Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a emis deciziile pentru 51 de molecule care pot beneficia de includere condiţionată în lista de medicamente compensate şi gratuite, dintre care şi molecule pentru tratamentul fără interferon al hepatitelor virale, cronice şi ciroze hepatice tip C, a informat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Potrivit sursei citate, criteriile de includere a pacienţilor în tratament cu interferon free sunt postate pe site-ul CNAS. Conform acestora, într-o primă etapă vor beneficia de tratament pacienţii aflaţi într-un stadiu avansat de fibroză, precum şi pacienţi aflaţi în stadiul F4 şi care nu au răspuns la tratamentele anterioare.

"Comisia de negociere a contractelor cost-volum şi cost-volum-rezultat, constituită din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ANMDM şi CNAS, care are ca principal scop verificarea întocmirii criteriilor de prioritizare, se întruneşte lunar pentru a analiza cererile deţinătorilor de autorizaţii de punere pe piaţă în vederea încheierii contractelor C-V/ C-V-R", se arată în comunicat.

CNAS precizează că au fost stabilite contactele premergătoare negocierilor cu producătorii de medicamente, încheierea contractelor cost-volum şi cost-volum-rezultat având ca scop includerea în tratament a unui număr cât mai mare de pacienţi.

Reprezentanţii CNAS arată că au fost identificate sursele de finanţare şi, la finalul lunii mai, cel târziu începutul lunii iunie, vor fi încheiate primele contracte C-V şi C-V-R. "Acest tip de contracte sunt absolut necesare pentru a ne asigura că includem în tratament un număr cât mai mare de pacienţi. Urmărim ca răspunsul la tratament să fie cât mai eficient, iar contractul cost-volum-rezultat va face posibilă decontarea din fond doar a acelor tratamente care dau rezultate", a afirmat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, citat în comunicat.

Conform CNAS, tratamentele inovatoare pentru afecţiunile hepatice tip C au fost introduse de sistemele de sănătate din Europa recent. Astfel, în Franţa, în luna noiembrie 2014 a fost introdus tratamentul cu interferon free. "România se numără printre primele ţări est-europene care introduc tratamentele de ultimă generaţie pentru hepatita C", susţine CNAS. AGERPRES

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro