Aproximativ 40 de medici au părăsit sistemul sanitar gălăţean în ultimii trei ani pentru oferte în străinătate, marea majoritate fiind tineri specialişti. Potrivit reprezentanţilor Colegiului Medicilor Galaţi, au cerut certificate de conformitate, care le permit să demonstreze în străinătate faptul că au drept de liberă practică, 16 doctori în 2011, 13 în 2012 şi 10 în 2013. Cei mai mulţi au optat pentru Germania şi Franţa, dar şi pentru Belgia, Marea Britanie, Suedia şi Spania.
"Pentru că nu se iau măsuri, ajungem să umplem an de an cu medici ţări precum Franţa, Germania şi Anglia. Cei aproape 40 de specialişti care au ales să plece din Galaţi în ultimii trei ani au dus la adâncirea unei crize deja existente. Medicii specialişti în imagistică şi radiologie, în medicină de laborator, anatomie patologică şi medicii de familie sunt o adevărată mină de aur pentru ţările amintite. Este mult mai profitabil să aduci un medic din România decât să şcoleşti unul", a declarat miercuri preşedintele CM Galaţi, Aurel Nechita.

El a adăugat că un adevărat exod se înregistrează şi în rândul medicilor rezidenţi. Astfel, dintre cei 59 de absolvenţi ai Facultăţii de Medicină din Galaţi, promoţia 2013, 11 urmează rezidenţiatul în Franţa, iar 16 în alte ţări din Occident.

În spitalele din judeţul Galaţi, există o nevoie urgentă de medici mai ales în specialităţi precum anestezie, anatomie patologică, medicină de laborator, medicina muncii, medicină de urgenţă, cardiologie, diabet, epidemiologie şi igienă. La medicina muncii, există doar trei medici, în condiţiile în care necesarul minim ar fi de zece, iar în medicina de urgenţă normativul ar fi de 20 de medici, dar există numai şapte. AGERPRES

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro