Norme Coca 2023 - 2024

Lista substanţelor care pot cauza cancer a fost completată recent cu alţi patru noi agenţi chimici. Aceştia se găsesc frecvent în pesticide, vopsele, solvenţi şi chiar în fumul de ţigară.  Pasta de dinţi cu un ingredient asociat cu riscul de cancer, printre p... Departamentului de Sănătate Publică al SUA a inclus pe lista substanţelor cu potenţial cancerigen alte patru substanţe chimice, scrie Live Science.

Este vorba despre ortotoluidină, o substanţă chimică folosită la fabricarea pesticiedelor şi coloranţilor, pe care cercetările recente au asociat-o cu riscul de cancer la vezica urinară la oameni. Celelalte trei sunt un solvent de curăţare, numit 1-brompropan, un amestec de conservare a lemnului, cunoscut sub numele pentaclorfenol şi cumenul, care pot fi găsit în produsele petroliere şi chiar şi în fumul de tutun.

Identificarea substanţelor din mediul nostru, care îi pot face pe oameni vulnerabili în faţa cancerului va ajuta la eforturile de prevenire“, a declarat Linda Birnbaum, director al Institutului Naţional de Ştiinţă, Sănătate şi Mediu Înconjurător şi al Programului Naţional de Toxicologie. Pentru includerea ultimelor trei substanţe pe lista neagră, experţii au folosit drept argumente rezultatele unor experimente pe şobolani. În cazul 1-bromporanului, inhalarea vaporilor a determinat dezvoltarea unor tumori maligne la nivelul pielii, plămânilor şi intestinului gros.

Substanţa este folosită pentru curăţarea aparatelor de optică, electronice, dar şi şi a metalelor. De asemenea, ea a devenit populară în curăţărea chimică (uscată) ca înlocuitor pentru percloretilenă, o altă substanţă chimică considerată periculoasă pentru sănătate şi mediul înconjurător. Inhalarea cumenului a cauzat rozătoarelor cancer pulmonar şi cancer hepatic, la fel şi cea a pentaclorofenolului, care a produs multiple daune organel

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro