Chiar dacă oamenii sunt fiinţe sociale, comunicarea online este foarte diferită de cea reală, când interlocutorii sunt faţă în faţă. Canalul de YouTube AsapSCIENCE a realizat un filmuleţ în care explică efectele acestui mod nou de comunicare: în ce măsură dă dependenţă şi cum ne poate ajuta să construim relaţii mai puternice.

Iată 5 moduri în care reţelele sociale ne schimbă viaţa.

1. Reţelele sociale pot da dependenţă. Între 5-10% dintre utilizatori recunosc că nu se pot controla şi stau foarte mult timp pe aceste reţele sociale.

În cazul lor, tomografiile computerizate au arătat modificări cerebrale similare cu cele ale persoanelor dependente de droguri sau alcool, fiind afectată zona care controlează emoţia, atenţia şi luarea deciziilor.

Acest comportament apare pentru că interacţiunile pe aceste reţele oferă un grad mare de satisfacţie fără prea mare efort, determinând dorinţa de a petrece şi mai mult timp online.

2. Cei care folosesc mult timp aceste reţele se descurcă mai greu atunci când au de îndeplinit mai multe sarcini în acelaşi timp, pentru că nu se pot concentra pe alte subiecte, atenţia lor fiind captată de mediul online.

3. Folosirea reţelelor sociale duce la eliberarea de dopamină în creier, care ne face să ne simţim bine.

Această modificare hormonală apare mai ales atunci când o persoană discută despre ea, despre activităţile sale, iar în cazul comunicării online acest lucru se întâmplă în proporţie de peste 80%, în timp ce într-o comunicare normală, între două persoane, procentul este de doar 30-40%.

Eliberarea de dopamină este mai mare atunci când un utilizator află că este apreciat online, că are mulţi admiratori.

4. Mai multe studii despre relaţii au arătat că de multe ori partenerii se plac mai mult dacă au interacţionat prima dată online, nu personal. O explicaţie ar fi că în mediul online oamenii sunt uneori mai sinceri.

5. Deşi Internetul tinde să limiteze interacţiunile personale, el asigură o bună comunicare la mare distanţă, ajutând astfel la menţinerea unor relaţii.

Sursa: Huffington Post

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro