Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

Chestionare anonime, completate în 42 de universităţi din ţară, arată că una din două studente sunt hărţuite sexual. În codurile de etică ar trebui introduse sancţiuni clare, spun cei care au realizat studiul. Însă, până acolo, victimele trebuie să depăşească teama de a fi expuse public şi să sesizeze în scris astfel de fapte.

Chestionare anonime completate în 42 de universităti din tară arată că una din două studente sunt hărtuite sexual. În codurile de etică ar trebui introduse sancțiuni clare, spun cei care au realizat studiul. Insă pană acolo victimele trebuie să depăsească Teama de a fi expuse public și să sesizeze în scris astfel de fapte.

La Universitatea de Medicină și Farmacie Iași, conferențiarul Dumitru Păcuraru, în vârstă de 51 de ani, se dezbrăca anul trecut în fața unei studente. I-a spus că nu va promova niciodată la materia lui, dacă nu îi cedează și a amenințat-o cu moartea, în cazul în care spune ceva. Profesorul „patul sau patrul” se află acum în arest la domiciliu. Este cel mai cunoscut caz de hărțuire sexuală.

În Univeristatea București, respondenții au reclamat insistenţe, urmăriri, ciupituri sau mângâieri și chiar expunerea indecentă a unor părti sexuale. Rectorul universităţii spune că asteaptă și în scris reclamații concrete.

14 cursanți au reclamat mângâieri și atingeri nedorite. Două persoane s-au plâns de amenintări și condiţionări ale unor evaluări academice de favoruri sexuale.

Studiul arată că agresorii sunt din rândul studenților, profesorilor, personalului administrativ sau din conducerea instituției. Zeci de sesizări au transmis prin intermediul chestionarelor și persoane din Universitatea Babeș Bolyai, ASE și Academia de Poliție.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro