Ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) efectuează, astăzi, 27 octombrie, 13 percheziții la sediile unor instituții publice și la 10 domicilii din București, într-o cauză care privește săvârșirea unor infracțiuni de corupție referitor la eliberarea, în schimbul unor sume de bani, a unor documente medicale în fals, care au servit la întocmirea de dosare de pensionare.

Este vorba de diagnostice medicale false. Potrivit unor surse judiciare, printre locațiile unde se desfășoară descinderi se numără și două spitale ce aparțin Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Unitățile medicale din structura MAI care sunt percheziționate sunt Spitalul Colentina și Spitalul Dimitrie Gerota. Totodată, ofițerii desfășoară o acțiune în același caz și la Casa de Pensii Sector 1 din Capitală.

Sursele citate au explicat că scrisorile medicale privind diagnosticele false erau emise de o referendă din cadrul Spitalului Dimitrie Gerota. Totodată, totul se făcea exclusiv din birou, astfel încât referenda și persoanele care beneficiau de aceste dosare de pensionare ilegale nu se întâlneau. Potrivit MAI, niciuna dintre persoanele vizate de anchetă nu face parte din structurile Ministerului Afacerilor Interne.

 

Update Ofiţerii DGA au făcut percheziţii, marţi, la spitalele "Dimitrie Gerota" şi "Colentina", la Casa de Pensii Sector 1 şi la alte zece adrese din Bucureşti, într-un dosar privind falsificarea a 174 de scrisori medicale, 50 de persoane urmând să fie audiate, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au declarat că anchetatorii au descins în birourile unor angajaţi din cele două spitale şi de la Casa de Pensii Sector 1. În ce priveşte percheziţiile efectuate la Spitalul de Urgenţă "Prof. Dr. Dimitrie Gerota", care aparţine Ministerului Afacerilor Interne (MAI), anchetatorii susţin că este vizată o angajată fără grad militar, care ar fi falsificat documente pentru mai mulţi pensionari, foşti angajaţi MAI.

Cine face ancheta

Ancheta în acest caz este coordonată de procuroarea Denisa Cristodor de la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General. Anchetatoarea a instrumentat în urmăc u un an dosarul în care era implicat doctorul Sebastian Telbiş, medic-şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, şi alţi doi medici din Caraş Severin. Atunci, principalele probe au fost interceptări ambinetale- din birourile medicilor şi denunţuri ale foştilor pacienţi.

Atac la bugetul de stat

Atunci când Cristodor a cerut arestarea celor trei medici, ea a arătat cine era păgubit dina ceste pensionări ilegale. "Acordarea unor astfel de decizii medicale unor persoane care nu ar îndeplini din punct de vedere medical condiţiile necesare produce prejudicii bugetului de stat, astfel încât considerăm şi din acest punct de vedere că este necesară luarea măsurii arestării preventive faţă de toţi inculpaţii", se arăta în actul de arestare.

"Prin acordarea acestor decizii şi, implicit, a unor drepturi de asigurări sociale, unor persoane care în lipsa unor dosare medicale întocmite pe baza unor evaluări medicale corecte, nu ar fi beneficiat de această încadrare în grad de invaliditate, se aduce atingere bugetului asigurărilor sociale de stat, cu consecinţele ce decurg din acest fapt", a punctat Denisa Cristodor.  

Aproximativ 150 de persoane s-au pensionat după ce referenda a emis scrisori medicale cu diagnostice false.

Astfel, în acest caz, ofițerii Direcției Generale Anticorupție vor pune în executare un număr de 50 de mandate de aducere pentru audieri.

Instrumentarea cauzei s-a realizat cu suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

În fapt, beneficiarii acestor înscrisuri le-au folosit la comisiile medicale, cu toate că, în realitate, nu sufereau de afecţiuni medicale sau afecţiunile erau mult mai uşoare în raport cu gradul de invaliditate solicitat în dosarul de pensionare.

Ca urmare a verificărilor efectuate cu privire la activitatea infracţională a rezultat identificarea, în cursul anului 2014, a 174 de scrisori medicale false emise pe numele a 155 persoane, ce domiciliază pe raza mai multor judeţe.

Sursa, Sursa

 

 

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro