ai Organizaţiei Prime. Este vorba de o organizaţie internaţională care utilizează resursele lor umane ( medici care s-au retras din activitate, medici care îşi continuă activitatea profesională) în cadrul unor programe ce vizează schimbul de experienţă. Specialişti ai organizaţiei amintite au avut până acum întâlniri şi cu medici din alte judeţe ale ţării.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro