O echipă de specialişti condusă de Dr. Adriana NEAGOŞ, medic primar ORL, şi Dr. Gheorghe VANCEA, medic primar ATI, din cadrul Secţiei Clinice ORL a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş au efectuat 4 implanturi cohleare în aceste zile.
Este vorba despre 3 copii, doi băieţi şi o fetiţă, cu vârste cuprinse între 1,7 luni şi 4,5 ani.
Astfel, în data de 18 aprilie au fost realizate două implanturi cohleare secvenţiale la un băieţel de 3 ani şi, respectiv, la o fetiţă de 4,5 ani, iar în data de 19 aprilie a fost realizat un implant cohlear bilateral la un băieţel de 1,7 luni.
În acest moment, starea celor trei pacienţi este bună, înregistrând o evoluţie favorabilă post-operator.
Intervenţiile au fost realizate gratuit în cadrul Programului naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile (implant cohlear şi proteze auditive).
“Părinţii nu trebuie să fie reticenţi la intervenţia chirurgicală de implant cohlear atunci când este vorba despre hipoacuzie neuro-senzorială profundă (surditate), deoarece in asemenea situaţii protezarea auditivă nu reprezintă o soluţie. Implantarea timpurie ajută mult la integrarea în societate şi la educaţie normală la grădiniţă, şcoală şi facultate, copilul surd având şanse egale cu copiii fără probleme de auz. Faptul că programul naţional permite implantarea bilaterală reprezintă un mare avantaj pentru pacient”, a declarat Dr. Adriana NEAGOŞ, medic primar ORL, coordonator al Programul de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile (implant cohlear şi proteze auditive) din cadrul SCJU Târgu Mureş.
Un implant cohlear este un dispozitiv medical care înlocuieşte funcţia urechii interne afectate, iar spre deosebire de protezele auditive, care fac sunetul mai puternic, implantul cohlear lucrează în locul părţii afectate a urechii interne (cohlee) pentru a oferi semnale sonore către creier.
Pentru ca o persoană să beneficieze de implant cohlear gratuit în cadrul Programului naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile trebuie să îndeplinească nişte criterii de eligibilitate şi să efectueze o serie de teste specifice: testare audiologică, testare psihologică, examinare medicală şi testele efectuate de către chirurg. Procesul implică, de multe ori, metode imagistice CT şi RMN, raze X, precum şi consilierea de specialitate.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş este unul din cele 7 centre de implant cohlear, cuprinse pentru derularea programului naţional. Celelalte unităţi care derulează programul şi unde se pot efectua intervenţii de implant cohlear din România sunt: Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională O.R.L. „Prof. Dr. Dorin Hociotă”, Spitalul Clinic Colţea Bucureşti, Spitalul Clinic Municipal Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M. S. Curie”.
Biroul de presă