Norme Coca 2023 - 2024

Imaginati-va urmatorul scenariu: o femeie merge la medic acuzand dureri de gat (probabil de la orele de Pilates, crede ea). Medicul ii recomanda o radiografie, iar apoi o tomografie computerizata. Femeia intreaba care ar fi motivul pentru care ii cere si o tomografie: are artrita, osteoporoza, vreo vertebra sarita? Fara sa se uite in ochii ei, medicul ii spune “Poate fi cancer metastatic” si iese din camera. Va inchipuiti ce se intampla in momentele urmatoare in creierul femeii? “Cancer metastatic!”… “CANCER METASTATIC!” – adica o sentinta la moarte.

Femeia are de asteptat o saptamana pana se rezolva programarea si ies rezutatele tomografiei. In acest timp, creierul ei lucreaza. Amigdala, partea responsabila cu raspunsul emotional, este setata pe “pericol”, “alarma”, “cod rosu”, “lupta sau fugi”! De aici in organism porneste o serie de reactii numite de specialistii “reactii la stres”.

Va dati seama cat este de important ceea ce iti spune medicul? Iata 4 moduri in care medicul iti poate face rau, fara sa vrea.

 

1. Cand iti este frica de ce spune doctorul, mecanismele de “autovindecare” ale corpului cedeaza

Corpul uman este “echipat” cu o serie de mecanisme de autovindecare incredibile. Numai ca, daca organismul este stresat, aceste mecanisme cedeaza. Atunci cand medicul iti spune verde in fata ceva ce te poate speria, fara sa iti ofere o marja de suport, se inhiba abilitatea corpului de a se vindeca singur.

2. Ce crede mintea afecteaza sanatatea corpului

Efectul nocebo (fratele “vitreg” al efectului placebo) se activeaza ori de cate ori credintele negative isi fac loc in mintea ta. Daca tu crezi ca boala ta este incurabila, cronica, terminala sau orice denumire vrei sa-i dai, fii sigur ca iti creezi realitatea.

 

3. Ce spune medicul se poate adeveri

Daca medicul iti spune ca nu crede ca vei depasi situatia, nu o vei depasi. Din fericire, este valabila si viceversa. Daca medicul iti spune cu convingere ca te poti vindeca complete, este foarte probabil asa sa intample.

 

4. Prognosticul te poate omori

Atunci cand esti bolnav, ai tendinta sa-ti intrebi medicul care sunt sansele sa scapi. Acesta iti poate spune ca sunt sanse de 20% sa scapi in urmatorii 5 ani. Ceea ce inseamna ca ai 80% sanse sa mori in urmatorii 5 ani. In momentul in care aceste date iti intra in minte, vei inlocui speranta cu deznadejdea. Acest lucru va duce la slabirea sistemului imunitar, ceea ce te va face si mai sensibil in fata bolii. Au fost studii care au demonstrat faptul ca persoanele carora li s-a spus ca mai au trei luni de trait au murit dupa trei luni, desi la autopsie s-a descoperit ca fusese pus gresit diagnosticul. Asa ca, ceea ce nu stii iti poate salva viata.

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro