De 13 ani, Florin este ţintuit într-un scaun cu rotile. Şi-a fracturat coloana după ce a căzut de pe bicicletă. De atunci, a făcut sute de şedinţe de kinetoterapie. Fără rezultate. Acum, speră în robotul care reeducă mersul. Pentru o serie completă de 12 şedinţe are de aşteptat mai mult de jumătate de an.

Florin Mihai Lungu, pacient: „Urmează să mă programeze pe 5 decembrie, Nu-i normal, ar trebui măcar de trei ori pe an la cum suntem noi”.

Lunga aşteptare îi dezavantajează pe bolnavi.

Dănuţ Ţarcă, pacient: „Ca să-ţi revii mai repede trebuie susţinute în perioade mai scurte, că se pierde din ceea ce faci 00.11.58.00 perioadele lungi şi muşchii nu mai funcţionează”.

Victoria Bordea, pacientă: „Pot să stau mai mult timp în picioare, nu mai amorţesc, am mai multă stabilitate, mobilitate”.

Lunar, o sută de bolnavi din toată ţara fac şedinţe de recuperare cu robotul care a costat jumătate de milion de euro, bani de la Ministerul Sănătăţii. Dacă în prima lună de când a fost adus aparatul 400 de pacienţi s-au înscris pe liste, acum numărul lor a ajuns la 1.500.

Ilona Niţică, kinetoterapeut: „Pacienţii care foloseau aparate ajutătoare, cum ar fi cârjele, acum vin, merg fără cârje, sunt foarte fericiţi”.

Doru Baltag, directorul medical al Spitalului de Recuperare Iaşi: „Au prioritate cei care au deficit locomotor la cele patru membre. Are importanţă vechimea bolii, cu cât boala este mai recentă, cu atât progresele sunt mai importante”.

Medicii ar dori mai multe aparate de acest fel.

Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare Iaşi: „În acest an am prins o sumă în buget din venituri proprii deocamdată pentru achiziţia unui astfel de robot pentru memebre superioare”.

Un milion şi jumtate de lei costă aparatul, iar conducerea spitalului are jumătate din bani. Speră ca primăria sau ministerul Sănătăţii să acopere diferenţa.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro