Norme Coca 2023 - 2024

Peste 3,8 milioane de pacienţi au iniţializat până în prezent dosarul electronic de sănătate, la aceste dosare participând cu informaţii peste 6.200 de medici, a precizat joi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

"Dosarul electronic de sănătate al pacientului, componentă a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate, conţine informaţii medicale despre pacient, adunate la nivel naţional de la toţi furnizorii de servicii medicale cu care pacientul a intrat în contact. Iniţializarea dosarului electronic de sănătate se realizează la cererea pacientului de către orice medic care deţine o semnătură electronică calificată. La iniţializarea unui dosar se va încărca din Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) istoricul medical al pacientului începând cu anul 2010, anul din care există sistemul centralizat", afirmă sursa citată într-un comunicat de presă.

Potrivit CNAS, procedura de iniţializare a unui dosar electronic de sănătate durează aproximativ un minut, unicul proprietar al datelor conţinute în DES fiind pacientul. De asemenea, pacientul este singurul care poate accesa acest dosar de oriunde, ori de câte ori doreşte, cu ajutorul unor parole pe care medicul care constituie DES i le va înmâna. Pacientul poate să vadă cine i-a accesat dosarul, ora, ziua şi IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru.

CNAS arată că informaţiile din dosarul electronic de sănătate sunt structurate în cinci module: modul "Sumar de urgenţă", accesibil tuturor medicilor în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar acordul pacientului şi modulele "Istoric medical", "Antecedente declarate de pacient", "Documente medicale" şi "Date personale", accesibile medicilor numai cu acordul pacienţilor. "În situaţia în care un pacient are nevoie de servicii medicale de urgenţă, informaţiile din "Sumarul de urgenţă" sunt foarte importante pentru medicul care trebuie să ia rapid cea mai bună decizie medicală pentru a salva viaţa pacientului", se arată în comunicatul de presă.

Pentru un pacient aflat în stare de urgenţă, RH-ul, grupa sanguină, alergiile la anumite medicamente, bolile de care suferă, precum şi orice alte informaţii pe care pacientul a solicitat să fie înregistrate în "Sumarul de urgenţă", sunt extrem de importante, astfel încât medicul care îi acordă primul ajutor să ia cea mai rapidă şi mai corectă decizie medicală.

"Dosarul electronic de sănătate este un instrument care va aduce beneficii atât pacientului, cât şi sistemului de sănătate din România. Medicul va pune un diagnostic mult mai rapid şi mai precis consultând acest dosar şi nefiind nevoit să se bazeze doar pe ceea ce îi relatează pacientul. De asemenea, se vor putea evita cheltuielile din sistem pentru plata dublelor investigaţii. Atunci când medicul va vedea în dosarul pacientului că acesta a efectuat de curând setul de analize pe care voia să i-l prescrie, acesta va recomanda investigaţii suplimentare sau mai amănunţite, necesare pentru punerea unui diagnostic cât mai precis. Banii economisiţi astfel vor fi utilizaţi în sistem pentru servicii medicale de care pacientul are cu adevărat nevoie", a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, potrivit aceleiaşi surse. CNAS a accesat fonduri europene pentru extinderea dosarului electronic de sănătate, pentru toate tipurile de servicii medicale. Proiectul, care va fi implementat până în luna decembrie 2015, va continua direcţia deschisă prin proiectul iniţial DES, de a construi suportul informatic pentru îmbunătăţirea actului medical, prin consolidarea la nivel naţional a datelor medicale ale tuturor pacienţilor.

În cadrul şedinţei de guvern miercuri a fost aprobat proiectul de hotărâre de guvern care cuprinde normele metodologice privind modalitatea de utilizare şi completare a dosarului electronic de sănătate al pacientului. AGERPRES

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro