Am ajuns ca in Romania sa trebuiasca sa umblam in maini ca sa vedem lucrurile normal pentru ca altfel toate sunt strambe. Nu este o sugestie dar poate ca asa doresc decidentii nostrii!

Autor C.D

Personaje ce nu au avut nici o legatura cu medicina decat poate cand au fost sa-si faca vreun concediu medical sau poate vreun vaccin dar au ajuns mari consilieri in Ministerul sanatatii, sau proaspecti absolventi de medicina care nu pot sa lucreze in propria tara si altfel spus sunt invitati sa o paraseasca, un Institut ce producea vaccinuri si era o emblema a statului fost comunist ce a ajuns o ruina si nu mai continui...

Cea mai gresita atitudine a unui stat este sa nu isi respecte valorile si sa le abandoneze in voia sortii iar apoi sa vorbeasca despre ele doar in campaniile electorale.

Domnilor guvernanti va pleca tinerii absolventi din tara. Ei va solicita ajutorul si in schimb primesc vorbe sau nici macar atat, sunt pur si simplu uitati.

Lasati conflictele politice si parasiti pentru un moment lupta pentru "ciolanul politic" ( stim ca aceasta este lupta suprema !? ) dar sa nu uitati ca o sa ramaneti singuri ca sa va stingeti lumina, poate impreuna cu asistatii sociali si pensionarii neputinciosi din cauza varstei!

Scrisoare deschisa adresata Ministerului Sanatatii.

 Suntem 500 de medici care am promovat examenul de rezidentiat dar nu avem locuri si vom ramane someri.

O sa ne adresam la plural, intrucat aceasta nu reprezinta numai vocea unui candidat nemultumit de nota, nici a unuia multumit, ci a tuturor acestora la un loc, a noastra, a absolventilor de Medicina generala si a candidatilor de la examenul de rezidentiat din data de 19 Noiembrie 2017. Pana la aceasta ora, 1780( 4 dec 2017 ) dintre noi am si semnat o petitie ce poate fi gasita la:

Precizam ca Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) si Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți (SMMR) au achiesat punctului nostru de vedere, considerand la fel de importanta rezolvarea problemelor ce urmeaza a fi expuse.

Pentru inceput, am dori sa facem o trecere in revista a unor subiecte semnalate deja de cativa ani in presa, precum si a unor promisiuni ale dumneavoastra (Domnul Ministru al Sanatatii – Florian Bodog) si ale guvernului din care faceti parte, ambele referitoare la situatia sistemului de sanatate in general si implicit la situatia noastra, a candidatilor de anul acesta de la rezidentiat.

Astfel, in anul 2016, era tras un semnal de alarma; “Deficit de 13.000 de medici”
(1). Un an mai tarziu, un alt articol, de data aceasta acoperind mai multe aspecte ale acestui “deficit”, confirma faptul ca lucrurile nu se schimba deloc in bine, in ciuda promisiunilor din toate partile
(2).Intre timp, criza de personal a atins cote alarmante, astfel incat ati gasit oportun sa cresteti varsta de pensionare a cadrelor medicale (3) si sa le mariti norma de lucru, tocmai pentru a compensa pe cat posibil acutizarea acestui gol in viitorul apropiat (4).In timpul mandatului dumneavoastra ati facut mai multe declaratii in ceea ce priveste examenul de rezidentiat, sugerand, pe alocuri, ca doriti ca de anul acesta el sa reflecte nevoile sistemului. Una dintre acestea suna in felul urmator: “Anul acesta vrem să pregătim mai mulţi specialişti pentru că, realitatea din sistem, ne arată că este nevoie de medici specialişti tineri în spitale. Voi propune primului ministru suplimentarea locurilor la Rezidenţiat, pe baza solicitărilor realizate de universităţi şi studenţi, dar şi în baza experienţei din ultimii ani”. (5) In urma acestor declaratii, s-a pornit o ancheta ce ar fi trebuit sa stabileasca numarul de posturi deficitare (6), astfel incat sa poata fi scoase la concurs mai multe posturi pe respectivele specialitati. Au fost declarate deficitare, specialitatile precum anestezie și terapie intensivă, boli infecțioase, cardiologie pediatrică, epidemiologie, genetică medicală, hematologie, medicină sportivă, medicină de urgență, nefrologie pediatrică, neonatologie, oncologie medicală, oncologie și hematologie pediatrică, pediatrie, psihiatrie, psihiatrie pediatrică și radioterapie.
Mai departe, ati venit si ati promis salarii mai mari, tot in speranta ca veti atrage medicii sa ramana in tara.
 

Efectele tuturor acestor promisiuni au fost cele scontate si iata-ne ajunsi la afisarea numarului de inscrisi la examenul de rezidentiat, sesiunea Noiembrie 2017: 5054 de candidati.

Acum ca imaginea de ansamblu a fost stabilita, am dori sa ne lamuriti cu privire la cateva aspecte ce nu doar ca nu au fost clarificate, dar nici macar nu s-a incercat a ni se transmite prin vreunul dintre canalele de comunicare cu studentii: asociatii studentesti, asociatii de rezidenti, universitati, presa.

1- In comunicatul de pe site-ul ministerului sanatatii ati spus ca ati suplimentat cu 95 numarul locurilor/posturilor de anul acesta de la rezidentiat, amestecand intr-un mod usor tendentios notiunea de loc cu aceea de post, cand de fapt nu au fost suplimentate decat locurile, numarul posturilor scazand la 428 de posturi in anul 2017 de la 456 in 2016. In plus, chiar si fara a mai lua in considerare faptul ca numarul de posturi a scazut fata de anul trecut, in ciuda anchetei desfasurate, nici macar acest numar nu reflecta “nevoia sistemului” (ex.: ATI – 34 de posturi in 2017 vs. 39 in 2016; oncologie medicala – 7 posturi in 2017 vs 13 in 2016 etc.).

Ne puteti da mai multe detalii despre aceasta decizie de a suplimenta posturile, astfel incat sa intelegem si noi cine si cum a stabilit ce sa suplimenteze?

2- Atunci cand ati luat decizia majorarii salariului medicilor rezidenti, ati luat in calcul macar pentru un moment faptul ca aceasta majorare coroborata cu o lipsa a posturilor nu va duce decat la facilitarea obtinerii specialitatii in vederea emigrarii medicilor ajunsi specialisti, intrucat este oricum mai usor sa emigrezi ca medic specialist decat ca simplu absolvent de facultate? Fara loc de munca dupa rezidentiat, ce poate face medicul decat sa indrepte privirea spre alte zari?

Din cate puteti vedea, ne-am referit mai sus cu precadere la lipsa posturilor, si nu a locurilor.

Cu toate acestea:

 De ce, daca ati vazut numarul de candidati de la examenul de anul acesta, nu ati incercat suplimentarea locurilor (pentru ca posturile ieseau oricum deja din discutie), asa cum s-a intamplat in alti ani, iar daca aceasta nu se poate realiza, de ce nu ati comunicat motivele acestei imposibilitati?


Ati putea argumenta ca exista posibilitatea ca multi dintre candidati sa nu treaca examenul, astfel incat am fi putut alege fiecare cate un loc/post. Acum stim deja, sunt 4211 candidati care au obtinut nota de trecere, care concureaza pe 3137 de locuri si 428 de posturi. In concluzie, 646 de candidati care au obtinut nota de trecere, nu vor ajunge sa aleaga nimic la repartizare pentru ca nu vor avea din ce. De ce nici dupa aceste calcule pe care cu siguranta le-ati facut si dumneavoastra zilele acestea, nu ati decis suplimentarea locurilor?

Nu cersim mila, cum nu cersim nici bani. Din cate vedeti, scrisoarea noastra nu aduce nici o atingere aspectului financiar.

Ceea ce dorim este sa fim lasati sa muncim in tara noastra, sa fim lasati sa ajutam romanii care au participat la formarea unora dintre noi in mod indirect prin taxele platite, sa fim respectati.

De asemenea, am dori sa existe o transparenta si o mai buna comunicare din partea Ministerului Sanatatii, lucruri neregasite in atitudinea afisata nici fata de noi, nici fata de opinia publica, in general

In concluzie, tinand cont de toate aspectele de mai sus, noi, medicii care am sustinut examenul pe 19 Noiembrie 2017, precum si SSMR, FASMR, va rugam respectuos sa dati un semnal pozitiv macar in al 12-lea ceas, sa aratati ca lucrurile pot merge si spre bine daca se vrea, si sa suplimentati numarul de locuri pentru candidatii de anul acesta, astfel incat niciunul dintre noi sa nu ramana somer sau sa fie nevoit sa plece din tara pentru a isi profesa meseria dobandita in urma celor 6 ani de facultate.

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro